Giresun Yarımca Börek Tarifi

Malzemeler:1/2 un1 adet yumurta1 çay kaşığı karbonat, tuz, su.İç Malzemeleri:1 su bardağı pirinç2 adet soğan1 demet maydanozKarabiber, kızartmak için fındık yağı.Hazırlanışı:Un düz bir zemin üzerinde elenir, ortası açılarak...

Başlatan: Asrevya - Güncelleme: 06 Ocak 2023, 01:55:09 - Gösterim: 810

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Giresun Yarımca Börek Tarifi


Malzemeler:

1/2 un
1 adet yumurta
1 çay kaşığı karbonat, tuz, su.

İç Malzemeleri:

1 su bardağı pirinç
2 adet soğan
1 demet maydanoz
Karabiber, kızartmak için fındık yağı.




Hazırlanışı:

Un düz bir zemin üzerinde elenir, ortası açılarak yumurta , tuz ve karbonat serpilir.
Azar azar su su ilave edilerek yumuşak bir hamur elde edilir.
Hamurdan bezeler yapılır, üstüne nemli bez örtülür.
15-20 dakika dinlendirilir.
Diğer tarafta küp küp doğranmış soğanlar kavrulur.
Kıyma ve haşlanmış pirinç ilave edilerek iç malzemesi hazırlanır.
Dinlendirilen bezeler yuvarlak açılır, yarısına hazırlanan harç konularak diğer yarısı üzerine kapatılır.
Kenarları kapatılarak kızgın yağda kızartılır.
Sıcak servis yapılır. İsteğe göre harç pezik veya ıspanakla da yapılır.
Değeri Değere Değen Kavrar...

Oldum olası yemek tariflerini sevmem. "Tarif edeceğinize yapında yiyelim" der gibi bir duruşum vardır çok şükür. :hih2:

Hamurun içinde pirinç fikri cazip gelmedi bana, denemeden bir fikir beyan etmemek en mantıklısı. 

He bir de burada sanatçı, malzeme listesinde olmayan kıymayı yapılış esnasında nereden bulup o tencereye atıyor diye bir soru düştü aklıma. :D

Alıntı yapılan: Banemin - 06 Ocak 2023, 09:03:07He bir de burada sanatçı, malzeme listesinde olmayan kıymayı yapılış esnasında nereden bulup o tencereye atıyor diye bir soru düştü aklıma. :D
:haha: :haha: bu iyiydi :D Görüntü olarak çok güzel duruyor ama içerisinde pirinç olması açıkcası benide çok memnun etmedi. Bir yapan bulursak deneriz tabi.
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Ne kadar dikkatlisiniz, helal olsun. :alkis:
Ben tatarım, görüntü bizim çiböreği andırıyor. Biz kıymayla yaparız.
Fakat  açıkçası pirinçli nasıl olur merak ediyorum. Fındık yağını da bulursam kızartma için kullanabilirim. Sırf meraktan bir gün deneyebilirim.:)


Bir de buradan bakabiliriz.:)
Peynirli de oluyormuş.
Yöresel geçmişi olan bir börek olduğu için Giresun bu tarifi seviyor olmalı. Ağız tadı biraz da yetişilen kültürle alakalı.
Hangi lezzetlere aşina olarak yetişiyorsak onu güzel buluyoruz.

Değeri Değere Değen Kavrar...

Hamurla pirinci aynı tarifte görünce ekmek arası pilav gibi düşündüm.  :D Oysa hamur ve pirinci ayrı ayrı çok severim ama dediğin gibi yemek kültürü de çok farklılık gösteriyor. Hani denk gelip yersem belki bende çok beğeneceğim ama ilk tepki ister istemez olumsuz gelişiyor.

Demek tatarsın ve çiğ börek konusunda uzmansın. Bende çok iyi taDarım, Pfff! olsa da yesek. :hih2:

07 Ocak 2023, 10:21:31 #5 Son düzenlenme: 07 Ocak 2023, 10:23:27 Asrevya
Çiğ börek değil, çibörek, lütfen. :grin:

Alıntı YapÇİBÖREK DESTANI
Ataydan kalgan etli maylı kamıraş
(atalardan kalan etli yağlı hamur yemekleri)
Kobetemen Katlama, Lakşa, Cantık, Tataraş
(göbeteyle katlama lakşa cantık tataraş)
Sarıburma kalakay omaş kavurma börek
Sarıburma kalakay ovmaç kavurma börek
Tabak börek kıygaşa yahut bilgen şıbörek
(mantı,kıygaşa yada bildiğimiz çibörek)
Biz bonlarman özkenmiz başka bır aş ne kerek
(biz bunlarla büyüdük başka bir aş ne gerek)
Aşkanada azırla endi mayman kamırnı
(mutfakta hazırla şimdi yağla hamuru)
Sırpa bezni cay cerge sal üstüne konanı
(sofra bezini yay yere koy üstüne yastağacı)
Un su tuznu karıştır ölşülü bas kamırnı
(unu suyu tuzu karıştır ölçülü bas hamuru)
Cımşaklığı bolsun tap kulak esnegendi
(yumuşaklığı kulak memesi gibi olsun)
Togereklep kes yuvarla al endi oklavanı
(teker gibi kes yuvarla al artık oklavayı)
Cabışmasın dep unlap aş erbırın
(yapışmasın diye unla herbirini)
Bol kıymaman sogannı toldur bır yagına
(bol kıymayla soğanı doldur bir tarafına)
Cap üstüne yarısın yarımayday ettirip
(kapat üstüne yarısın yarımay gibi yapıp)
Er yagın bastırıp at şoyun kazan ışıne
(her tarafını basıp at şöyün kazan içine)
Kaynap turgan mayga salaber bır yaktan
(kaynayıp duran yağa koyuver bir taraftan)
Şır şır etıp pışe başlar şıbörek
(şır şır yapıp pişmeye başlar çibörek)
Şar etkende en son mına pişti şıbörek
(şar yaptığında en son işte pişti çibörek)
Parmakların canmasın maşaman tut şıgar
(parmakların yanmasın maşayla tut çıkar)
Bırlıy bırlıy suut ışın ne
(tek tek yapıp soğut işin ne)
Sorpasın şıbırtıp ekı uyur bır katla
(suyunu akıtıp iki tarafını bir katla)
Cıllı cıllı aşayber şatal pışak kullanma
(sıcak sıcak yiyiver çatal bıçak kullanma)
Bırın calma bırın cut bırın kolda azır tut
(birini ısır birini yut birini kolunda hazır tut)
Tez bosun artlı artından bosun kadam afiyet
(çabuk olsun arka arkaya olsun kardeşim afiyet)
Onbeş yirmiden sonra aşılıp başlar iştan
(onbeş yirmiden sonra açılıp başlar iştahın)
Kırkka yaklaşkanda sop kobiyır karakursak
(kırka yaklaştığında kursağın göbeğin büyümeye başlar)
Mından ardı aşasan belki cemlersin
(bundan sonra yersen bekli istifra edersin)
Ne zarar bola eken biraz fazla kaşırsan
(ne zararı var canım biraz fazla kaçırsan)
Zaten şehit sayıla eken kım ölse şıbörekten
(zaten şehit sayılırmış kim öldüyse çibörekten )

İsmail OTAR


Çok uzman olmasam da bu lezzetle büyüdük, yaparım. Annem tam bir uzmandı.
Bir gün belki tadarsınız, nasip. :)
Teşekkür ederim. :rose:
Değeri Değere Değen Kavrar...

@Asrevya o "g" 'yi laf edersin diye özellikle yumuşattım ama yine de kurtulamadım laf yemekten. :) Çibörek... :hih:

Çiböreği ben de çok severdim ama eklediğin şiiri görünce saygım yüzlerce kat arttı. Artık  yemeye başlamadan önce önünde olmayan ceketimi (ceketi hiç sevmem  :D) ilikleyeceğim.

Bir de Alper Tunga vardı ama konuya bağlayamadım, o kalsın... :D

Son satırındaki temennine de "amin" diyorum. :)

Alıntı yapılan: Banemin - 07 Ocak 2023, 11:02:49@Asrevya o "g" 'yi laf edersin diye özellikle yumuşattım ama yine de kurtulamadım laf yemekten. :) Çibörek... :hih:

Çiböreği ben de çok severdim ama eklediğin şiiri görünce saygım yüzlerce kat arttı. Artık  yemeye başlamadan önce önünde olmayan ceketimi (ceketi hiç sevmem  :D) ilikleyeceğim.

Bir de Alper Tunga vardı ama konuya bağlayamadım, o kalsın... :D

Son satırındaki temennine de "amin" diyorum. :)

Siz çok anlayışlısınız. Sonsuz şükranlar. :rose:
İyi ki varsınız. Tebessüm ettiriyorsunuz ve yapıcısınız...
Çibörek sevilince vazgeçilemiyor. :)
Annemde demans başlangıcı var ve bazı şeyleri hatırlamakta zorluk çekiyor, yeni olanları özellikle. 
Fakat küçüklüğümüzdeki o çibörek keyfimizden konuşmaya başlayınca hatıraları canlı hâlâ.
Anılar lezzetle bütünleşmiş.
Değeri Değere Değen Kavrar...

Benzer Konular (5)

5870

Yanıtlar: 0
Gösterim: 465

1204

Yanıtlar: 0
Gösterim: 901

4894

Yanıtlar: 0
Gösterim: 529

Clicky