Tadilat Ruhsatı Nedir?

Evinizde veya herhangi bir gayrimenkulde tadilat yapmayı planlıyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar bulunuyor. İmar Yönetmeliği'nin 70. maddesi dışında kalan tüm değişiklikler ve tadilatlar için tadilat ruhsatı alınması...

Başlatan: Kerem - Güncelleme: 04 Nisan 2024, 02:59:36 - Gösterim: 310

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Tadilat Ruhsatı Nedir?


Evinizde veya herhangi bir gayrimenkulde tadilat yapmayı planlıyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar bulunuyor. İmar Yönetmeliği'nin 70. maddesi dışında kalan tüm değişiklikler ve tadilatlar için tadilat ruhsatı alınması gerekiyor.

Tadilat Ruhsatı Nedir?
Mevcut gayrimenkulünüzde zaman içinde birtakım tadilatlar yapmak isteyebilirsiniz. Salonu yeni bir renge boyamak veya mutfağı yeni fayanslarla kaplamak bu duruma örnek olabilir. Ancak gayrimenkulün içinde yapılacak bazı değişiklikler tadilat ruhsatı gerektirir. Tadilat ruhsatı, bir yapının dış görünüşünü veya temel ögelerini değiştirmek için belediyeden alınan bir izin belgesidir. Belediye tadilat izni kapsamında olan ve ruhsat alınmadan gerçekleştirilen değişiklikler gayrimenkulünüzün kaçak yapı seviyesine düşmesine neden olabilir.

Tadilat Ruhsatı Alınması Gereken Durumlar
  • Bir yapının inşaatının baştan aşağı yapılacağı durumlarda yapı tadilat ruhsatı almak zorunludur.
  • Yapının siluetini değiştiren durumlar,
  • Bağımsız birimlerin metrekare cinsinden birim alanını ve toplam alanını değiştiren durumlar,
  • Cephe ve balkonlarda yapılan değişiklikler,
  • Odaları büyütme işlemleri ve ekstra merdiven eklemek,
  • Bir yapının dışarıdan görülen değişiklerinin tamamını içeren durumlar tadilat ruhsatı gerektirir.
  • Gayrimenkulünüz için satılık daire ilanı verdiğinizde tadilat ruhsatının bulunması dairenin satışını kolaylaştıracaktır.
  • Tadilat ruhsatı alınması gereken durumların yanı sıra her gayrimenkul için ruhsat gerektirmeyen tadilat işleri de mevcuttur.
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Ayrıca, kat maliklerinin anagayrimenkule zarar verecek herhangi bir tadilat yapmaması gerekiyor. Bu husus, Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında, madde 19'da şu şekilde açıklanıyor.

Anagayrimenkulün bakımı, korunması ve zarardan sorumluluk:

Madde 19 –

Kat malikleri, anagayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle
korumaya mecburdurlar.

Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz.

Ancak, ortak yer ve tesislerdeki bir bozukluğun anayapıya veya bağımsız bir bölüme veya bölümlere zarar verdiğinin ve acilen onarılması gerektiğinin veya anayapının güçlendirilmesinin zorunlu olduğunun mahkemece tespit edilmiş olması halinde, bu onarım ve güçlendirmenin projesine ve tekniğine uygun biçimde yapılması konusunda kat maliklerinin rızası aranmaz.

Kat maliki kendi bağımsız bölümünde anayapıya zarar verecek nitelikte onarım, tesis ve değişiklik yapamaz.

Tavan, taban veya duvar ile birbirine bağlantılı bulunan bağımsız bölümlerin bağlantılı yerlerinde, bu bölüm maliklerinin ortak rızası ile anayapıya zarar vermeyecek onarım, tesis ve değişiklik yapılabilir.

Her kat maliki anagayrimenkule ve diğer bağımsız bölümlere, kusuru ile verdiği zarardan dolayı diğer kat maliklerine karşı sorumludur.
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Benzer Konular (5)

3988

Yanıtlar: 5
Gösterim: 847

497

Yanıtlar: 0
Gösterim: 4939

107

Başlatan sade


Yanıtlar: 0
Gösterim: 1548

28 Kasım 2020, 19:07:05
sade tarafından
524

Yanıtlar: 0
Gösterim: 5487

Clicky