NFT Nedir Sorusunun Cevabıyla Başlayalım.
Tam adıyla
Non-Fungible Token olan NFT, karşılıksız token anlamına gelir; bu, temel olarak, yalnızca size ait olan, türünün tek örneği bir dijital varlık olduğunu gösteriyor. Hem finans hem de sanat dünyasında popüler hale gelen NFT, dijital ürünlerin sahipliğini kanıtlayabilen benzersiz bir tanımlayıcıdır.
NFT teknolojisi, müzik, oyun, film ve benzeri sanat eserlerinin değiştirilmesini ya da taklit edilmesini zorlaştırması bakımından daha da popüler bir hale geldi. Blok zincirindeki bir para birimini ifade eden
token, Ethereum ya da Bitcoin gibi kripto para birimlerinde takas edilebilirken
NFT Coin edilemez. Çünkü NFT, kopyalanması mümkün olmayan dijital bir imzaya sahiptir.
Peki NFT nasıl yapılır?
Başlangıçta kulağa oldukça karışık gelen NFT teknolojisi, dijital dünyanın sunduğu imkanlar ile daha kolay bir hale geliyor. NFT,
Ethereum isimli blok zinciri geliştiricileri tarafından hazırlanıyor. Bu blok zincirlerinin kaybolmamasını sağlayan ve işlemlerin kolay bir şekilde gerçekleştirmesine yardımcı olan platformlar yer alıyor.
Her blok zincirinin pazar yeri ve cüzdan hizmeti farklıdır. Bundan dolayı da kullanım ağı geniş olan ve güvenilir bir blok zinciri seçmek odlukça önemlidir. Tüm bunlara sahip olduktan sonra da cüzdanınızı bağlamanıza ve
NFT'ye çevirmek istediğiniz dosya ya da resmi yüklemenize izin veren bir platforma üye olmanız gerekir. Daha sonraysa NFT'ye çevirmek istediğiniz eserleri platforma yükleyebilirsiniz.
Kripto paralar ile benzer şekilde
NFT'lerin de satıldığı borsalar / pazarlar bulunuyor. Bunlar arasında en popüler olanlar şunlar;
- Rarible
- SuperRare
- OpenSea
- Foundation Marketplace
NFT'lere neden yatırım yapmalısınız?
Birçok kişi, çevrimiçi topluluğun parçası olmak için NFT dünyasını satın alıyor. Belirli NFT'lere sahip olmak sizin özel içeriklere ve canlı etkinliklere erişmenizi sağlıyor. Dijital yatırımcılar, kısa sürede olacağını umdukları büyük miktarda para kazanmak için NFT pazarlarını kullanıyor.
Tek bir NFT birden çok kez satın alınabilir ya da satılabilir. Ancak alıcı, her satışta orijinal sahibine ya da yaratıcısına bir telif ücreti ödemek zorundadır. Ayrıca sosyal medya hesaplarında belirli bir zenginlik göstermek için de NFT'ler kullanılıyor.
– NFT nasıl yapılır ve nasıl alınır? sorularına cevap verdiğimiz bu rehber işinize yaradı mı? Görüşlerinizi yorumlar bölümünde bizlerle paylaşabilirsiniz.