GJ 1002 b ve GJ 1002 c: Dünya Benzeri İki Yeni Gezegenin Keşfi

Bilim insanları, Dünya ile hemen hemen aynı kütleye sahip iki yeni gezegen keşfetti. Üstelik iki gezegenin de yaşama elverişli olma ihtimali var.Gözlemlenebilir evrende yaşama elverişli gezegen arayışı sürerken bilim insanları,...

Başlatan: Asrevya - Güncelleme: 22 Aralık 2022, 02:05:56 - Gösterim: 655

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

GJ 1002 b ve GJ 1002 c: Dünya Benzeri İki Yeni Gezegenin Keşfi


Bilim insanları, Dünya ile hemen hemen aynı kütleye sahip iki yeni gezegen keşfetti. Üstelik iki gezegenin de yaşama elverişli olma ihtimali var.

Gözlemlenebilir evrende yaşama elverişli gezegen arayışı sürerken bilim insanları, büyük bir keşfe daha imza attı. Astronomy & Astrophysics dergisinde yayımlanan yeni araştırmada yaşama elverişli olabilecek iki yeni gezegenin keşfi duyuruldu.

Yeni keşfedilen iki gezegen, 'GJ 1002' adlı kırmızı cüce yıldızın sisteminde yer alıyor. 'GJ 1002 b' ve GJ 1002 c' olarak adlandırılan gezegenler, bilim insanlarına göre Dünya'yla benzer bir kütleye sahip ve yıldızdan yaşanabilir mesafede yer alıyor.




Keşfedilen iki gezegen ve Güneş Sistemi'ndeki gezegenlerle karşılaştırması.


Gezegenler nasıl keşfedildi?

İki gezegen, Avrupa Güney Gözlemevi'nin Çok Büyük Teleskopu'ndaki 'ESPRESSO' adlı spektrograf ve Calar Alto Rasathanesi'nin 'CARMENES' spektrografından elde edilen verilerle keşfedildi. Veriler, 2017 ile 2021 yılları arasında toplanmış idi. Toplam 139 spektroskopik gözlemin verileri ile iki gezegenin keşfi mümkün oldu.

Gezegenlerin suya ya da yaşama sahip olduğu bilinmiyor, ama tüm işaretler olumlu:
Bilim insanları, iki gezegenin de suya ya da yaşama sahip olup olmadığını henüz paylaşmadı. Fakat şu ana kadar elde edilen verilerin yaşama dair tüm işaretlere yeşil tik attığı paylaşıldı.

Bununla birlikte gezegenler yalnızca 16 ışık yılı uzağımızda olduğundan (evren ölçeğinde) gözlemlerin de kolaylıkla yapılabileceği paylaşıldı. Dolayısıyla gezegenlerden yakında yeni bilgilerin gelmesini bekleyebiliriz.

Bugüne kadar keşfedilen toplam ötegezegen sayısı 5.000'i aşmış durumda.

Ümit Kılınç
Değeri Değere Değen Kavrar...

Bu keşif bende heyecan uyandırması desem yalan olur. Sizleri bilmem ama ufa varlığına inanan biriyim. Hadi ufoyu da geçtim, diğer gezegenlerin bitki örtüsünü, hayvan çeşitlerini (virüs ve bakteriler hariç) gidip incelemek isterdim. 
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

İnsanlık evrende, bilinmezliğin içinde emekleyen bir çocuk adeta. Keşfedip tanıma güzel bir süreç.
Belki bir gün olur.:)           
Değeri Değere Değen Kavrar...

Sevdiğim ve merak ettiğim bir bilim dalı. Yeni şeylerin keşfi de güzel.

Umar ve dilerim yaşanabilir yeni bir gezegen keşfedip oraya ulaşana kadar çevre ve insanlık bilincine ulaşmış bir Dünyaya dönüşürüz. Gidip oranında içine edeceksek ne keşfedelim ne de gidelim...

Çok haklısınız.
Keşif, merak, tanıma güzel de insanlık hakimiyet kurma, koloni oluşturma niyetiyle tıpkı Dünya'yı yaşanmaz bir hale getirmesi, kaynakları yok etmesi gibi gittiği her yeri de kurutabilir.
Bir de ne yazık ki bölüşüm ve yaşama hakkı sınıf ayrımlarına dayanarak  hep çok zenginler lehine de olabilir.
Kısacası insan nerede yaşarsa yaşasın bir noktadan sonra amaç menfaat temelli eşitsizlik ve duyarsızlığa dönüşüyor.
Değeri Değere Değen Kavrar...

Benzer Konular (5)

1658

Yanıtlar: 5
Gösterim: 945

696

Yanıtlar: 6
Gösterim: 1916

6535

Yanıtlar: 3
Gösterim: 1444

Clicky