GLONASS Sistemi Nedir?

Hepimizin bildiği gibi küresel konumlama sistemi hayatımızı kolaylaştıran en önemli şeylerden birisi. Bu sistem, dünya yörüngesine yerleştirilmiş uydularla olan radyo sinyalleri bağlantımız sayesinde çalışıyor. Küresel...

Başlatan: Gezginturk - Güncelleme: 19 Eylül 2023, 16:28:44 - Gösterim: 843

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Anahtar Kelimeler [SEO] glonassglonass-uydularıglonass-nedirglonass-uydu-sistemigpsnavigasyonküresel-konumlama
GLONASS Sistemi Nedir?


Hepimizin bildiği gibi küresel konumlama sistemi hayatımızı kolaylaştıran en önemli şeylerden birisi. Bu sistem, dünya yörüngesine yerleştirilmiş uydularla olan radyo sinyalleri bağlantımız sayesinde çalışıyor. 

Küresel konumlandırma hakkındaki yazılarda ve küresel konumlandırma cihazlarında zaman zaman "GLONASS" ibaresini görüyoruz ama ne anlama geldiği hakkında çoğumuzun bir fikri yok. Bu kısa yazıyı en azından temel seviyede olarak da olsa GLONASS sistemi hakkında bilgi sahibi olmamız için hazırladım.

GLONASS'ın İngilizce açılımı Global Navigation Satellite System'dir. Yani Türkçe olarak Küresel Navigasyon Uydu Sistemi anlamına gelir.
Bu sistem, Sovyetler Birliği döneminde askeri ve meteorolojik amaçlarla yörüngeye belirli aralıklarla yerleştirilen uydularla kurulmuş, ilerleyen dönemlerde de küresel konumlandırma sistemi olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Aslında GLONASS adı verilen sistem; bizim GPS olarak bildiğimiz ABD sisteminin ve GALILEO olarak bildiğimiz Avrupa sisteminin Rus versiyonudur. Her 3 sistem de başlıca küresel konumlandırma amacına hizmet eder.

GLONASS sistemi, 21 ana ve 3 yedek olmak üzere toplam 24 uydudan oluşur. Bahsettiğimiz bu uydular 19.100 km yükseklikte bulunur ve yörüngede 1 tur dolaşmaları 11 saat 15 dakika sürer. GLONASS sistemi, verdiği sonuçlarda doğruluk payı olarak GPS ile benzerdir.

GLONASS sisteminin ortaya atılması ve projenin başlatılması 1976 yılında oldu ve 1991 yılına kadar tüm uyduların yörüngeye yerleştirilmesi hedeflendi. İlk uydu 1982'de fırlatıldı ve tüm uyduların yörüngeye yerleştirilmesi 1995 yılında tamamlandı. Projede ekonomik nedenlerle 4 yıllık bir gecikme yaşandı. 2001 yılından itibaren de sistem restore edildi ve şu anda kullanım amacı olan küresel konumlandırma amacına uygun değişiklikler yapıldı. 2010 yılı itibarıyla Rusya topraklarının tamamı GLONASS sisteminin kapsamına girmeyi başardı. Ekim 2011'e gelindiğinde ise 24 uydunun tamamı da restore edilerek sistemin tüm dünyayı kapsaması sağlanmış oldu. 

Benzer Konular (5)

3988

Yanıtlar: 5
Gösterim: 807

107

Başlatan sade


Yanıtlar: 0
Gösterim: 1514

28 Kasım 2020, 19:07:05
sade tarafından
524

Yanıtlar: 0
Gösterim: 5394

Clicky