12 Mart İstiklâl Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü

İstiklal Marşımız, yurdumuzun düşman işgaline uğradığı felaket günlerinde hazırlandı. Saldırgan düşmana karşı Anadolu'da tutuşan heyecanı koruyacak; vatan sevgisini ve inancı canlı tutacak bir marşın hazırlanması...

Başlatan: Asrevya - Güncelleme: 11 Mart 2022, 23:34:45 - Gösterim: 907

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

12 Mart İstiklâl Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü




İstiklal Marşımız, yurdumuzun düşman işgaline uğradığı felaket günlerinde hazırlandı. Saldırgan düşmana karşı Anadolu'da tutuşan heyecanı koruyacak; vatan sevgisini ve inancı canlı tutacak bir marşın hazırlanması düşüncesi, Genel Kurmay Başkanı İsmet (İnönü) Paşa dan geldi.

İsmet İnönü böyle bir marşın Fransız ordusunda mevcut olduğunu ve bizim ordumuz için de faydalı olacağını Milli Eğitim Bakanlığına iletti.

Milli Eğitim Bakanlığı da bu düşünceyi benimseyip bir yarışma düzenledi. Beğenilen güfte için 500 lira ödül verilecekti. Yarışma için 734 şiir gönderildi. Bir kurulca bunlar titizlikle incelenip 6 tanesi ayrıldı.

Ama hiçbiri beğenilmedi; marş olacak değerde bulunmadı. O zaman Burdur Milletvekili olan Mehmet Akif'in para ödülünden rahatsızlık duyduğu için yarışmaya katılmadığı öğrenildi. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi şairin Meclis'teki sıra arkadaşı Balıkesir Milletvekili Hasan Basri Bey'in yardımını istedi.

Hasan Basri Bey bundan sonrasını şöyle anlatıyor:

Akif Bey'in yanımda olduğu bir zaman,elime bir kağıt parçası alarak,onun dikkatini çekecek bir tarzda yazmaya başladım.
Ne yazıyorsun?
Marş...İstiklal Marşı yazıyorum.

Yahu sen ne adamsın? Seçilecek şiire para ödülü verileceğini bilmiyor musun? içinde para olan bir işe nasıl katılıyorsun?
Yarışma kaldırıldı? Seçilecek şiire ne para verilecek, ne de her hangi bir ödül. Milli Eğitim Bakanı bana güvence verdi.
Ya, o halde yazalım.

İşte böylece yazılmaya başlanan ve 48 saatte bitirilen İstiklal Marşı, imzasız olarak Milli Eğitim Bakanlığının seçici kuruluna sunuldu.

Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi, daha önce seçilen 6 şiirle birlikte yeni şiiri Ordu Komutanlarına gönderdi. Onlardan, şiirlerin askerlere okunmasını, beğenilenleri sıralamalarını istedi. Komutanlar, kısa sürede sonucu bildirdiler: Hepsi de Mehmet Akif'in şiirini birinci sıraya almıştı. Bundan sonraki iş, İstiklal Marşı'nın T.B.M.M'ne getirip kabul ettirmekti.

Marş, ilkin Meclis'in 1 Mart 1921 günü yaptığı ikinci oturumunda ele alındı. Başkan Mustafa Kemal'in söz vermesi üzerine Hamdullah Suphi kürsüye gelerek, sık sık alkışlarla kesilen şiiri okudu ve son seçimin Meclis'e ait olduğunu söyledi. O gün oylama yapılmadı. Şiirle ilgili konuşmalar ve oylama, Meclis'in 12 Mart 1921 günü öğleden sonraki oturumunda yapıldı.

Bazı milletvekilleri, bir komisyon kurularak şiirin yeniden incelenmesini, bazıları da hemen görülüp karara bağlanmasını istediler. Uzunca tartışmalardan sonra, şiirin kabulü için verilen 6 önerge benimsendi ve İstiklal Marşı çoğunlukla kabul edildi.

Şiirin bestelenmesi için açılan ikinci yarışmaya 24 besteci katıldı.
1924 yılında Ankara'da toplanan seçici kurul, Ali Rıfat Çağatay'ın bestesini kabul etti. Bu beste 1930 yılına kadar çalındıysa da 1930 da değiştirilerek Cumhurbaşkanlığı orkestrası şefi Osman Zeki Üngör'ün 1922 de hazırladığı bugünkü beste yürürlüğe kondu. Marşın armonilenmesini Edgar Manas, bando düzenlemesini İhsan Servet Künçer yaptı.

Değeri Değere Değen Kavrar...

Elinize sağlık, eve çocukların yanına geldiğim için bakamıyorum foruma. İstiklal Marşı'nın kabulünü unutsaydım üzülürdüm. 🙏
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Alıntı yapılan: KeReM @ - 11 Mart 2022, 23:48:31Elinize sağlık, eve çocukların yanına geldiğim için bakamıyorum foruma. İstiklal Marşı'nın kabulünü unutsaydım üzülürdüm. 🙏

Estağfurullah, ne demek.
Bir milleti ayakta tutan değerleridir. :türkiyem:
Marşımız hem sosyal hem de tarihi mirasımız.
Hatırlanıp başımızın üstünde tutulmayı hak eder.
Ruhları şad olsun. :rose:

Değeri Değere Değen Kavrar...


İstiklal Marşı, Türkiye Cumhuriyeti'nin milli marşıdır ve ülkemizin en önemli sembollerinden biridir. Marşın kabul tarihi olan 12 Mart 1921, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesindeki kararlılığının en güzel ifadesidir. İstiklal Marşı, Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmıştır ve büyük bir ulusal kahramanlık duygusu ile doludur.

İstiklal Marşı'nın kabulü, Millî Mücadele dönemindeki zorlu şartlar altında gerçekleşti. O dönemde Türk milleti, işgalci güçlere karşı savaşarak bağımsızlığına kavuşmak için mücadele ediyordu. Bu süreçte, ünlü şair Mehmet Akif Ersoy'dan Türk milletine moral vermek için bir milli marş yazması istendi. Bunun üzerine Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı'nı yazdı.

İstiklal Marşı, Türk toprakları üzerinde yaşayan herkesin bağımsızlık mücadelesini simgeleyen bir şiirdir. Marşta yer alan "Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak; Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak." dizeleri, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesindeki kararlılığını en iyi şekilde ifade etmektedir.

Bugün İstiklal Marşı, Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük ruhunu yansıtmaktadır. Marşın kabul edildiği 12 Mart, Türk milletinin tarihinde unutulmayacak bir gün olarak kaydedilmiştir. İstiklal Marşı'nın milli birlik ve beraberliğimize katkısı da inkar edilemez. Bu nedenle, İstiklal Marşı her zaman Türk milletinin gurur kaynaklarından biri olacaktır.
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Benzer Konular (5)

4272

Yanıtlar: 23
Gösterim: 7906

5839

Yanıtlar: 0
Gösterim: 251

6743

Yanıtlar: 0
Gösterim: 99

3008

Yanıtlar: 0
Gösterim: 352

Clicky