İncir Tatlısı Tarifi
Malzemeler 25 adet kuru incir Ilık su 2 su bardağı ceviz 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Şerbeti için: 1 su bardağı su 3 yemek kaşığı şeker
Üzeri için: Kaymak Antep fıstığı
Nasıl yapılır? Tam kıvamında incir tatlısını hazırlamak için öncelikle güzelce yıkadığımız kuru incirlerimizi bir kap içerisine alalım ve üzerini geçecek kadar ılık su ilave edelim. Ardından incirleri 1 saat civarı ılık suda bekletelim. Yumuşayan incirlerin suyunu iyice süzelim. Bu esnada incirler daha kısa sürede yumuşayabilirler, bu nedenle ara ara kontrol ederek istenen yumuşaklığa gelen incirlerimizi önceden sudan almaya dikkat etmeliyiz. Ardından incirlerin üst kısımlarını bıçak yardımıyla keselim ve kestiğimiz kısmın içine parmağımızla bastıralım. Bu şekilde çevirerek içinin çukurlaşmasını önleyelim. Cevizlerimizi bıçak yardımı ile iri parçalar halinde doğradıktan sonra incirlerin içini cevizle dolduralım. Malzemeler bitene kadar bu işlemi sürdürelim.
İçlerini doldurmuş olduğumuz incirleri sık bir şekilde tencereye dizelim. Şerbeti için bir kaseye su ve şerbetimizi karıştıralım. Ardından hazırladığımız bu şerbeti incirlerin üzerine gezdirelim. Sıvı yağı da incirlerin üzerine gezdirerek tencereyi ocağa alalım ve kapağını kapatalım. İncir dolmaları kaynayana kadar orta ateşte tutalım. Daha sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim. İncir dolmaları güzelce piştikten ve şerbeti koyulaştıktan sonra ocağı kapatalım ve bir süre soğumaya bırakalım. Oda sıcaklığına gelen incir dolmalarını servis tabağına alarak kaymak ve Antep fıstığı ile renklendirebilirsiniz. Dilerseniz Antep fıstığı yerine ceviz ya da fındık da tercih edebilirsiniz.
Zeynep Durusoy
|
Değeri Değere Değen Kavrar...