Antik Mısır Mutfak Kültürü

Eski Mısır mutfağı, üç bin yıldan fazla bir süreyi kapsıyor, ancak yine de Greko-Romen zamanlarına kadar birçok tutarlı özelliği korudu. Hem fakir hem de varlıklı Mısırlıların temel gıdaları ekmek ve biraydı ve genellikle...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 11 Mart 2023, 19:15:02 - Gösterim: 409

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Antik Mısır Mutfak Kültürü




Eski Mısır mutfağı, üç bin yıldan fazla bir süreyi kapsıyor, ancak yine de Greko-Romen zamanlarına kadar birçok tutarlı özelliği korudu. Hem fakir hem de varlıklı Mısırlıların temel gıdaları ekmek ve biraydı ve genellikle yeşil soğan, diğer sebzeler ve daha az ölçüde et, av eti ve balık eşlik ediyordu.

Antk Mısır Yemekleri

Hem Eski Krallık hem de Yeni Krallık resimlerinde ziyafet tasvirleri bulunabilir. Genellikle öğleden sonra bir ara başlarlardı. Erkekler ve kadınlar evli olmadıkça ayrılırdı. Oturma düzeni sosyal statüye göre değişiyordu, en yüksek statüye sahip olanlar sandalyelerde oturuyordu, biraz daha alçak olanlar taburelerde oturuyorlardı ve rütbesi en düşük olanlar zemine oturuyordu. Yemekler servis edilmeden önce, çeşidine bağlı olarak hoş koku yayması veya böceklerin uzaklaştırılması için havzalar ve aromatikler sağlanır ve kokulu yağ külahları yakılırdı.

Genellikle önemli miktarda alkol ve bol miktarda yiyecek vardı. Yemekler genellikle bol miktarda ekmek, taze sebze ve meyve ile servis edilen tencere yemeklerinden oluşuyordu. Tatlılar için hurma ile pişirilmiş ve balla tatlandırılmış kekler vardı.

Yiyecekler, pilav, fırınlama, kaynatma, ızgara, kızartma veya kavurma teknikleri ile hazırlanırdı. Baharatlar ve şifalı otlar lezzet olarak eklenirdi, ancak birincisi pahalı ithal mallardı ve bu nedenle zenginlerin sofralarıyla sınırlıydı. Et gibi yiyecekler çoğunlukla tuzlanarak korunurdu ve hurma veya kuru üzüm uzun süreli saklama için kurutulabilirdi. Ekmek için kullanılan maya da bira yapımında kullanıldığından, genellikle aynı yerlerde hazırlanırdı. İkisi ya özel fırınlarda ya da daha çok evde hazırlanırdı ve fazlası satılırdı.

Bal, birincil tatlandırıcıydı, ancak oldukça pahalıydı. Daha ucuz bir alternatif olarak hurma veya keçiboynuzu kullanılırdı. Hatta "tatlı; hoş" un ana anlamını taşıyan bir keçiboynuzu kabuğunu tasvir eden bir hiyeroglif (nedjem / bener) bile vardı. Marul veya turp tohumu, aspir, ben, balanit ve susamdan yağlar yapılırdı. Hayvansal yağ yemek pişirmek için kullanılmış ve depolamak için kullanılan kavanozlar birçok yerleşim yerinde bulunmuştur.

Antik Mısırda Ekmekler

Mısır ekmeği neredeyse tamamen emmer buğdayından yapılıyordu, bu da diğer buğday türlerinin çoğundan daha zordu. Saman, harmanlamadan çıkmaz, ancak içindeki tahılların ezilmesini önlemek için bir havaneli ile nemlendirilerek ve vurularak çıkarılması gereken başakçıklar halinde gelirdi. Daha sonra güneşte kurutulr ve elenirdi ve son olarak, öğütme taşını dönme hareketi yerine ileri geri hareket ettirerek çalışan bir eyer ucu üzerinde öğütülürdü.

Pişirme teknikleri zamanla değişti. Eski Krallık'ta, ağır çömlek kalıpları hamurla doldurulur ve daha sonra pişirmek için köze yerleştirilirdi. Orta Krallık döneminde kare ocaklarda uzun külahlar kullanıldı. Yeni Krallık'ta, kalın kerpiç ve harçla kaplanmış, silindir şeklinde, üstü açık büyük bir kil fırınının yeni bir türü kullanıldı.

Daha sonra hamur ısıtılmış iç duvara yapıştırıldı ve bittiğinde, yassı ekmekler için tandır fırınının kullanımına benzer şekilde çıkartıldı. Yeni Krallık'taki mezarlar, birçok farklı şekil ve boyutta ekmek resimlerini gösteriyor. İnsan figürleri, balıklar, çeşitli hayvanlar ve yelpaze şeklindeki somunlar, hepsi değişik hamur dokusudur. Ekmek için kullanılan aromalar kişniş tohumları ve hurmaları içeriyordu, ancak bunun fakirler tarafından kullanılıp kullanılmadığı bilinmiyor.

Emmer dışında, arpa da ekmek yapmak için yetiştirildi ve aynı zamanda bira yapmak için kullanıldı. Ekmekle karıştırılan unu öğütmek için kullanılan quern taşlarından elde edilen grit, diş minesinde ürettiği aşınma nedeniyle diş çürümesinin başlıca kaynağıydı. Parası yetenler için güzel tatlı ekmek ve birinci sınıf undan pişirilmiş kekler de vardı.

Antik Mısırda Bira

Mısır'da bira birincil besin kaynağıydı ve günlük olarak tüketiliyordu. Bira, Mısır diyetinin o kadar önemli bir parçasıydı ki, para birimi olarak bile kullanıldı. Çoğu modern Afrika birası gibi, ancak Avrupa birasının aksine, bol miktarda katı madde içeren çok kalın ve oldukça besleyiciydi, yulaf lapasını andırıyordu. Önemli bir protein, mineral ve vitamin kaynağıydı ve o kadar değerliydi ki, bira kavanozları genellikle bir değer ölçüsü olarak kullanıldı. Belirli bira türleri hakkında çok az şey biliniyor, ancak örneğin tatlı biradan bahsediliyor, ancak herhangi bir özel ayrıntı belirtilmiyor.

Hierakonpolis ve Abydos'ta, hanedan öncesi dönemlerden fermente birayı depolamak için kullanılan dar boyunlu, küresel tabanlı kaplar, alttan hafif ısınma belirtileri gösteren emmer buğday kalıntısı ile bulunmuştur. Erken bira üretiminin kesin kanıtı olmasa da, bunun için kullanılmış olabileceğinin bir göstergesidir. Arkeolojik kanıtlar, biranın önce mayaları öldürmeyen, iyi mayalanmış, hafif pişirilmiş bir ekmek türü olan "bira ekmeği" nin pişirilmesiyle yapıldığını, daha sonra bir elek üzerinde ufalanıp, bir fıçıda suyla yıkanıp daha sonra suya bırakıldığını göstermektedir. Bu "bira ekmeği" bugün Mısır'da hala tüketilen bouza'ya çok benzer. Hurma veya maltların kullanıldığına dair iddialar var, ancak kanıtlar somut değildir.

Eski Mısırda Meyve ve Sebzeler

Sebzeler, her yerde bulunan bira ve ekmeğin tamamlayıcısı olarak yenildi; en yaygın olanları yeşil soğan ve sarımsaktı, ancak her ikisinin de tıbbi alanda kullanımları da vardı. Ayrıca marul, kereviz, belirli salatalık türleri ve belki de bazı su kabakları ve hatta kavun türleri vardı. Greko-Romen dönemlerinde şalgam vardı, ancak o dönemden önce bulunup bulunmadığı kesin değildir. Papirüs de dahil olmak üzere çeşitli saz yumruları çiğ yenmiş, kaynatılmış, kavrulmuş veya un haline getirilmiş ve besin bakımından zengindir.

Bal ile karıştırılmış kurutulmuş ve öğütülmüş yumrulardan yapılan tatlı yapmak için kaplan fıstığı (Cyperus esculentus) kullanılmıştır. Zambak ve benzeri çiçekli su bitkileri çiğ olarak yenebilir veya una dönüştürülebilirdi ve hem kök hem de sap yenilebilirdi. Bezelye, fasulye, mercimek ve nohut gibi bir dizi bakliyat hayati protein kaynaklarıydı. Giza'daki işçi köyündeki kazılar, Orta Doğu'dan ithal edilen ve zeytinyağını depolamak ve taşımak için kullanılan çanak çömlek kaplarını 4. Hanedanlığın başlarında ortaya çıkardı.

En yaygın meyveler hurmalardı ve ayrıca incir, üzüm (ve kuru üzüm), dom hurma fıstığı (çiğ veya meyve suyu yapmak için demlenmiş), bazı Mimusops türleri ve nabk meyveleri (hünnap veya Ziziphus cinsinin diğer üyeleri) vardı. İncir çok yaygındı çünkü şeker ve protein açısından zenginlerdi. Hurmalar ya kurutulur ya da taze olarak yenirdi. Hurmalar bazen şarabı fermente etmek için bile kullanılırdı ve fakirler onları tatlandırıcı olarak kullanırdı. Yıl boyunca yetiştirilen sebzelerin aksine, meyveler daha mevsimseldi. Ölen insanların mezarlarına nar ve üzüm getirilirdi.

Et, Tavuk ve Balık

Et, evcilleştirilmiş hayvanlardan, av hayvanlarından ve kümes hayvanlarından elde edilirdi. Bu muhtemelen keklik, bıldırcın, güvercin, ördek ve kazları içeriyordu. Tavuk büyük olasılıkla MÖ 5. ila 4. yüzyıllarda geldi, ancak aslında Greko-Romen döneminden öncesine ait tavuk kemiği bulunamadı. En önemli hayvanlar sığır, koyun, keçi ve domuzlardı (daha önce Mısırlı rahipler domuzları şeytani tanrı Seth'e yönlendirdikleri için yemek yemenin tabu olduğu düşünülüyordu).

MÖ 5. yüzyıl Yunan tarihçisi Herodot, Mısırlıların, İsis ile olan ilişkileri nedeniyle kutsal oldukları için inekleri tüketmekten kaçındıklarını iddia etti. Erkek öküzleri kurban ettiler ama yemediler ve ayinle gömdüler. Bununla birlikte, Giza işçisinin köyündeki kazılar, büyük öküz, koyun ve domuz eti katledildiğine dair kanıtlar ortaya çıkardı, öyle ki araştırmacılar Büyük Piramidi inşa eden işgücünün her gün sığır eti ile beslendiğini tahmin ediyor.
Koyun ve domuz eti daha yaygındı. En yoksullar dışında et, tavuk ve balık herkesin ulaşabileceği durumdaydı. Alternatif protein kaynakları, daha ziyade baklagiller, yumurtalar, peynir, ekmek ve biranın içinde bulunan amino asitler olurdu.

Günümüzde hala sevilen, tanınmış bir yemek olan kaz ciğeri, eski Mısırlılar tarafından icat edilmiştir. Evcil ördeklerin ve kazların ağzına yiyecek sıkıştıran gavaj tekniği, Mısırlıların kuşları yiyecek olarak tutmaya başladıkları MÖ 2500 yılına kadar uzanıyor.
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Benzer Konular (5)

295

Yanıtlar: 1
Gösterim: 5185

1399

Yanıtlar: 1
Gösterim: 1577

4180

Yanıtlar: 1
Gösterim: 885

4999

Yanıtlar: 1
Gösterim: 743

96

Yanıtlar: 2
Gösterim: 1102

Clicky