IV. MEHMET DÖNEMİ ISLAHATLARI
- IV. Murat'ın ölümünden sonra yerine, İbrahim padişah oldu. - İbrahim dönemi, vezirlerin yönetime karıştığı, yeniçerilerin çokça isyan çıkardığı, - iç karışıklıkların çokça yaşandığı bir dönemdir. - 1648'de yeniçerilerin bir isyanıyla İbrahim tahttan indirlmiş ve yerine çocuk yaşta IV. Mehmet padişah olmuştur. - IV. Mehmet, kendisi yönetecek çağa gelinceye kadar, ülkeyi IV. Mehmet'in annesi ve vezirler yönetmiştir.
IV. MEHMET DÖNEMİ ISLAHAT ÇALIŞMALARI
- Ülke yönetiminde kontrolü eline alan IV. Mehmet, kötü gidişe son verebilmek amacıyla bazı devlet adamlarını görevlendirdi.
Tarhuncu Ahmet Paşa - Maliye alanında ıslahatlar yapmıştır. - Has ve zeamet gelirlerini doğrudan hazineye aktardı. - Devletin gelir ve gider dengesini sağlamaya çalıştı. - Saray masraflarını kıstı, hediyeler verilmesini azalttı. - Rüşveti engellemeye çalıştı. - Hazineye borçlu olanlardan tahsilat yaptı.
Köprülü Mehmet Paşa'nın İstekleri - Padişah ve annesinin kendisine güvenmesi, - İsteklerinin padişah tarafından hemen karşılanması - Şikâyet durumunda önce kendisine sorulması - Sözlerine itimat edilmesi, - Atayacağı kişilere karışılmaması,
Köprülü Mehmet Paşa'nın Islahatları - Padişaha sunduğu şartları kabul edilen Köprülü Mehmet Paşa, - Orduyu disiplin altına aldı. - Hatalı gördüğü devlet adamlarını görevden uzaklaştırdı. - Görevini yapmayan memur ve askerin maaşını kesti. - Görüş ayrılığındaki din adamlarının yerlerini değiştirdi. - Donanmayı düzenledi. - Ordu ve donanma ile ilgili yaptığı ıslahatlar başarılı oldu. - Venediklilerden Bozcaada ve Limni adaları geri alındı. - Erdel isyanını bastırararak devlet otoritesini artırdı.
Köprülü Fazıl Ahmet Paşa - Köprülü Mehmet Paşa'nın ölümünden sonra yerine oğlu Fazıl Ahmet Paşa sadrazam oldu. - Ekonomik ve askerî alanda ıslahatlara önem verdi. - Devlet giderlerini kıstı. - Bütçe açığını azalttı. - Orduyu yeniden düzenledi. - Topçu sınıfını güçlendirdi. - Fazıl Ahmet Paşa, İstanbul Çemberlitaş'ta kütüphane kurdu.
XVII. Yüzyıl Islahatlarının Genel Özellikleri - Islahatlar, kişilere baplı kalmış, devamlılık olmadığı için sonuca ulaşılamamıştır. - Nedenleri araştırılmadan sorunlara çözüm arandığı için kalıcı çözümler bulunamamıştır. - Avrupa'daki gelişmeler takip edilememiştir. - Islahatlar daha çok askerî alanda olmuştur. - Islahatlara, yeniçeriler, devletr adamları, saray kadınları ve ulema engel olmaya çalışmıştır. - Baskı ve şiddet yoluyla devlet otoritesi sağlanmak istenmiştir. Bu durum, ıslahatların halk tarafından benimsenmesine engel olmuştur.
Siyasi Islahatlar - Devlet kadrolarına işin ehli olan kişileri atadı.
Ekonomik Islahatlar - Saray masrafları azaltıldı. - Devletin gelir ve giderleri dengelenerek maliye düzenlendi. - Hazineye borcu olan kişilerden bu borçları tahsil edildi. - Divan üyeleri ve bazı yöneticilerden hazineye para aktarıldı.
Askerî Islahatlar - Savaştan kaçan yeniçeriler cezalandırıldı. - Ordu disiplin altına alındı.
Sosyal Islahatlar - Kütüphaneler açıldı.
IV. MEHMET DÖNEMİ SİYASİ OLAYLARI
Osmanlı-Venedik İlişkileri - Girit adasını ellerinde bulunduran Venedikliler, Osmanlı ticaret ve hac gemilerine saldırıyorlardı. - Akdeniz'de tam bir hâkimiyet sağlanabilmesi için Girit'in alınması gerekiyordu. - 1645'te Girit kuşatıldı. - Venedik kuşatma sırasında Çanakkale Boğazı'nı abluka altına aldı. - Papalık, Fransa ve İspanya Venedike yardıma geldi. - Kuşatma tam 24 yıl sürdü. - 1669'da Köprülü Fazıl Ahmet Paşa döneminde ada fethedilebildi. - Kuşatmanın uzun sürmesi, Osmanlı ekonomisini ve donanmasını yıpratmıştır. - Donanmanın eski gücünde olmadığı da belli olmuştur.
Osmanlı-Avusturya İlişkileri - 1606 Zitvatorok Antlaşması'yla başlayan iki ülke arasında barış, Avusturya'nın Erdel Beyliği'nin iç işlerine karışmasıyla bozuldu. - 1662'de başlayan savaşlarda, Uyvar Kalesi ele geçirildi. - 1664'te Avusturya'nın isteğiyle Vasvar Antlaşması imzalandı. Buna göre; - Uyvar ve Neograd Osmanlı'ya bırakılacak. - Avusturya, Osmanlı Devleti'ne savaş tazminatı ödeyecek. - Erdel, Osmanlı Devleti'ne bırakılacaktı.
Osmanlı-Lehistan İlişkileri - Lehistan'ın Osmanlı denetimindeki Ukrayna Kazakları'na saldırması üzerine padişah IV. Mehmet Lehistan'a sefere çıktı. - Bazı kaleleri kaybeden Lehistan barış istedi. - 1672'de imzalanan Bucaş Antlaşması'na göre; - Podolya Osmanlı'ya bırakıldı. - Ukrayna, Osmanlı egemenliğindeki Kazaklara bırakıldı. - Lehistan, yılda 200 bin altın vergi verecekti. - Vergi maddesini Leh Diyet Meclisi'nin kabul etmemesi üzerine savaşlar yeniden başladı. - 1676'da Bucaş Antlaşması, vergi maddesi hariç aynen kabul edildi. - Bucaş Antlaşması, Osmanlı Devleti'nin toprak kazandığı son antlaşmadır. - Bu antlaşmayla Batı'da en geniş sınırlara ulaşılmıştır.
Osmanlı-Rusya İlişkileri - Rusya, Osmanlı himayesindeki Özi Kazakları'na saldırınca, Sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa sefere çıktı. - 1678'de Çehri Kalesi alındı. - Rusya'nın isteğiyle Bahçesaray (Çehrin) Antlaşması imzalandı. Buna göre; - Kiev, Ruslarda kalmaya devam etti. - Özi (Dinyeper) nehri iki devlet arasında sınır oldu. - Bahçesaray Antlaşması, ilk Osmanlı-Rus antlaşmasıdır.
II. Viyana Kuşatması - 1683 Yılında Katolik Avusturya'nın Protestan Macarlara baskı yapması üzerine Macar kontu Tökeli İmre, Osmanlı Devleti'nden yardım istedi. - Sadrazam Fazıl Ahmet Paşa, Vasvar Antlaşması gereği bu yardım isteğini kabul etmedi. - Fazıl Ahmet Paşa'nın ölümünden sonra sadrazam olan Merzifonlu Kara Mustafa Paşa, bazı komutanlarının karşı çıkmasına rağmen Viyana'yı kuşattı. - Fransız, Alman ve Lehlerlerden oluşan Haçlı ordusu, Avusturya'ya yardıma geldi. - Kuşatma sırasında Kırım hanına Leh kuvvetlerinin Tuna Nehri'ni geçmesini engelleme görevi verilmişti. - Kırım hanı Leh ordunu engellemeyince Osmanlı ordusu, iki ateş arasında kaldı. - Büyük kayıpların verildiği kuşatma başarısız oldu(1683). - Viyana bozgunundan sonra Avusturya, Lehistan, Malta, Venedik ve Rusya, Osmanlılara karşı bir birlik kurdular. - Bu birliğin oluşumunda papa etkili oldu. Osmanlı'yı Avrupa'dan atmak isteyen devletler, kurdukları bu birliğe Kutsal İttifak adını verdiler. - Kurulan bu birlik, dört cepheden Osmanlı Devleti'ne saldırdı. - Zaman zaman başarılar sağlandıysa da, Salankamen ve Zenta seferlernde büyük yenilgiler alındı. - 16 yıl süren mücadeleler sonunda Osmanlı Devleti barış istemek zorunda kaldı.
Karlofça Antlaşması (1699) - İngiltere ve Hollanda elçilerinin aracılığında yapılan görüşmeler sonunda, Osmanlı ile Avusturya, Venedik ve Lehistan arasında imzalanan antlaşmadır.
Karlofça Antlaşması'nın Maddeleri - Mora Yarımadası, Dalmaçya kıyıları ve Ayamavra Adası Venedik'e verildi. - Podolya ve Ukrayna Lehistan'a verildi. - Temeşvar ili ve Banat Yaylası hariç tüm Macaristan ve Erdel, Avusturya'ya verildi. - Bu antlaşma 25 yıl sürecekti. - Antlaşma, Avusturya'nın kefilliği altında olacaktı.
Karlofça Antlaşması'nın Sonuçları - Osmanlı Devleti'nin Batı'da bu kadar büyük ölçüde toprak kaybettiği ilk antlaşmadır. - Avrupa, Osmanlı karşısında savunma durumundan saldırıya geçti. - Türklerin Avrupa'daki ilerleyişi durdu ve geri çekiliş başladı (1921 Sakarya Zaferi'ne kadar).
İstanbul Antlaşması - Rus delegesinin imza yetkisi olmadığı için Rusya, Karlofça Antlaşması'nı imzalamadı. - Rusya ile bir yıl sonra, 1700 yılında İstanbul Antlaşması imzalandı.
İstanbul Antlaşması'nın Maddeleri - Azak Kalesi, Rusya'ya verilecekti. - Rusya, İstanbul'da sürekli elçi bulundurabilecekti.
Önemi - İstanbul Antlaşması ile Ruslar, Azak Kalesi'ni alarak Karadeniz'e inme politikasında ilk adımı atmış oldular.
XVII. YÜZYILDA OSMANLI DEVLETİ'NDE KÜLTÜR, BİLİM, SANAT VE MİMARİ
- XVII. Yüzyıl Avrupası'nda bilim ve sanat alanında önemli gelişmeler görülürken, Osmanlı Devleti'nde aynı paralellikte önemli gelişim görülmemektedir. - Yine de hiçbir şey yapılmamış değildir. - Matematik, tıp ve astronomi alanında çeviriler yapılmış, önceden yazılmış eserlerin açıklamaları yazılmıştır. - Edebiyat, tarih, müzik ve güzel sanatlar alanlarında yeni eserler ortaya konulmuştur. - Hat sanatında Hattat Hafız Osman'ın önemli eserleri vardır.
17. Yüzyılda Osmanlı Devleti'nde Sanatçılar ve Bilim İnsanları
Evliya Çelebi
- 17. yüzyılda yaşamış bir Türk gezginidir. - Seyahatnâme adındaki 10 ciltlik eserinde gezip gördüğü ülkelerin ve şehirlerin coğrafyası ve kültürü hakkında bilgi verir.
Kâtip Çelebi
- Tarih, coğrafya ve felsefe alanlarında çalışmaları vardır. - Cihannüma, Mizan-ül Hakk, Tuhfetü'l Kibar fi Esfâri'l Bihar, Düstûrul Amel fi Islâhi'l Halel yazdığı kitaplardır.
Nâbî - Toplum ve sosyal hayatla ilgili şiirler yazmıştır. - Şiirlerinde toplumsal sorunlaran çözümler sunmaya çalışmıştır. - Hayrabad ve Tuhfetü'l Harameyn önemli eserleridir.
Nâima - Osmanlı Devleti'nin ilk resmî tarihçisidir (vakanüvis). - Yaşadığı dönmedeki olayları anlattığı Naima Tarihi adlı eseri vardır.
Nef'î - Türk edebiyatının en önemli hiciv şairlerindendir. - Siham-ı Kaza (Kaza Okları) önemli bir eseridir. - Dönemin sadrazamları ve devlet adamlarına yönelik eleştirel şiirler yazmıştır.
Itrî - Türk musıkisine büyük katkılar yapmış önemli bir bestekârdır. - 42 adet bestesi vardır. - Nevakâr makamını bulmuştur. - "Tuti-i mucize-i guyem" isimli eserin bastecisidir. - Bayram namazlarında okunan Salat-ı Ümmiye'yi de o bestelemiştir.
Karacaoğlan - Aşk, gurbet, doğa, sıla özlemi ve ölüm üzerine şiirler yazmış halk ozanıdır. - Şiirlerini hece ölçüsü ve yaşadığı bölgenin konuşma diliyle yazmıştır.
|