Uçaklar I. Dünya Savaşı'nda Nasıl Kullanıldı?

Uçak, I. Dünya Savaşı'nın patlak vermesine kadar on yıldan biraz fazla bir süredir varlığını sürdürüyordu , ancak çatışmanın her iki tarafı da uçan savaş makineleri yaratmanın avantajlarını hızla fark etti ve savaş boyunca...

Başlatan: Kerem - Güncelleme: 03 Kasım 2024, 21:17:26 - Gösterim: 79

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Uçaklar I. Dünya Savaşı'nda Nasıl Kullanıldı?


Uçak, I. Dünya Savaşı'nın patlak vermesine kadar on yıldan biraz fazla bir süredir varlığını sürdürüyordu , ancak çatışmanın her iki tarafı da uçan savaş makineleri yaratmanın avantajlarını hızla fark etti ve savaş boyunca daha hızlı, daha büyük ve daha ölümcül savaşçılar ve bombardıman uçakları geliştirmek için durmaksızın çalıştı. "Hava üstünlüğü" kavramı 1914'ten önce duyulmamıştı, ancak Büyük Savaş'ın sonunda savaşı gökyüzünde kazanmak taktiksel bir zorunluluk haline geldi.


İlk Savaş Uçakları Keşif Amaçlıydı

Birinci Dünya Savaşı'nda uçakların başlıca askeri rolü keşifti, diyor askeri havacılık tarihçisi ve Birinci Dünya Savaşı uçakları ve savaş pilotları hakkında bir düzineden fazla kitap yazmış olan Jon Guttman. Sıcak hava balonları, ABD İç Savaşı da dahil olmak üzere, savaş alanının kuşbakışı görüntüsünü elde etmek için bir asırdan fazla bir süredir ordu tarafından konuşlandırılıyordu , ancak Birinci Dünya Savaşı'nın sabit kanatlı uçakları, birliklerin hareketlerini izlemek ve araziyi haritalamak için düşman hatlarının derinliklerine uçabiliyordu.

Guttman, "Bunlar iki kişilik uçaklardı ve uçuşu yapan bir pilot ile ön tarafta dürbünü kullanıp not tutan bir gözlemci vardı" diyor.

El yazısıyla yapılan çizimler ve anında yapılan gözlemler her zaman doğru olmasa da bazı erken operasyonlarda kritik öneme sahipti. Örneğin 1914'te, Kraliyet Uçan Kolordusu'na bağlı İngiliz keşif uçakları, İngiliz ve Fransız komutanlarını Belçika üzerinden Paris'i kuşatmaya hazırlanan Alman birlikleri konusunda uyardı. Müttefik orduları Almanları alt etmeyi başardı ve bu da kritik bir erken zafer olan Marnes Muharebesi'yle sonuçlandı .

Keşif uçaklarına kameralar monte edilmeden önce çok uzun zaman geçmedi, panoramik savaş alanı haritaları oluşturmak için geliştirilecek ve bir araya getirilecek düzinelerce hava fotoğrafı çekildi. Bu giderek daha keskin ve yakınlaştırılmış görüntüler, saha komutanlarına topçuları konumlandırma ve birlik hareketlerini planlama konusunda benzeri görülmemiş bir istihbarat sağladı.


İlk Hava Muharebeleri ve Uçan Aslar

I. Dünya Savaşı'nın başlangıcında, keşif uçakları o kadar yeniydi ki, düşman pilotları cephe hatlarını çaprazlarken birbirlerine el sallıyorlardı. Ancak casus uçaklarının stratejik önemi ve bununla birlikte düşman uçaklarını gökyüzünden vurma arzusunun anlaşılması uzun sürmedi.

Guttman, "1915'e kadar savaş uçağı diye bir şey yoktu," diyor. "Ancak Marne'den sonra askeri komutanlar diğer adamı ortadan kaldırma fikrini ciddiye almaya başladılar."

İlk çatışmalarda, yavaş hareket eden keşif uçakları birbirlerine servis tabancaları ve tüfekleriyle ateş ederdi. Yer ekipleri gözlemcinin pozisyonunun önüne makineli tüfekler yerleştirmeye başladı, ancak pervane, kanatlar ve desteklerin etrafından nişan almak zordu.

Çığır açan buluş, ön tarafa monte edilmiş bir makineli tüfeğin uçağın dönen pervane kanatlarına güvenli bir şekilde sürekli bir mermi barajı atmasına olanak tanıyan "kesici dişli" veya "senkronizasyon dişlisi" idi. Pilotların tek yapması gereken uçağın burnunu düşmana doğrultmak ve ateş etmekti.

Hollanda doğumlu mühendis Anthony Fokker, 1915 yılında tek kişilik Fokker E-1'e monte ettiği Alman ordusu için ilk senkronize dişliyi geliştirmekle tanınır. Hafif uçak o kadar çevik ve ölümcüldü ki Müttefikler ona "Fokker Felaketi" lakabını taktılar.

Uçaklar ilk kez hava muharebesi için özel bir amaçla havalandılar ve Fransızlar beş veya daha fazla düşman uçağını düşüren pilotlara "l'as" veya As demeye başladılar. Bu Aslar beceri ve cesaretten yoksun olmasalar da, erken dönem "hava muharebelerinin" kazananları daha iyi teknolojiyi kullanan pilotlardı.

Guttman, "Savaş uçakları pratik hale geldiği andan itibaren, hava üstünlüğü için bir silahlanma yarışının gerçek başlangıcı oldu," diyor. "Bir uçağın performansı, kullanım kolaylığı, silahları, tırmanma hızı - bunların hepsi düşmanın sahip olduğundan daha iyi bir şey ortaya çıkarmak için sürekli bir mücadelenin faktörleri haline geldi."

Müttefik mühendisler, gövdesinde bulunan kambur şeklindeki çıkıntıdan dolayı ön tarafa monte edilmiş iki senkronize makineli tüfek için İngiliz yapımı Sopwith Camel adını alan tek kişilik savaş uçaklarıyla karşılık verdiler.

Sopwith üç kanatlı "üç kanatlı uçağı" tanıttığında, Almanlar Fokker DR-1 ile cevap verdi. Bu uçak, 1918'de kırmızı üç kanatlı avcı uçağı düşürülmeden önce 80 resmi düşman uçağı düşürdüğü bilinen ve korkulan "Kızıl Baron" Manfred von Richthofen'ın favorisiydi.



Zeppelin Hava Gemileri Sivil Hedefleri Bombalıyor


Halkın düşman uçağı görmesi durumunda sığınabilmesi için İngiliz ve Alman zeplinleri ve uçaklarının örneklerini gösteren bir ABD hükümet posteri, 1915.

Hava bombardımanlarını genellikle II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın uyguladığı Blitzkrieg taktikleriyle ilişkilendiririz ; ancak ilk hedefli bombardıman kampanyası 1915 yılında Almanya'nın Londra ve Edinburgh'daki sivil hedeflere gece vakti yüksek irtifalı Zeppelin hava gemileri göndererek bombalamasıyla gerçekleşti.

Başlangıçta keşif için kullanılan hidrojenle dolu Zeppelinler 11.000 feet yükseklikte seyrediyor ve ani saldırılar gerçekleştirmek için motorlarını kesebiliyordu. İngiliz halkı "bebek katillerini" kınadı ve ordu sonunda devasa Zeppelinleri yakmak için yangın çıkarıcı mermilerle donatılmış savaş uçaklarını konuşlandırdı.

İlk bombardıman uçakları, düşman hatlarının gerisinden geri dönmek için savaşmak zorunda kaldıkça giderek daha fazla silahla yüklenen keşif uçakları olarak kariyerlerine başladılar. Guttman, Ilya Muramets olarak bilinen dört motorlu Rus devi gibi en büyük keşif uçaklarının, düşmana "son bir hakaret" olarak atılmak üzere bombalar taşımaya başladığını söylüyor.

Almanlar Rus el kitabından bir sayfa aldılar ve 138 feet'ten daha uzun kanat açıklığına sahip ve dokuz mürettebat üyesi taşıyan bir çift kanatlı uçak olan Zeppelin Staaken R.VI adlı kendi devasa bombardıman uçaklarını inşa ettiler. Korkulan Alman bombardıman uçağı Londra ve Paris'e uçtu ve 2.200 pound'dan daha ağır bombalar attı, Londra'daki Royal Hospital Chelsea'ye doğrudan isabet de dahil.



II. Dünya Savaşı'nda Havacılık İçin Büyük Bir Rol Hazırlandı

Guttman, I. Dünya Savaşı'nın sonunda uçakların geleceğin silahı olduğu konusunda "tartışmasız" olduğunu söylüyor. 1918'de Müttefik bombardıman uçakları, Fransız sınırındaki Alman mühimmat fabrikalarına saldırmak için grup halinde uçuyordu ve Alman avcı uçakları destansı hava muharebeleri yapmak üzere kuvvetler halinde konuşlandırılmıştı.

Müttefikler için hem Avrupa hem de Pasifik cephelerinde hava üstünlüğünün belirleyici faktörlerden biri olduğu II. Dünya Savaşı için ortam hazırlanmıştı.
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Benzer Konular (5)

108

Yanıtlar: 0
Gösterim: 1283

28 Kasım 2020, 19:10:23
sade tarafından
5942

Yanıtlar: 5
Gösterim: 798

3631

Yanıtlar: 0
Gösterim: 730

Clicky