Uzaktan Algılama ne Demektir?
Uzaktan algılama, nesnelere fiziksel temasta bulunmadan, herhangi bir uzaklıktan yapılan ölçümlerle nesneler hakkında bilgi edinme bilimi sanatıdır. Uzaktan algılama sayesinde atmosferde veya uzaydaki platformlar yerleştirilmiş ölçüm aletleri aracılığıyla nesneler hakkında bilgiler elde edilmektedir. 950'lerde ABD ve SSCB uydu görüntüleri elde etme çalışmalarına başlamış, 1990'larda ise yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleri ticari olarak pazarlanır hâle gelmiştir. Günümüzde uydulardan elde edilen görüntülerden yararlanılarak ayrıntılı haritalar çizilebilmektedir.
Uzaktan Algılama Nerelerde Kullanılır? Tarım, orman, çevre, su yönetimi, savunma, istihbarat, madencilik, afet yönetimi, yeraltı yerüstü kaynakların yönetilmesi, kentsel planlama ve mekana dayalı bir çok mühendislik ve araştırma projelerinde uzaktan algılama teknolojilerinden faydalanılır.
Faydaları Nelerdir? Hava durumunda kullanilir. Kentsel alanların tespit edilerek şehirlerin planlanması aşamasında topografik haritaların oluşturulmasında kullanılır. Ormanlık alanlarda meydana gelen ağaç hasarlarının tespit edilmesi gibi alanlarda kullanılarak orman alanlarına etkili müdahaleyi sağlar.
|
βεήίм оŁλи βαиα қαŁıЯ , ĢєЯίуε καŁαи үоŁ αŁιЯ..