SMF Tüyo Merkezi

@Charismax ın konusundan yola çıkarak SMF için ipuçlarını derlemek için bu konuyu açmak istedim. Konunun bütünlüğünü koruyabilmek maksadıyla cevaplara kapalı olacak, öğrenmek istediklerinizi yeni konu açarak sorabilirsiniz. SMF...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 07 Eylül 2021, 19:00:39 - Gösterim: 4,414

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

07 Eylül 2021, 19:00:39 Son düzenlenme: 07 Eylül 2021, 20:33:30 Kerem
SMF Tüyo Merkezi

@Charismax ın konusundan yola çıkarak SMF için ipuçlarını derlemek için bu konuyu açmak istedim. Konunun bütünlüğünü koruyabilmek maksadıyla cevaplara kapalı olacak, öğrenmek istediklerinizi yeni konu açarak sorabilirsiniz.


SMF Nedir?
(Simple Machines Forum), online topluluk forumları meydana getirerek kullanıcıları aynı web sitesi içerisinde buluşturmaya yardımcı olan ücretsiz dağıtımlı bir web yazılımdır. Altyapı olarak PHP ve MySQL gibi programlama dillerini kullanan SMF'nin birçok rakibi önünde avantajlı konuma geçmesinin en büyük nedenlerinden biri de ücretsiz lisansı sayesinde herkesin kullanabileceği bir forum sistemi altyapısı olmasıdır. Gönüllü geliştiricilerinin sayısının çoğunluğu ve açık kaynak ruhuyla hareket eden bir topluluk tarafından geliştirilmesi gibi sayısız avantaja sahip SMF, her yapıdaki sisteme kolayca adapte edilebilir bir yapıdır.

SMF Temasına Nereden Ulaşabilirim ?
SMF forum sisteminin resmi sitesi olan https://www.simplemachines.org/ adresinden resmi site onaylı temalara ulaşabileceğiniz gibi farklı tema yapıcılarının paylaştığı sitelerede arama motorlarından ulaşabilirsiniz.

SMF Eklentilerine Nereden Ulaşabilirim ?
SMF 'nin temalarında olduğu gibi eklentilerine de resmi sitesinden (https://www.simplemachines.org/) ulaşabilirsiniz. Şahsi tavsiyem özellikle eklentilerde resmi sitede onaylı ve kullandığınız sürüme uygun eklentileri tercih etmenizdir.

SMF Kurmak İstiyorum Destek Sitesi Var mıdır ?
Tabiki SMF 'ninde diğer sistemlerde olduğu gibi resmi sitesinde Türkçe ve farklı dillerde destek bölümleri mevcut. Resmi sitenin haricinde şuan aktif olarak destek alabileceğiniz smf.gen.tr, smf.konusal.com ve webtiryaki.com 'u da takip edebilirsiniz. Forumumuzda da bu bölüm altında sorularınıza cevap arayabilirsiniz.

14 Eylül 2021, 19:53:44 #1 Son düzenlenme: 14 Eylül 2021, 20:23:18 Kerem
SMF yi etkili bir şekilde kullanmanıza yardımcı olmak maksadıyla dilim döndüğünce anlatmaya devam edeceğim. Yönetim Panelini sekme sekme, sayfa sayfa anlatarak devam ediyorum.

1. Kullandığınız temaya göre değişiklik gösterebilir ama genel itibari ile üst menüde (ana menümüz) Yönetim butonunu tıklayarak Yönetim Merkezimize giriş yapıyoruz ve aşağıdaki sayfa ile karşılaşıyoruz.

Geçerli bir eklenti ID'si değil.
2. Yukarıda ki resime göre gidecek olursak sol üstte ki ilk simgemiz Deste ve Hazırlayanlar sayfasına geldiğimizde SMF 'nin kurucuları, geliştiricileri, destekleyenleri vb. fayda sağlamış kişilerin isimlerini/kullanıcı adlarını görüyorsunuz. Buradan SMF ekibine bir teşekkürde biz edelim :) Görsel altta.
Geçerli bir eklenti ID'si değil.
3. İkinci sırada Haberler ve Bültenler sayfamız ile devam edeceğiz, bu sayfayı üç alt başlıkta işleyeceğiz.

        a) Haberler: Bu sayfada forum ana sayfasında görüntülenmesini istediğiniz bir duyurunuz ya da haberiniz varsa sayfada bulunan alana BBC kullanarak ekleyebilir ve forumunuzda görünmesini sağlayabilirsiniz. Tabiki buraya duyurunuzu yazıp paylaşmadan temanızın ayarlarından haberleri aktifleştirmeniz gerekmektedir.

        b) Bültenler: Bu sayfayı kullanarak üyelerinize ulaştırmak istediğiniz bir haberiniz, mesajınız varsa üyelerin kayıtlı epostaları yoluyla ya da özel mesaj yoluyla üyelerinize ulaşabilirsiniz. Tek yapmanız gereken ilk sayfada mesaj ya da e postanızın kimlere gitmesini istiyorsanız doğru seçimi yapmak.

       c) Seçenekler: Bu sayfada haberleri ve bültenleri hangi üye gruplarının yönetebileceğini ayarlayabilirsiniz. Üye grubu izinlerinin yanı sıra duyurularda kullanıcak karakter sayısını ve xml/rss ayarlarını düzenleyebiliyorsunuz.

4. Paket Yönetici sayfasından devam edecek olursak, SMF bir vbulletin gibi ya da Xenforo gibi bir çok özelliği maalesef kurulumunda barındırmıyor. Bu iki scriptte göre kötü bir script değil tabiki ama ücretsiz ve destek ekibinin gönüllülerden oluşuyor olması SMF 'nin diğer scriptlere göre bazı eksiklerinin olmasına neden olabiliyor. İşte bu eksiklikleri tamamlamak için yine gönüllü yazılımcıların ve destekçilerinin hazırlamış olduğu bir çok modifikasyon mevcut. Bu modlara ücretsiz bir şekilde SMF 'nin resmi sitesinden ulaşabilirsiniz. İşte resmi siteden forumumuzun sürümüne uygun bulup indirdiğimiz modları bu sayfadan yüklüyoruz.

       a) Paketleri Görüntüle: Bu sayfada forumumuza yüklediğimiz modlar listenir ve kurulu modlarla ilgili değişiklikleri bu sayfadan yapabilirsiniz.

       b) Paket Ekle: Bu sayfadan bilgisayarımıza indirdiğimiz ya da adresten dosya indir seçeneğini kullanarak sürümümüzle uyumlu modları yükleyebilirsiniz. Bazen yüklediğiniz moddan kaynaklı bir hatadan dolayı veya daha önce yüklediğiniz bir modla çalışmasından kaynaklı bazı dosyalarda hata verebilir. Bu şekilde bir hata ile karşılaşırsanız manuel kurulumu tercih etmenizi tavsiye ederim.

       c) Dosya İzinleri: Bu sayfadan dosya izinlerinizi ayarlayabilirsiniz. Dosya izinlerinizi 644 ve klasör izinlerinizi 755 olarak ayarlamanızı tavsiye ederim.

5. Yönetim >> Yapılandırma >> Özellikler ve Seçenekler

a) Genel : Sayfasına geldiğimizde forumumuz için geneli etkileyen bazı ayarlarınızı yapabilirsiniz, çevrim içi sürenizi ayarlamak, anketleri pasif/aktif hale getirme, forumun günlük istatistik tutup/tutmayacağı gibi basit ama işinize yarayacak ayarları bu sayfadan yapıyoruz. Tek tek her satırı yazmak gereksiz geldiği için yazmıyorum ama takıldığınız birşey olursa sorabilirsiniz.

b) BBC [Bulletin Board Code]: Bu sayfa forumunuzda aktif durumda olan yazı editörlerinizde hangi BBC kodlarına izin vereceğinizi ayarladığınız sayfadır. Mesela konu içerisine paylaşacağınız linkleri bağlantıya çevirilmesini ya da url'nin sadece metin şeklinde görünmesini bu sayfadan ayarlayabilirsiniz.

c) Görünüm : Görünüm sayfasını anlatmayacağım :D Sayfaya baktımda anlatılacak bişey yok zaten, çözersiniz.

ç) İmza Ayarları : Konu içerisinde ve üye profilinde imzaları aktif ya da pasif hale getirmek, imzalarda kaç karakte, kaç satır veya kaç resim kullanılabileceği gibi ayarları bu sayfadan yapabilirsiniz. Aynı zamanda hangi BBC kodlarının kullanılabileceğinide buradan ayarlamanız mümkün. Bu sayfaya geldiğinizde üst satırdaki uyarıyı ihmal etmeyin, yapacağınız değişiklik kullanımda olan imzaları etkilemeyecektir. Etkilemesi için üstteki satırdaki bağlantıyı tıklamanız gerekmekte.

d) Özel Profil Ayarları : Bu sayfa çok güzel bir sayfa aslında, konu içi profilleri ve üye profili sayfasını buradan özelleştirebilirsiniz. Mesela yaş, memleket, durumu, meslek vb. eklemeleri bu sayfadan yönetebilirsiniz. Örnek bir resim aşağıya ekliyorum.

Geçerli bir eklenti ID'si değil.

e) Beğeniler : Beğenileri aktif / pasif edebileceğiniz ve hangi üye gruplarının gönderileri beğenebileceğinizi bu sayfadan ayarlıyorsunuz.

f) Bahsetmeler : Bahsetmleri aktif / pasif edebileceğiniz ve hangi üye gruplarının bahsetmeyi kullanabileceğinizi bu sayfadan ayarlıyorsunuz.

g) Bildirimler : Kısaca bildirimler bu sayfadan ayarlanıyor :)

6. Spam Koruması
( Bu bölümü kullanarak kullanıcının bir bot değil insan olduğunu doğrulamanıza olanak tanıyan doğrulama özelliği ile ilgili değişiklikler yapabilirsiniz. )

Yapılandırma sekmesinin altında bulunan spam koruması foruma üye olmaya çalışanların insan mı yoksa botmu ayrımını yapmamıza yardımcı oluyor. Bu sayfa sayesinde foruma botların üye olmasını rahatça engellemiş oluyoruz.

Spam koruması sayfasına giriş yaptığımızda bizi 4 bölüm karşılıyor. Bunlardan birincisi spam koruması doğrulaması. Bu bölümde doğrulamayı hangi alanlarda kullanmak istediğimizi/aktif etmek istediğimizi seçiyoruz. Kayıt esnasında, özel mesaj yollaran, arama yaparken, yeni konu açarken ya da konuya cevap verirken gibi seçenekler ile nerede doğrulama istediğinize kararı bu bölümde veriyorsunuz.

Geçerli bir eklenti ID'si değil. 

İkinci bölümümüzde SMF nin kendi doğrulama resmini aktif/pasif konumuna getirebiliyor ve hangi seviyede bir resim açılmasını istiyorsak bunu seçiyoruz. Şahsen ben bu doğrulamayı kullanmıyorum, kullanıp kullanmamak sizin elinizde.

Geçerli bir eklenti ID'si değil. 

Üçünc bölümde reCAPTCHA Doğrulama Sistemini görüyoruz, bu sistem daha önceki sürümlerde mod olarak kurmak gerektiriyordu diye hatırlıyorum ama 2.1 sürümünde entegre olarak gelmiş ve çok güzel bir doğrulama metedo. Farklı platformlarda karşılaştığınızı umarak kısaca anlatıyorum. Hani şu resimde traktörü seçin, trafik lambasını seçin diyen doğrulama metodu bu oluyor. Bu bölümde zaten anahtarı nereden alacağınızı gösteren bir link mevcut, sizi yönlendirdiği sayfadan alan adınızı girip, ayarlarını yaptıktan sonra verdiği iki anahtarı iligi alana yapıştırıp aktif ediyorsunuz. Kullanmanızı tavsiye ederim.

Geçerli bir eklenti ID'si değil.

Dördüncü ve son bölümümüz olan doğrulama soruları alanı ki ben aktif olarak bunu kullanma taraftarıyım. Bir soru soruyorsunuz ve üye olmaya çalışan kişinin bu sorunun cevabını vermesini istiyorsunuz. Örneğin Türkiye'nin başkenti neresi?, 4+5=? ya da resimde ki ünlümüzün adı nedir gibi sorular sorarak cevabının yazılmasını istiyorsunuz. Şahsen sadece bu metodu kullanarak botların üye olmasını engelleyebildim.

Geçerli bir eklenti ID'si değil.

7. Dilleri Düzenle

Bu bölümü çok detaylı anlatmama gerek olduğunu düşünmüyorum. Sadece şunu bilin, kurulum esnasında dil dosyasını eklemesenizde kurulumdan sonra bu alandan dil dosyanızı yükleyebilir ve önceliğini seçebilirsiniz.

Geçerli bir eklenti ID'si değil.

Benzer Konular (5)

3910

Yanıtlar: 0
Gösterim: 736

6470

Yanıtlar: 0
Gösterim: 278

4999

Yanıtlar: 1
Gösterim: 783

Clicky