Ruh Sağlığı Nedir?

Günlük hayatta sıklıkla kullandığımız "ruh sağlığı" ifadesinin anlamını doğru biliyor muyuz acaba? 'Onun ruh sağlığı bozuk' ya da "off ruh sağlığım bozuldu" gibi cümleler kurarken anlam açısından...

Başlatan: Acı-KetCHuP - Güncelleme: 26 Eylül 2021, 16:14:07 - Gösterim: 533

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Anahtar Kelimeler [SEO] ruhSağlığı
26 Eylül 2021, 16:14:07 Son düzenlenme: 26 Eylül 2021, 20:56:06 MaSaL
Ruh Sağlığı Nedir?


Günlük hayatta sıklıkla kullandığımız "ruh sağlığı" ifadesinin anlamını doğru biliyor muyuz acaba? 'Onun ruh sağlığı bozuk' ya da "off ruh sağlığım bozuldu" gibi cümleler kurarken anlam açısından hatalara düşüyor muyuz?

        Sağlık genel olarak bedensel, ruhsal ve toplumsal iyilik hali olarak tanımlanır. Ruh sağlığını tanımlamak beden sağlığını tanımlamaktan daha zordur. Çünkü ruh sağlığı daha komplike bir yapıdadır.

        Ruh sağlığını çok genel bir ifadeyle tanımlayacak olursak bilişsel, duygusal ve davranışsal iyilik halidir diyebiliriz. Erken çocukluktan hatta anne karnından ölüme kadar olan bir süreci içerir. Ruh sağlığı, kişinin kendisi ve çevresi ile denge ve uyum hali olarak da ifade edilebilir. Burada bahsedilen denge ve uyum katı ve değişmez değil, esnek ve var olan şartlara göre değişkenlik gösterir. İnsanın mesleğinden, ilişkilerinden, yaşam şartlarından doyum alıyor olması da ruh sağlığı için önemli bir etkendir. Freud ruh sağlığını şöyle tanımlamıştır : "Sevebilen ve çalışan insan sağlıklıdır." Bu tanıma göre insanları sevebilen ve onlarla ilişki kurabilen, çalışan ve üreten insanın ruh sağlığını koruması çok muhtemeldir. WHO (Dünya Sağlık Örgütü) ise ruh sağlığını "Bireyin kendi yeteneklerini gerçekleştirdiği, yaşamın normal stresleriyle başa çıkabileceği, verimli ve verimli çalışabileceği ve kendi topluluğuna katkıda bulunabileceği bir refah durumu."olarak tanımlamaktadır. Ruh sağlığı, beden sağlığını dahi etkileyebilecek kadar önemlidir. Bu yüzden ruh sağlığımıza en az beden sağlığımıza gösterdiğimiz kadar özen göstermeliyiz.

        Duygu, düşünce ve davranışlarımızda zaman zaman değişik derecelerde tutarsızlık, aşırılık, uygunsuzluk ve yetersizlik özellikleri görülebilir. Bu gayet normaldir. Ruh sağlığımızda bir bozulmanın yaşandığını düşünmemiz için duygu, düşünce ve davranışlarımızdaki tutarsızlık, aşırılık, uygunsuzluk ve yetersizliklerin sürekli ve tekrarlayıcı olması, günlük hayatımızı, verimli çalışmamızı en önemlisi de kişilerarası ilişkilerimizi bozması gerekmektedir. Durumun böyle olduğunu düşündüğümüzde ve hissettiğimizde ilk yapmamız gereken şey bir ruh sağlığı uzmanına danışmak olmalıdır.

Benzer Konular (5)

524

Yanıtlar: 0
Gösterim: 5378

3988

Yanıtlar: 5
Gösterim: 805

107

Başlatan sade


Yanıtlar: 0
Gösterim: 1513

28 Kasım 2020, 19:07:05
sade tarafından
497

Yanıtlar: 0
Gösterim: 4803

Clicky