Pandemide Ruh Sağlığımızı Nasıl Korumalıyız ?

Pandemi Döneminde Ruh Sağlığımızı Nasıl Koruruz?Dünyanın her yerinde halen daha aktif olarak yayılmaya devam eden bu salgının bazı psikolojik sorunlara yol açtığı bilinmektedir. Depresyon, anksiyete, panik gibi sorunlara yol açan...

Başlatan: Moana - Güncelleme: 12 Şubat 2021, 18:57:50 - Gösterim: 727

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Pandemide Ruh Sağlığımızı Nasıl Korumalıyız ?


Pandemi Döneminde Ruh Sağlığımızı Nasıl Koruruz?



Dünyanın her yerinde halen daha aktif olarak yayılmaya devam eden bu salgının bazı psikolojik sorunlara yol açtığı bilinmektedir. Depresyon, anksiyete, panik gibi sorunlara yol açan pandemi süreci hepimizin oldukça yorucu ve bıkkın bir dönem yaşamımıza sebep oluyor. Fakat süreç bizi psikolojik olarak zorlasa da ruh sağlığımızı korumak için yapabileceğimiz birçok şey de var.
Küresel salgın zamanlarında anlaşılır bir şekilde artan anksiyete, hem virüsün kendisinden korkmak ile, hem de diğer insanlardan zorunlu bir şekilde ayrı kalmak ile ilişkilendirilebilir. Bununla birlikte, bu tür zamanlarda ruh sağlığını korumanın ve iyileştirmenin birden fazla yolu vardır.

Bu dönemde ruh sağlığımızı korumak bizim için çok önemli çünkü pandeminin geçmesini bekledikçe içerisine girdiğimiz belirsizlik bize fazlasıyla zarar veriyor. Bu yüzden öncelikle yapacağımız şey bu belirsizliğin ne zaman biteceğini düşünmeden günlük yaşamımızı yeniden organize etmek olmalı.

Rutininizi Koruyun
Günlük rutinler ruh sağlığının korunmasında önemli bir rol oynayabilir. Bu yeni dünyaya, yeni birkaç tane rutin oluşturmak tavsiye edilebilir. Bu rutin şunları içerebilir: Her gün benzer zamanlarda uyumak ve uyanmak, düzenli egzersiz yapmak, çalışmak ve dinlenmek için belirli zamanları kullanmak, sağlıklı yemek yemek ve kişisel hijyeni korumak... Bu tür faktörlere bağlı kalmak, motivasyonu artırabilir ve genel ruh halini ve refahı iyileştirebilir.

Ulaşın
Dünya çapında birçok insan evde kalmaya ve başkalarıyla fiziksel temaslarını sınırlamaya teşvik edildiğinden, izolasyon duyguları artıyor olabilir. Bu izolasyonun zihinsel sağlığınızı olumsuz yönde etkilemesini önlemek için, başkalarına ulaşmak çok önemlidir.
Teknolojiyi avantaja çevirin ve görüntülü görüşmeler veya grup sohbeti aracılığıyla yüz yüze göremediğiniz aile üyeleriniz ve arkadaşlarınızla iletişim kurmaya çalışın.

Kriz zamanlarında insanlarla daha bağlı hissetmek, olası endişeleri ve olumlu deneyimleri başkalarıyla konuşma fırsatına sahip olmak çok önemlidir. Sınırlı sosyal ağlara sahip olanlar için bu ağı geliştirmek, pandemi döneminde fırsata çevrilebilecek bir durum olarak görülebilir.

Kendiniz İçin Bir Şey Yapın
Ruh sağlığınızı iyileştirmenin bir yolu da, meşgul olmaktır. Kendinizi izole ediyorsanız; yeni bir beceri öğrenmek, amaç duygunuzu arttırmak ve benlik saygınızı arttırmak zihinsel sağlığınızı iyileştirmenin harika yolları olabilir.
İster yemek pişirmek, ister online bir kursa kaydolmak veya yeni bir dil öğrenmek, ister ilginizi çeken bir şeyle ilgilenmek için zamanınızı kullanmak olsun, gününüzü doldururken zihninizi aktif ve güçlü tutabilirsiniz.

Yardım İsteyin
COVD-19 ile şiddetlenen mevcut bir psikolojik sorununuz varsa veya belki de yeni bir şekilde anksiyete veya depresif belirtiler geliştiriyorsanız, profesyonel yardım istemeniz önemlidir.
Pandemi dönemde zaten pek çok psikolog online olarak çalışıyor. Bu nedenle, duygusal desteğe ihtiyaç duyanlar, ihtiyaç duydukları yardımı yine de alabilirler.

Aktif Kalın
Düzenli egzersiz yapmanın sadece fiziksel sağlığı değil aynı zamanda zihinsel sağlığı da iyileştirdiği bilinmektedir. Araştırmalar, tüm yaş gruplarında anksiyete ve depresyonu azaltmak için düzenli fiziksel aktivitenin etkili olduğunu ayrıca yaşa bağlı bilişsel gerilemenin azaltılmasında da faydalı olabileceğini göstermiştir.

İster sadece iç mekan aktiviteleriyle sınırlı olun, ister kullanabileceğiniz bir bahçe veya açık alanınız olsun, pandemi sırasında aktif ve güvenli kalmanın birçok yolu vardır. Minimum ekipman veya zaman gerektiren yoga, esneme veya yüksek yoğunluklu aralıklı antrenman veya egzersizler online olarak bile bulunabilir. Bunlar hem içeride hem de dışarıda yapılabilir. Alternatif olarak, yürümek, koşmak veya bisiklete binmek, endorfin hormonunu arttırmak ve ruh halini iyileştirmek için harika bir yol olabilir.

Sosyal Medya Kullanımını Sınırlayın
Evde geçirilen zamanın artması nedeniyle bireyler, haberleri yayınlayanlar da dahil olmak üzere sosyal medya sitelerinde daha fazla zaman harcıyor olabilir. Bu tür sitelerin kullanımı başkalarıyla bağlantıda kalmak ve bilgilenmek açısından faydalı olabilirken, ruh sağlığını da kötüleştirebilir.

Pandemilerle ilgili bilgilere aşırı maruz kalma, artan anksiyete ve sıkıntıya neden olabilir. Örneğin, COVID-19 salgını sırasında Çin vatandaşları arasında yürütülen kesitsel bir çalışma, katılımcıların %80'inden fazlasının sıklıkla sosyal medyaya maruz kaldığını ortaya koydu. Ayrıca yine bu çalışmaya göre, örneklemdeki kaygının sık sosyal medya kullanımıyla arttığı gözlenmiştir.

Bu kanıta dayanarak, ruh sağlığına zarar vermekten kaçınmak için, pandemi ile ilgili bilgi alımınızı yalnızca güvenilir kaynaklardan günde en fazla bir veya iki kez gerçekleştirmenizi öneririm.

Farkındalık Pratiği Yapın
Farkındalık, an be an hem içimizde hem de dışımızda meydana gelenleri gözlemleme pratiğidir. Düşüncelerimize, duygularımıza, hislerimize ve dış çevreye olan dikkatimizi artırmak için farkındalık uygulamalarını kullanmanın ruh sağlığımızı iyileştirebileceği bilinmektedir.

Bunu başarmak için çeşitli teknikler kullanılabilir ve katılımcıyı rehberli alıştırmalara götüren birden fazla mobil uygulama indirilebilir. Farkındalık teknikleri ayrıca, stresin erken belirtilerini belirlemeye yardımcı olma ve bireylerin onlarla daha iyi başa çıkmalarını sağlama becerisini de geliştirmektedir.

Günlük farkındalık çalışmalarının etkisini araştıran bir çalışma, bunu uygulayanların uygulamayanlara kıyasla daha az kaygılı olduklarını ve daha az uyku sorunları yaşadıklarını bizlere aktarıyor. Yani farkındalık teknikleri, anksiyete oluşturan durumlarla başa çıkmada insanlara yardımcı olmak için kullanılabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Benzer Konular (5)

108

Yanıtlar: 0
Gösterim: 1289

28 Kasım 2020, 19:10:23
sade tarafından
1871

Yanıtlar: 0
Gösterim: 742

2902

Yanıtlar: 0
Gösterim: 648

2829

Yanıtlar: 53
Gösterim: 10689

Clicky