Myers-Briggs Analizinde Yer Alan Kişilik Tiplerine Göre En Toksik Özelliğiniz

Dünya üzerinde birbirinden oldukça farklı kişilik özelliklerine sahip milyarlarca insan var. Ancak bilim, bazı ortak kişilik özelliklerinden yola çıkarak, insanların yaşamında önemli ölçüde belirleyici olan kişilik kavramını...

Başlatan: Asrevya - Güncelleme: 19 Aralık 2022, 02:32:27 - Gösterim: 813

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Myers-Briggs Analizinde Yer Alan Kişilik Tiplerine Göre En Toksik Özelliğiniz

Dünya üzerinde birbirinden oldukça farklı kişilik özelliklerine sahip milyarlarca insan var. Ancak bilim, bazı ortak kişilik özelliklerinden yola çıkarak, insanların yaşamında önemli ölçüde belirleyici olan kişilik kavramını kategorize etmeyi başarıyor. Bununla birlikte çeşitli analizler sonucunda ortaya çıkarılan kişilik tipleri, uzun yıllardır psikoloji alanındaki çalışmalar için önemli bir rehber olarak kullanılıyor...

Myers-Briggs ismi verilen, Isabel Briggs Myers ve kızı Katharine Briggs tarafından farklı kişilik tiplerini tanımlamak için geliştirilen kişilik analizi yöntemi, 1900'lerin ortalarından beri bu alandaki en önemli çalışmalardan biri olarak kabul ediliyor. Myers-Briggs analizinde, farklı özelliklere sahip çok sayıda kişilik tipi tanımlanıyor. Ancak pek çok insan, bu kişilik analizinde yalnızca tanımlanan kişilik tipinin genel özelliklerini dikkate alıyor. Oysa bu kişilik tiplerinin her biri için tanımlanmış bazı toksik özellikler de var!



1. ISTP – Duyarsızlık

Bu kişilik tipi pratik, yaratıcı ve mantık odaklı olmasıyla tanınıyor. Ancak iş insanlarla duygusal düzeyde ilişki kurmaya gelince, ISTP kişilik tipinin oldukça zorlandığı biliniyor. Bu nedenle ISTP kişilik tipinin en önemli toksik özelliği, "duyarsızlık" olarak ortaya çıkıyor.

2. ISFP – Aşırı bağımsızlık

İlk bakışta, bağımsızlığına düşkün bu kişilik tipinin içerisinde ne gibi bir toksik özellik barındırdığını merak edebilirsiniz. Bağımsızlığına verdiği kıymetle bilinen ISFP kişilik tipi, bazı durumlarda bağımsızlığın sınırlarını zorlayabilir. Bu nedenle ne zaman ve hangi durumlarda insanların yardımına başvurması gerektiğini bilemez. Bu ise yoğun durumlardan veya olaylardan daha kolay etkilenmelerine neden olabilir.

3. ESTP – Sabırsızlık

ESTP kişilikler pratik, cesur ve sosyal insanlardır. Ne istediklerini bilirler ve bu doğrultuda gerekli adımları atmak konusunda son derece başarılıdırlar. Ancak pratik ve kararlı yapıları, diğer insanlara kıyasla daha sabırsız olmalarına neden olabilir. Üstelik bu sabırsızlıkları bazı durumlarda onlar için ciddi sorun teşkil edebilecek bir düzeye ulaşabilir.

4. ESFP – Sınırları belirlemekte zorlanma

ESFP kişiliğin tipik özellikleri arasında eğlenceli olmak, gösteri yapmaktan keyif almak ve estetik olandan hoşlanmak var. Bu nedenle ESFP kişilik insanları memnun etmek veya eğlendirmek gibi özelliklerle karakterize ediliyor. Ancak tüm bu özellikler aynı zamanda hassas ve duygusal olan bu insanların sınırları belirlemek konusunda ciddi sıkıntı yaşamasına neden oluyor.

5. ESTJ – Katılık

ESTJ'ler, kurallarla yaşayan ve mantıklarıyla hareket eden insanlardır. Bu nedenle çoğu zaman kendi inandıkları doğrulara ve kurallara sıkı sıkıya bağlı kalarak bu doğrultuda hareket ederler. Diğer insanların duyguları ve görüşleri, onların doğrularıyla çeliştiğinde veya kurallarına uymadığında yaptıkları şey katı bir şekilde onları görmezden gelmektir. İşte bu nedenle ESTJ'ler bazı topluluklardan veya durumlardan "dışlanma" tehlikesiyle karşılaşabilirler.

6. ISFJ – Fazla mütevazı olmak

ISFJ kişilik tipindeki insanlar, her an diğer insanlara yardım etmek için uğraşırlar. Sevecen, destekleyici ve güvenilir olarak tanımlanırlar. Fakat genellikle kendi duygu ve düşüncelerini baskılama eğilimindedirler. ISFJ kişilik tipinin toksik özelliği, fazla mütevazı olmaktır.

7. ISTJ – Ödün vermemek

Bu kişilik tipi inatçı, düzenli ve katı olma özellikleriyle tanımlanıyor. Bu nedenle karşılaştığı sorunları her zaman kendi yöntemleriyle çözüme kavuşturmak istiyor. Buna bağlı olarak kendisinden ve yöntemlerinden neredeyse hiçbir zaman ödün vermiyor. İşte bu aşırı ödün vermeme hali ISTJ'ler için oldukça ciddi bir toksik özellik olarak karşımıza çıkıyor.

8. ESFJ – Onaylanma ihtiyacı

ESFJ kişilikteki insanlar, görevlerine bağlı olmalarıyla ve diğer insanlarla iyi ilişkiler kurabilme yetenekleriyle biliniyor. Ancak bazen diğer insanların ne düşündüğü onlar için her şeyden daha önemli hale gelebiliyor. Bunun sonucunda ise bazı ESFJ'ler sürekli başkalarının onayına ihtiyaç duyan insanlara dönüşebiliyor.

9. ENFP – Naiflik

ENFP'ler, coşkulu ve hayatı "akışına bırakmayı" seven insanlardır. Bu nedenle bazen hayata "pembe bir gözlüğün arkasından" bakabilirler. Bunun sonucunda kötü ve yanlış kararlar alarak hiç istemedikleri durumların içerisine sürüklenebilirler.

10. INFP – Dengesizlik

"Ara bulucu" olarak da isimlendirilen INFP kişilik tipi son derece cömert, şefkatli ve açık fikirlidir. Buna paralel olarak diğer insanlara yardımcı olabilmek için olağanüstü bir çaba harcayabilirler. Fakat bütün bu iyi özellikler bazı durumlarda INFP'lere ciddi sıkıntılar yaşatabilir. Zamanla kendilerini tecrit etmelerine, yorulmalarına ve dengesiz duygu durumları yaşamalarına neden olabilir.

11. ENFJ – Küçümseme

ENFJ'ler güçlü fikirlere sahip lider karakterlerdir. Çoğunlukla "dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek" gibi büyük planları vardır. Üstelik çoğu zaman sahip oldukları fikirler için yüksek bir motivasyona sahiptirler. Bu nedenle diğer insanlara göre fazla idealist ve diğer insanlara karşı küçümseyici olabilirler.

12. INFJ – Mükemmeliyetçilik

INFJ kişilik tipi, son derece anlayışlı olmasının yanı sıra olayları ve durumları geniş bir perspektiften değerlendirme yeteneğine sahiptir. Bununla birlikte bazı durumlarda, mükemmele olan tutkuları aşırıya kaçabilir! Bu toksik özellik kendilerine ulaşılmaz standartlar belirlemelerine ve ciddi sorunlar yaşamalarına neden olabilir.

13. INTJ – Aşırı gerçekçilik

Duygular da dahil olmak üzere, hayatındaki en önemli şeyin salt gerçekler olduğunu söyleyen biriyle karşılaştıysanız, muhtemelen karşınızdaki insan INTJ kişilik tipine sahip birisidir. Bu kişilik tipinin yaşamdaki her şeyin önüne yalnızca gerçekleri koymaları, bir süre sonra duygularının tamamen kaybolmasına neden olabilir!

14. INTP – Aşırı mükemmeliyetçilik

Yüksek analiz yeteneği INTP kişiliklerin en belirgin özelliklerinden biridir. Öyle ki çoğu durumda aynı anda birden çok şeyi kolaylıkla analiz edebilirler. Kulağa harika bir özellik gibi geliyor, ancak bunun bazı bedelleri var! Yüksek analiz becerileri nedeniyle mükemmelliğe takıntılı hale gelebilirler. Hatta zaten mükemmel olan şeyleri bile daha da mükemmel hale getirme çabasıyla kendilerine büyük zararlar verebilirler.

15. ENTJ – İnatçılık

ENTJ'ler irade gücü yüksek, stratejik düşünme kabiliyeti olan doğuştan liderlerdir. Ancak aynı zamanda çok inatçı ve baskın bir karaktere de dönüşebilirler.

16. ENTP – Tartışmacı

ENTP'ler genellikle zeki ve yeni şeyler öğrenmeye açık kişilerdir. Öte yandan farklı fikirlere meydan okumayı ve tartışmayı severler, gerekli olmadığı anlarda bile! Bu nedenle kişiliklerinin toksik bir özelliği olarak sürekli diğer insanlarla tartışma halinde oldukları bir döngünün içerisine girebilirler.



Duru Görgülü

Benzer Konular (5)

Clicky