Tenkit Nedir? İç Tenkid Nedir ? Dış Tenkid Nedir?

Tenkit Nedir?  Tenkit: Eleştiri herhangi bir kişiyi, bir eseri, bir konuyu doğru ve yanlışlarını dile getirerek göstermek amacıyla yazılan kısa metinlerdir. hedeflenen öğeyi doğru ve yanlış yönleriyle tanıtmayı...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 10 Ekim 2022, 20:55:12 - Gösterim: 4,264

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Tenkit Nedir? İç Tenkid Nedir ? Dış Tenkid Nedir?


Tenkit Nedir?
 
 Tenkit: Eleştiri herhangi bir kişiyi, bir eseri, bir konuyu doğru ve yanlışlarını dile getirerek göstermek amacıyla yazılan kısa metinlerdir. hedeflenen öğeyi doğru ve yanlış yönleriyle tanıtmayı amaçlayabileceği gibi, bu öğenin doğru tanıtılmasını sağlamayı ve bir değerlendirmeyi de hedef alabilir. edebiyat sorunlarını ve yapıtlarını konu alan inceleme, yorum ya da değerlendirme olarak da tanımlanabilir.
 
 eleştiri okulları üçe ayrılır: yansıtma, yaratma, dil. yansıtma, eserin doğaya benzediğini savunur. yaratma, eserin iç dünyasıdır, yani sanatçı. dil ise, rus biçimcilerinin yöntemidir ve eseri dil sistemi olarak görür.
 
 İç Tenkid Nedir?
 İç Tenkit: Kaynağın içinde yer alan bilginin doğru olup olmadığını karşılaştırmak ve kontrol etmek.
 
 İç Tenkit (veya olayların tenkidi): Kaynakta yer alan bilgilerin kıymetini biçmek, değindiği konulardaki ispat kudretini tespit etmektir. Bir hakim mahkemede dâva konusu olan meselenin içyüzünü meydana çıkarmak içi nasıl ki şahitlerin ifadesini dinlerse araştırmacı da çeşiüi kaynakların meseleye bakışım teker teker ele alır.
 
 
 Dış Tenkid Nedir?

 1)Dış Tenkit: Elde edilen kaynak sahte midir? Ne dereceye kadar belge değeri vardır? Ne zaman ve nerede yazılmıştır? Bunların belirlenmesi işidir.
 
 Dış tenkit (veya kaynakların tenkidi): Bir kaynağın bir konuya dair verdiği bilgilerin kabule şayan olup olmadığını ele almaktadır. Dış tenkit açısından konuya baktığımız zaman "para kazanma hırsı, mezhep laassubu, kişilerin soy-sop (nesep) itibariyle kendilerini yüksek gösterme isteği, hükümdarlarla ve yüksek mevki sahiplerine yaranma arzusu" bazı kimselerin kitaplara asılsız şeyleri sokmalarına yol açmıştır. Madem ki bazı eserlerde bazı sebeplerle yanlış ve hurafelere tesadüf edilmektedir. O halde bunlar nasıl bilinir.
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Benzer Konular (5)

107

Başlatan sade


Yanıtlar: 0
Gösterim: 1524

28 Kasım 2020, 19:07:05
sade tarafından
524

Yanıtlar: 0
Gösterim: 5420

497

Yanıtlar: 0
Gösterim: 4851

Clicky