Merhaba, web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize üye olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.

Web sitemize ÜYE OLMADAN konulara cevap verebilir ve anketleri oylayabilirsiniz. Konu açmak ve içeriklerden daha kapsamlı faydalababilmek için lütfen üye olun ya da giriş yapın.

Anıtkabir'in Yapımı

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün, Ankara'da bulunan anıt mezarı Anıtkabir'in yapım süreci bir hayli ilgi çekici.Anıtkabir'in yerinin belirlenmesinin hikayesi ilginç. Zamanında yapılan bir gezi sırasında Atatürk'ün...

Başlatan Asrevya, 02 Eylül 2022, 17:08:57

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Anıtkabir'in Yapımı


Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün, Ankara'da bulunan anıt mezarı Anıtkabir'in yapım süreci bir hayli ilgi çekici.

Anıtkabir'in yerinin belirlenmesinin hikayesi ilginç. Zamanında yapılan bir gezi sırasında Atatürk'ün Rasattepe'ye istinaden "bu tepe bir anıt için çok güzel olur" dediği söyleniyor. Ölümünden önce gömüleceği yerle ilgili bir vasiyette bulunmadığı için yer arayışında aydın milletvekili Mithat Aydın burayı öneriyor. kurulan komisyon, araziyi gezdiğinde uygun buluyor ve kabul ediyor.

Ardından uluslararası bir yarışma yapılması kararı alınıyor. Başlarda sadece yabancı mimarların katılımı istense de gelen tepkiler doğrultusunda Türk mimarların da katılmasına karar veriliyor. Mimari proje yarışmalarında şartname hazırlanır.

Anıtkabir için hazırlanan şartnamenin temel esasları şöyle:

1. Anıtkabir, bir ziyaretgâh (ziyaret yeri) olacaktır. bu ziyaretgâha, büyük bir giriş bölümünden girilecek; ziyaretgâh, binlerce Türk'ün, Ata'sı önünde eğilerek saygılarını sunmasına ve bağlılığını bildirerek geçmesine elverişli olacaktır.

2. Bu anıt, büyük Ata'nın, asker Mustafa Kemal, devlet başkanı gazi Mustafa Kemal, büyük politika ve bilim adamı, büyük düşünür ve nihayet yaratıcı büyük dehanın vasıflarının, güç ve yeteneklerinin bir timsali (sembolü) olacaktır ve onun kişiliği ile oranlı bulunacaktır.

3. Anıtkabir'in yakından görüldüğü kadar, uzaktan da görülmesi gerekir.Bu bakımdan, ulu bir siluet sağlanmalıdır.

4. Atatürk'ün adı ve kişiliği altında Türk ulusu sembolize edilmiştir. Türk ulusuna saygılarını göstermek isteyenler, büyük Ata'nın katafalkı önünde eğilerek bu isteklerini yerine getireceklerdir.

5. Anıtkabir'in bir şeref bölümü bulunacaktır.

6. Anıtkabir'de bir Atatürk müzesi olacaktır.

7. Anıtkabir'de bir şeref holü yapılacaktır. Atatürk'ün lahti buraya konulacağı için şeref holü, bu anıtın ruhu ve en önemli bölümü olacaktır. şeref holü, başta, büyük Ata'nın yarattığı Türk ulusu olduğu hâlde, ulusumuza saygılarını sunacak yabancı devlet kurumlarının, Ata'nın lahtine yönelecekleri büyük bir salon olacaktır. Bu holde sağlanacak azamet (ululuk) ve güçlülük tesirleri, yarışmacılara bırakılmıştır. Bundan ötürü holün biçimi, boyutu ve yüksekliği için hiçbir ölçü verilmemiştir.

8. Büyük Atatürk'ün lahdinin yeri, şeref holü'nün ruhunu teşkil etmektedir. Ancak, lahdin konulacağı yeri de yarışmacılar seçeceklerdir.

9. Bunlardan başka, Anıtkabir'ı ziyaret edecek büyüklerimizin ve yabancı devlet kurumlarının duygu ve düşüncelerini yazacakları bir altın kitap bulundurulacaktır.

10. Atatürk'ün müzesi, Ata'nın hayatının türlü devirlerine ait fotoğrafları ile kıyafetlerini ve el yazıları, imzaları, bazı eşyaları ile okudukları, inceledikleri kitapların sergilenmesine elverişli olacaktır.

Yarışmanın Jüri Üyeleri

Alman Prof. P. Bonatz, İsviçreli Prof. Ivan Tenghom ve Macar Prof. Karoly Wickinger ile ünlü Türk sanatçıları Prof. Arif Hikmet Holtay, bayındırlık bakanlığı yapı ve imar işleri reisi yüksek mimar Muammer Çavuşoğlu ve Ankara imar müdürü yüksek mimar Muhlis Sertel'dir.

Katılan 47 projeden 3 tanesi ödüle layık bulunuyor. Bunlardan biri ünlü Tannenberg Anıtı'nı yapan Alman Prof. Johannes Kruger'in, biri İtalyan Prof. Arnoldo Foschini'nin, biri de İstanbul mimarlık fakültesi profesörü Emin Onat ile doçent Orhan Arda'nın projeleriydi.

Ancak jüri, üçü arasında bir seçim yapamıyor. Hepsi için bir takım eleştiri ve çözüm önerileri yazıp raporu meclise iletiyor. Nihai kararı bir çok yetkili kişinin görüşüne başvurduktan sonra hükümet üyeleri veriyor. Sonuçta Türk mimarların projesi kazanıyor. Yapımına 9 Ekim 1944'te başlanıp ve 1 Eylül 1953'te tamamlanıyor.

Halkın parasıyla, halk için yapılacak binaların nasıl değerlendirilip seçilmesi ve yapılması gerektiğine güzel bir örnektir Anıtkabir.

Kaynak: ekşişeyler



Değeri Değere Değen Kavrar...

Benzer Konular (5)

4893

Yanıtlar: 0
Gösterim: 2323

4464

Yanıtlar: 0
Gösterim: 555

6587

Yanıtlar: 2
Gösterim: 206

3814

Yanıtlar: 0
Gösterim: 710

6497

Yanıtlar: 0
Gösterim: 205

Clicky