Unutmayı Nasıl Unutacaksınız - Hafıza Geliştirme Yolları

HAFIZA GELİŞTİRMEUnutkanlık nasıl "unutulur"?Yoğun iş temposu, stres ve günlük yaşamın rutinleri arasında, yapılması kesinlikle gerekli olan bazı işleri unutuyoruz... Hatta bu durum bazı zamanlar had safhaya çıkabiliyor....

Başlatan: Maui - Güncelleme: 09 Nisan 2021, 23:37:56 - Gösterim: 784

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Unutmayı Nasıl Unutacaksınız - Hafıza Geliştirme Yolları


HAFIZA GELİŞTİRME

Unutkanlık nasıl "unutulur"?
Yoğun iş temposu, stres ve günlük yaşamın rutinleri arasında, yapılması kesinlikle gerekli olan bazı işleri unutuyoruz... Hatta bu durum bazı zamanlar had safhaya çıkabiliyor. Peki unutkanlığa sebep olan asıl etmenler nelerdir?

Güçlü bir hafıza tam olarak neyle ilişkili?
Yapılan araştırmaya göre aynı anılar aynı yere, üst üste biriktiriliyor. Burası hipokampüs bölgesinde bulunan, "CA3" adı verilen bir alan. Güçlü bir hafıza ise CA3 bölgesinin büyüklüğüyle yakından ilgili. Peki beyin büyüklüğü ile hafıza arasında nasıl bir ilişki var?

Yeterli uyku hafızayı geliştiriyor!
Çin ve ABD'de de yapılan araştırmalara göre uyku ve hafıza arasında yakın bir ilişki söz konusu. İyi bir uyku toksinlerin atılmasını kolaylaştırarak hafızayı güçlendiriyor. Peki sizin uyku düzeniniz nasıl?

Hafızanız ne kadar güçlü?
Genel anlamda hafıza , organizmanın bilgiyi depolama, saklama ve gerektiğinde kullanılması için geri çağırması yeteneğidir. Güçlü bir hafıza hem iş yaşamınızı, hem de sosyal hayatınızı kolayştırır. Peki hafızamızı güçlendirmek için neler yapmalı?

Öğrenilmiş bilgileriniz ne kadar kalıcı?
Yaşamımız boyunca deneyimleyerek öğrendiğimiz bilgilerin bir çoğu kısa süreli hafızamızda kayıtlı. Peki öğrendiğimiz bilgileri kalıcı hafızaya nasıl alabiliriz? Öğrenilmiş bilgileri kalıcı bir hale getirmek zor gibi görünse de, günlük yaşantımızda yapacağımız küçük değişiklikler ile bilgilerin kalıcı olmasını sağlamak mümkün.

Birden fazla dil konuşmak bunamayı erteliyor
Birden fazla dil öğrenmenin beyni diri tuttuğu ve bunamayı geciktirdiği ortaya çıktı. Yüzlerce hasta ile yapılan araştırmaya göre tek dil bilenler daha çabuk bunuyor. Nasıl mı?

Hafızayı güçlendirmenin yolları
Şimdilik unutkanlık gibi bir sorununuz olmayabilir. Ama bu ileride olmayacağı anlamına gelmiyor. Alzheimer hastası olmamak için hafızayı güçlendirmek önemli. Sakız çiğnemek, balık tüketmek hafızayı güçlendirmek için yapılacaklar arasında. Devamı ise bu yazıda...

Müzik zekayı da besliyor
Ruhun gıdası müzik zekayı da besliyor. Müzik dersleriyle drama derslerinin etkinliğini karşılaştıran bir araştırmada müzik derslerinin zaman içinde çocukların IQ'sunu 7 puan artırırken, drama derslerinin 4,3 puan artırdığı belirlendi.
Televizyon seyretmek hafıza kaybına neden oluyor.
ABD'de yapılan bir araştırma, örgü örmek, kitap okumak, hatta bilgisayar oyunu oynamanın bile bunama başlangıcını geciktirebileceğini ortaya koydu.

Anne sütü alan bebekler daha zeki !
Anne sütünün bebeklerde ilk 6 ayda tüm besin gereksinimi tek başına sağlayabildiği bildirildi.Bebekleri birçok hastalığa karşı koruyor.

Az yemek hafızayı güçlendiriyor.
ALMANYA'DAKİ Munster Üniversitesi araştırmacıları, günde yüzde 30 oranında daha az kalori alınması durumunda hafızanın güçlendiğini belirledi.

Bana mutluluğun hafızasını yapabilir misin?
Hafızamız, Hayatımızın Keyif Verici Olmasına Nasıl Yardım Ediyor? Kötü anıları küçültüp, iyi anıları büyüten hafıza sahibini çıldırmaktan koruyor. Peki bunu nasıl yapıyor?

Hafızanızı güçlendirmek için 8 adım...
Hayat aynı rutininde devam ediyor ve sıkılıyorsanız, yaşamı farklılaştırmanız ve beyninizi alışkanlıklarını bırakmaya zorlamanız gerekiyor. Bu size hem zihinsel zindelik hem de rahatlamayla birlikte mutluluk getirecek.

Güçlü hafızanın ilacı nedir?
ABD''nin en saygın bilim dergilerinden New Scientist''e göre yaşınız kaç olursa olsun beyni genç tutmak ve unutkanlığın önüne geçmek mümkün. Dergi, hafızayı korumaya yardımcı olacak tavsiyeleri derledi

Bazı "gelişmeler" tehlikelidir.
"Kendini geliştirmek" her zaman "hayırlı" olmayabilir. İşte bir örnek: ABD'de cinayetten hüküm giydikten sonra IQ'su düşük olduğu gerekçesiyle infazı durdurulan mahkûmun, 6 yılda zekasının geliştiği ileri sürülüyor. Jüri, zekanın geliştiğine karar verirse mahkûm idam edilebilecek.!

Olumsuz duygudan kaynaklanan stres beyin hücrelerini öldürüyor
Yale Üniversitesi Beyin Cerrahisi Bölüm Başkanı Dr. Murat Günel, insan beynini nasıl daha verimli kullanabileceğimiz konusunda Sabah Gazetesinin sorularını yanıtladı...

Muhteşem bilgi deposu bellek
İnsanoğlu öğrendiği bilgileri belli bir yerde depolama yeteneğine sahiptir. Bu yetenek, edinilen bilginin doğru zaman ve yerde kullanılması adına bireye hizmet eder.

Unutkanlığı unutma! unutkanlığı unutma!
Hafıza oluşumunun a) şifreleme b) depolama c) yenileme olmak üzere basamakları vardır. Öğrenme tipine bağlı olarak hafıza 1) açık hafıza (deklaratif) 2) kapalı hafıza (deklaratif olmayan) olmak üzere sınıflandırılabilir. Bilimsel bir yazi..

Bebeklerde beyin gelişimi
Son yıllarda teknolojideki ilerleme ile birlikte insan beyni ile ilgili şaşırtıcı gerçekler ortaya çıkmaya başladı. PET scan (positron-emision tomografi) adlı teknoloji ile bilim adamları beyinin faaliyetlerini görmeye ve ölçmeye başladılar.

İşte beynin 11 ilacı...
Her sabah düzenli kahvaltı yapın, gazlı içeceklerden uzak durun... Uzmanlar, bu ve bunlar gibi beyni geliştirecek, hafıza ve zekâ gerilemesini önleyecek bir liste hazırladı

Belleği düzenlemek...
Ünlü ruhbilimci Profesör Carl Seashore diyor ki: "İnsanların çoğu, bellek gücü olarak sahip olduğu yeteneğin yüzde onundan fazlasını kullanamaz. yüzde doksanını, bir şeyi bellekte tutmakla ilgili doğal yasalara uymayarak harcar.

"inatçı gençler" ve gizemleri...
Yaşlanma sürecinizi denetim altında tutabilir ve siz de bir "inatçı genç" olabilirsiniz...İşte size inatçı gençlerin gizemleri ve beyin gücünüzü artırmak, hafızanızı geliştirmek, yaratıcılığınızı artırmak için hedeflenen kimi zihinsel çalışma
örnekleri...

Hayal kurmak unutmayı önlüyor...
Zihni genç tutmanın en kolay yolu hayal kurmak. Hatırlamak için pratik öneriler: Günlük yapacağınız işlere çiçek adı verin, tanıştığınız kişinin ismini fiziksel bir maddeye benzetin, yürüyerek konsantrasyon yeteneğinizi artırın.

Ununkanlığa karşı vitamin savaşı...
Yaşlılık ve hamilelik döneminde vitamin ihtiyacı artıyor. İştahsızlık ve stres de belleği yoruyor. Vitamin reçetesi; sebzelerin haşlama suyunu kullanmak, kahvaltıda yumurtaya yer vermek, haftada iki gün kuru baklagil yemek.

Unutkanlığa paydos...!
Dikkatsizlik, unutkanlık ve sinirlilik gibi şikayetlerde, uygulanan yeni bir yöntemle beyin haritası çıkarılıyor. Sonra işlevini yitiren bölgeler, egzersiz ve diğer tedavi teknikleriyle aktif hale getiriliyor.

Hafızanı mutfakta güçlendir...
Zayıflamak uğruna yapılan dengesiz diyetler unutkanlığa, sinirlilik ve yorgunluğa neden oluyor. Belleği koruyan üçlü ise B12 vitamini, çinko ve demir. Hafıza dopingleri; et, süt, yumurta, soya, pekmez, balık, kuru fasulye, kuru üzüm, fındık..

Bu hafıza seni unutur...
Unutmak, işlerin aksamasına, para kaybetmeye, arkadaşlarına yalancı çıkmaya, iş ilişkilerinin bozulmasına neden oluyorsa tehlike çanları çalıyor. Çalışma hayatını kabusa dönüştüren unutkanlık bir hastalık mı? Ne zaman doktora gitmeli? Hafızayı güçlendirmek mümkün mü?

Hafıza ve hafıza sorunları...
İnsanların genel olarak şikayet ettiği konulardan birisi hatırlamanın güçlükle sağlanabildiği durumlarda, öğrenilen bilgilerin kısa süre içersinde unutulmasını da kapsayan, gereken yerlerde öğrenildiği zannedilen bilgilerin ortaya çıkmaması durumunda hafıza zayıflığı diye adlandırılan durumdur.

Hafızanızı geliştirme taktikleri...
Bu hafta hem üniversiteye hazırlanan öğrencilere, hem de tüm okuyucularımıza faydalı olacağına inandığımız teknikleri aktarıyoruz. İşte hafızanızı geliştirme taktikleri...

Unutkanlığı artık unutun...
Neden dalgındır insan, hangi bilgileri unutur, bilgilerin unutulmaması için nasıl bir yöntem kullanılmalı, unutmayı nasıl önlersiniz ve aşamalı olarak hafızanızı nasıl geliştirebilirsiniz?

Balık hafızalılar için hap üretiliyor!
Amerikan Newsweek Dergisine göre yaşlanma, kaza ya da Alzheimer gibi hastalıklar sonucu meydana gelen hafıza kaybını bir hap ile sona erdirmek ve eskisinden daha keskin bir hafızaya sahip olmak, yakında mümkün hale gelecek. Ama o zamana kadar balık yemeye devam!
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Benzer Konular (5)

108

Yanıtlar: 0
Gösterim: 1289

28 Kasım 2020, 19:10:23
sade tarafından
4604

Yanıtlar: 0
Gösterim: 350

965

Yanıtlar: 0
Gösterim: 1067

5720

Yanıtlar: 0
Gösterim: 426

Clicky