Kendini Gerçekleştiren Bireylerin Sahip Olduğu Özellikler

Kabul ve gerçekçilik (Acceptance and realism): Kendini gerçekleştirme, bireyin kim olduğunu, neler yapabileceğini ve etrafındaki çevreyi gerçekçi ve doğru algılamasını yansıtır. Kendimiz veya dış dünya hakkında yanlış bir...

Başlatan: Asrevya - Güncelleme: 14 Ocak 2023, 23:26:51 - Gösterim: 500

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kendini Gerçekleştiren Bireylerin Sahip Olduğu Özellikler


Kabul ve gerçekçilik (Acceptance and realism): Kendini gerçekleştirme, bireyin kim olduğunu, neler yapabileceğini ve etrafındaki çevreyi gerçekçi ve doğru algılamasını yansıtır. Kendimiz veya dış dünya hakkında yanlış bir görüşe sahip olduğumuzda, içsel benliğimiz ile dış dünya arasında uyumsuz, rahatsız edici ve zararlı bir eşitsizlik vardır.

Kendini gerçekleştirme, kendileri ve çevrelerindeki dünya hakkında en doğru görüşe sahip olanlar tarafından gerçekleştirilir.



Problem merkezli (Problem-centering): Kendini gerçekleştiren bireyler yalnızca içsel kazanıma odaklanmazlar; dış dünyayı iyileştirmek için başkalarını etkileyen sorunları çözmenin faydalarını takdir ederler. Başkalarına yardım etme arzusu, empatiye dayanan içsel bir doğru ve yanlış duygusundan kaynaklanır.

Spontane olmak (Spontaneity): Kendini gerçekleştiren birey, doğru bir benlik ve dünya görüşüne sahip olmasının bir sonucu olarak spontane düşünür ve hareket eder. Bu kendiliğindenliğe rağmen, bu bireyler kabul edilen sosyal normlar içinde ve başkalarının beklentilerine göre hareket etme ve düşünme eğilimindedir. Bu kişiler de genellikle başkalarıyla etkileşimde açık, henüz alışılmamış kendi içinde etkileşim tarzları, konuşma ve davranış diğer yönleri.

Özerklik ve Yalnızlık (Autonomy and Solitude): Aramızdaki kendini gerçekleştirmiş olanlar toplumsal normlara uyar ve problem çözmede genellikle insan merkezli olsalar da, çoğu zaman kişisel özgürlük ve mahremiyet ihtiyacını gösterirler. Bu özel zamanlar hem zihinsel (yani sorunları hakkında düşünmek) hem de fiziksel olarak (yani güçlü ve zayıf yönleri belirlemek için harekete geçmek) potansiyellerini test etmek için harcanır.

Takdirin Sürekli Tazeliği (Continued Freshness of Appreciation): Ne kadar basit, anlaşılır veya tanıdık bir deneyim olursa olsun, kendini gerçekleştiren birey, şeyleri yeni perspektiflerden görme ve kendi dünyasındaki şeylerin genişliğini ve harikasını takdir etme yeteneğine sahiptir. Bu kapasite, bu bireylerin yeni problem çözme stratejileri geliştirmelerini sağlar ve sonuç olarak yaratıcılığı teşvik eder.

Zirve Deneyimleri (Peak Experiences): Bunlar, üç temel özelliği gösteren deneyimlerdir: önem, tatmin ve maneviyat. Bu yoğun psikofizyolojik deneyimler arasında neşe, merak bulunur. Kendini gerçekleştiren insanlarda bunların daha yaygın olduğu düşünülür. Bu doruk deneyimlerin ilham, fiziksel ve zihinsel canlılık ve yenilenmiş bir perspektif duygusu gibi canlandırıcı duygular ürettiği düşünülmektedir.


Serra Utkum İkiz
Değeri Değere Değen Kavrar...

Benzer Konular (5)

1670

Yanıtlar: 1
Gösterim: 941

1659

Yanıtlar: 0
Gösterim: 859

1663

Yanıtlar: 4
Gösterim: 1009

1658

Yanıtlar: 5
Gösterim: 975

1673

Yanıtlar: 0
Gösterim: 892

Clicky