Flyboard Nedir?

Flyboard, son yılların en gözde su eğlencesi. Suyu iterek güç üreten araç, adrenalin tutkunlarını uçuruyor, takla attırıyor, denize dalış yaptırıyor.Deniz üzerinde, bir hortumun ucunda havada uçan insanlar görmeye başladık....

Başlatan: mavizehir - Güncelleme: 08 Ağustos 2022, 21:10:52 - Gösterim: 575

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

08 Ağustos 2022, 21:10:52 Son düzenlenme: 08 Ağustos 2022, 21:13:18 Kerem
Flyboard Nedir?


Flyboard, son yılların en gözde su eğlencesi. Suyu iterek güç üreten araç, adrenalin tutkunlarını uçuruyor, takla attırıyor, denize dalış yaptırıyor.

Deniz üzerinde, bir hortumun ucunda havada uçan insanlar görmeye başladık. Havada taklalar atarak balıklama denize dalan ve hızla denizden çıkanlar herkesi imrendiriyor. Yeni bir deniz sporu aracı olan flyboard, giderek yaygınlaşıyor. Tatil beldelerinin pahalı ve eğlenceli oyuncağı flyboard, su sporlarına meraklı olan ve adrenalin tutkunu herkesin denediği bir araç. Dünyada ve Türkiye'de giderek yaygınlaşan bir eğlence aleti olarak gelecek vaat ediyor. Su kayağı, jetski, snowboard ve akrobatik dalış gibi su sporlarının adrenalinini flyboardla yaşayabilirsiniz. Tarifi imkânsız duygulara yaşatan flyboard ile su üzerinde kayabilir, hız yapabilir, balıklama dalış veya hızlı çıkışlar yapabilirsiniz. Yani su üzerinde yapabileceğiniz bütün sporları bir arada bulabileceğiniz bir araç. En yeni, en modern ve eğlenceli su aracı olarak biliniyor.

Tarihi

Flyboard, Fransız uçak mühendisi ve jetski dünya şampiyonu Franky R. Zabata tarafından 2012 yılı sonbaharında tasarlandı. Kendi adını taşıyan "Zabata Racing" adlı firma adı altında patenti alınarak üretilen flyboard, kısa sürede Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın dört bir yanına yayıldı. Araç, 2012 Dünya Kayak Şampiyonası'nda ilk defa tanıtıldı. 2014 yılında Dubai'de ilk kez Flyboard Dünya Kupası yarışları düzenlendi. Bu organizasyonla tek başına yapılabilen spor haline geldi. Flyboard, giderek yaygınlaşan yarışlar ve turnuvalarla hem spor hem de eğlence aracı olarak yükselişini sürdürüyor.

Özellikleri
Flyboard, suyun basınçla püskürtülmesi sonucu kullanan insanı havalandırıyor veya denizin içinde ilerlemesini sağlıyor. Üstün kontrol ve hassas manevra kabiliyeti sağlamak için tasarlanmış olan flyboradı kullanılması oldukça kolay. Sadece dengede durup vücudunuzu ve ayaklarınızı senkronize olarak kullanmanız gerekiyor. Amatör ve profesyoneller için farklı modelleri bulunuyor.
Su yüzeyinden 15 metre yüksekliğe kadar çıkabilen flyboard, denge ve efor isteyen bir araç. Suyun altında da 2,5 metre derinliğe inebiliyor. Kişinin vücut ve ayak hareketlerine göre yönlendirilebiliyor. Ayaklara takılan "nozül" adı verilen itme parçası, yüzde 90 oranında itme gücü sağlıyor. Kollara takılabilen nozüller ise, denge kurmanızı veya sabit durmanızı sağlayabilir. Elde edilen gücün yüzde 80'i ayakların altına veriliyor. Kollardaki nozül, dengede durmak için yüzde 20 oranında basınç uyguluyor.
İki farklı modelde üretiliyor. İlk modeli amatör kullanımlar için ideal. Bu versiyon, aracı kullanmayı kolay öğrenmek, ayak ve vücut dengesi ve eğimleri ile ilgili hareket özgürlüğü sağlıyor. İkinci model de daha profesyonel. Bu model, tamamen kişinin yeteneklerine bağlı olarak hareket ve uçuş hassasiyeti sağlıyor. Adrenalin hedefli, içgüdüsel algılama olanağı sunuyor. Ayrıca, suyun içinde ve üstünde Yunus balığı gibi ilerleme veya hareketler yapma imkânı sağlıyor. Modellerle ilgili ek olarak şu bilgileri de verelim: Ağırlıklı olarak eğlence için kullanılan Flyboard Sport adlı modeli, yeni başlayanlar için ideal bir model. Daha kolay öğrenme esnekliği sunuyor. Statik ayak tablası, yeni başlayanlara, daha üst spor modelinin inanılmaz kabiliyetine alışmalarına yardımcı oluyor. Aynı zamanda en ucuz flyboard modeli Flyboard Sport'tur. Flyboard Pro modeli ise, dünyanın her yerindeki en üst düzey sporcular tarafından performans avantajları için tercih edilen hidroflight (su püskürten) modelidir. Flyboardun kendi ekseninde 20 dereceye kadar dönmesine izin veren döner taban plakası sayesinde performans ve yetenekleri en yüksek seviyeye ulaştırır.
Flyboardı kullanabilmek için yarım saatlik bir eğitim yeterli. Hatta eğitmen olmadan 1 saat içinde çok rahat kullanabilirsiniz. Tabi biraz korkusuz olmanız gerekiyor. Performansınıza göre 1 ila 2 saat bu aleti kullanabilirsiniz.

Nasıl Çalışır?

Flyboard, deniz motosikleti veya jetski gibi deniz araçlarına bağlanan özel bir mekanizma ile çalışıyor. Deniz araçlarından sağlanan basınçlı su sayesinde havalanan flyboard, suyun içinde ve üzerinde akrobatik hareketler yapmaya olanak sağlıyor. Hidro-itme gücü sayesinde kullanan kişileri havada, sabit veya suyun içinde tutabilir, hareket ettirebilir. Gelişmiş tahrik sistemi sayesinde su akışını yüzde 32 daha güçlü ve doğrudan yönlendirebiliyor. Bazı modellerde hidrodinamik verimlilik, ilk modellerine göre yüzde 35 gelişmiş. Her hareketi zamanında ve gerektiği gibi yapmak için tasarlanmış püskürtme ucu, modele göre çeşitlilik gösterebiliyor.
Flyboard Parçaları
Flyboarddaki "güverte" adı verilen PWC (Personal Water Craft) ve ayak botları, ana parçalardır. Hortum, hortum kelepçeleri, bağlantı aparatları, pompa arabirimi, borular da diğer önemli parçalardır. PWC, maksimum stabilite için geniş taban plakasıdır. Püskürtme uçlarının çapı, gücü, yönü ve açısı; PWC ile uyumlu olarak optimize edilebilir. Diğer tüm parçalarla organize olarak çalışabilen, dönebilen ve kıvrılabilen özel hortumu ve bağlantı sistemleri de ana parçalarla optimizedir. Türbin sistemi de, PWC gövdesinden suyu püskürtür. Eğme ve bükme sistemi, PWC'nin kendi ekseninde dönmesine izin verir. Kullanıcıyı ilk hareket noktasına döndüren yay sisteminin gücü ayarlanabilir. Yay sistemi, ilk hareket noktasından sonra 0, 10 veya 20 derece açılı noktalara döndürebilir. Ayrıca; eğilme, takla atma, dönme gibi az ya da çok direnç isteyen ileriye ve geriye doğru yönlendirme hareketleri için havada sonsuz kontrol sağlama özelliği sağlar. Yeni kullananlar için dönme işlevini durduran bir dizi pim de bulunur. "Meme halkaları" adı verilen alüminyum parça ise, suyun basıncını ve gücünü artırmaya yardımcı olur.

Flyboardın en önemli parçalarından biri olan kumandası (Electronic Management Kit - EMK), biniciye PWC'nin gazını uzaktan kumanda etme olanağı kazandırır. İkinci bir kişinin PWC'yi kontrol etmesine gerek kalmaz. Havada ve su altında çalışabilir. Farklı itme gücü için 5 farklı seviyesi vardır. "Nozül" adı verilen parça, hidroflight (itme, uçma) ve PWC'yi kullanım için hızlı veya yavaş geçiş sağlar. Bir dakikadan daha az bir sürede geçiş yapılabilir. Nozüllere bağlı kablolu bağlantı adaptörleri de vardır. Modele özgü çeşitli ayarları vardır. İtme ve uçma kuvvetini sağlayan birincil parçalardan biri olan çiftli fan, PWC'nin daha etkin çalışmasını sağlar. Fanlar, PWC'nin itme kuvvetini yüzde 30 ila 40 oranında artırır. Yakıt tüketimini de yüzde 20 ila 30 oranında azaltır. Bütün bu parçaları jetski veya su motorlarına bağlamak için de bu su araçlarının modellerine uygun bağlantı aparatları bulunuyor.
Flyboard parçaları, basit yöntemlerle 1 ila 2 saat içinde kurulabiliyor. Flyboard'ın püskürtme parçası (hidroflight) ile PWC adı verilen tabla kolaylıkla birbirine monte edilebiliyor.

FlyboardAir Nedir?

FlyboardAir, Franky Zapata tarafından tasarlanan ve jet motorunun gücünü minimize ederek insanın uçmasını sağlayan yeni bir ürün. Şu ana kadar havada kendi yakıtıyla en uzun süre kalan ve en uzun mesafeyi uçabilen araçtır. Bu özelliği ile Guinness Rekorlar Kitabı'na giren inovatif bir tasarım. Bu ürün, henüz ticari olarak satışa sunulmadı. Şimdilik bazı şovlarda kullanılabiliyor. Araç; 10 dakika havada kalabiliyor, 150 kilometre hıza ulaşabiliyor, 4 dakika içinde 30 metre havalanabiliyor.

Bunların Biliyor Musunuz?

  • Flyboardın güç ve tork testleri, ölçümleri, Formula-1 araçlarında kullanılan yazılımlardan daha gelişmiş bir yazılımla yapılmış.
  • Flyboardı kişisel beceri düzeyinize, tercihinize ve kullanım amacınıza göre kişiselleştirebilirsiniz.
  • Flyboardda güvenle eğlenmek için can yeleği, kask veya gözlük gibi deniz aparatları kullanabilirsiniz.
  • Türkiye'nin ilk flyboard takımı, 9-11 Haziran 2017 tarihlerinde Fransa'da düzenlenen Flyboard Dünya Kupası turnuvasına katıldı. Turnuvada Uğur Piro, 34. oldu.
  • Amerika'da yayınlanan "American's Got Talent" adlı yetenek programının 2015 sezonunda Damone Rippy adlı sörfçü, canlı yayında flyboard gösterisi sundu.
  • Flyboard, 120-140 kilogramlık insanları bile taşıyabiliyor.
  • 18 yaşından küçük çocukların kullanmasına izin verilmiyor.
  • Flyboad kiralamak için İstanbul'da ve tatil beldelerine bazı merkezler bulunuyor. Standart bir flyboardı 15 dakika kullanmak için 250-300 lira arasında ücret talep ediliyor.
  • Flyboard ücretleri, modeline göre 30 ila 40 bin lira arasında değişiyor.

Alinti

Benzer Konular (5)

497

Yanıtlar: 0
Gösterim: 4831

107

Başlatan sade


Yanıtlar: 0
Gösterim: 1518

28 Kasım 2020, 19:07:05
sade tarafından
524

Yanıtlar: 0
Gösterim: 5402

3988

Yanıtlar: 5
Gösterim: 810

Clicky