Kamp Çadırı Nasıl Isıtılır?

Kamp Çadırı Nasıl Isıtılır?Çadırı Sıcak Tutmak İçin Neler Yapılabilir?1- Taş ile IsıtmaÇadırınızı soğuk havalarda taş yardımıyla ısıtabileceğinizi biliyor muydunuz? Yapmanız gereken şey çok basit, ısıtılmış...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 19 Aralık 2020, 17:27:37 - Gösterim: 1,163

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Anahtar Kelimeler [SEO] NasılKampÇadırıIsıtılır?
19 Aralık 2020, 17:27:37 Son düzenlenme: 19 Aralık 2020, 17:51:29 KeReM @
Kamp Çadırı Nasıl Isıtılır?

Kamp Çadırı Nasıl Isıtılır?

Çadırı Sıcak Tutmak İçin Neler Yapılabilir?

1- Taş ile Isıtma


Çadırınızı soğuk havalarda taş yardımıyla ısıtabileceğinizi biliyor muydunuz? Yapmanız gereken şey çok basit, ısıtılmış taşları çadırınızın içerisine taşımak. Isınmış taşlar eğer doğrudan çadırın içerisine taşınırlarsa uğrayacakları ısı kaybı ile soğuğun tekrar gelmesi çok uzun sürmeyecektir. Taşların çadırınızı daha uzun süre ısıtması için kullanılan bazı yöntemler vardır. Bu yöntemlerden en etkili olan taşları alüminyum folyo ile sarmaktır. Bu sayede taşlarınızın 6-8 saat boyunca sıcak kalacak ve çadırınızı ısıtmaya devam edecektir.

2- Mum ile Isıtma


Kampçılar tarafında sıklıkla kullanılan ve oldukça pratik olan bu yöntem aynı zamanda büyük bir dikkat gerektiriyor. Çadırın içerisinde mum yakarak ısınabilirsiniz ancak son derece dikkatli davranmanız gerekiyor çünkü mumun devrilmesi durumunda çadırınızın yanacaktır. Bu yöntemi kullanırken yakacağınız mumları örneğin bir tencerenin içerisine koymak iyi bir fikir olabilir.

Mumları korunaklı şekilde yerleştirmenin bir diğer yöntemi ise teneke bir kutunun üstünü kesip mumları içerisine yerleştirmek olabilir. Bu yöntem ile teneke kutu koruma sağlamasının yanında bir reflektör gibi ısıyı yansıtacak ve daha iyi bir ısıtma sağlayacaktır.

3- Toprak ile Isıtma


Bu yöntem oldukça eski ve güvenilir bir yöntemdir. Çadırınızı kuracağınız yeri belirledikten sonra o bölgede büyük bir ateş yakmanız gerekir. Ateş belli bir süre yandıktan sonra oluşan közleri dikkatlice çadırı kuracağınız alandan çıkarmanız ve yere kuru yapraklardan bir örtü sermeniz gerekir. Daha sonrasında çadırınızı bu bölgeye kurabilir ve gece boyu sıcak bir ortamda konaklayabilirsiniz.

4- Boru Yardımı ile Isıtma


Bu yöntem biraz karmaşık ve zahmetlidir. Uzun süreli kamp maceralarınız için tercih edilebilir. Bu fikri hayata geçirmek için yaklaşık 5-6 metre uzunluğunda dural bir boruya ihtiyacınız var. Bu yöntemde çadırın giriş kısmına yaklaşık 1-2 metre uzaklıkta (Uzaklık borunuzun boyuna göre değişim gösterir) bir çukur kazılır ve çukurun içerisine gece boyu yanacak bir ateş yakılır. Borunun ateşin üzerine gelecek kısmı çadırın girişine denk gelen kısmından yaklaşık 1.5 metre daha aşağıda olmalıdır.

Dolayısı ile bu yöntemi hayata geçirmek için çadırınızı kuracağınız arazinin eğimi çok önemlidir. Bu yöntem ısınan havanın yukarı yönlü hareket ediyor olması prensibini temel alır ve çadırınızı çok iyi ısıtacaktır. Eğer çadırın içerisinin çok sıcak olduğunu düşünürseniz borunun ucunu kapatmanız yeterli olacaktır.

5- Kamp Sobası ile Isıtma


Geleneksel yöntemlerden bahsettiğimize göre artık teknolojinin nimetlerinden de faydalanabiliriz. Kamp sobaları çeşitli şekillerde çalışır, kimi kömür yada odun yakarak çalışırken kimi kartuş ile çalışır. Odun yada kömür ile çalışan sobaları çadır içerisinde kullanabilmek için çadırın boru çıkış yeri olmalıdır ancak kartuş ile çalışan sobalarda böyle bir gereksinim yoktur.

Bunun yanında kömür ile çalışan sobalar çadırı kartuş ile çalışan sobalara kıyasla çok daha iyi ısıtmaktadır. Büyük ve boru çıkış yeri bulunan çadırlar için soba (zahmetini bir kenara bırakacak olursak) daha mantıklı bir seçim olacaktır diğer yandan küçük çadırlar için kartuş ile çalışan çadır sobaları çok daha kullanışlıdır.

Kampta Isınmak İçin Gerekli Malzemeler

1- Uyku Tulumu


Uyku tulumu kış kampı yapmayı düşünen bir kampçı için en önemli ekipmanların başında gelir. Soğuk bir gecede en yakın dostunuz haline gelecek olan uyku tulumunuzu doğru seçmeniz kamp maceranızdan maksimum keyif alabilmeniz için çok önemlidir. Türkiye'de kamp yapmayı düşünen kampçılar için ekstrem derecesi en az -10C olan bir uyku tulumu yeterli olacaktır.

2- Termal İçlik ve Çorap


Termal içlik ve çoraplar kamp maceralarınız esnasında gerçekleştireceğiniz aktiviteleriniz için oldukça elzemdir. Termal olmayan bir içlik ve çorap ile uzun ve yorucu olacak bir yolculuğa çıktığınızı düşünün, ayaklarınız ve vücudunuz mutlaka terleyecektir ve teriniz içliğinizden dışarı çıkamayacaktır. Dolayısıyla teriniz üstünüzde kuruyacak ve bu durum havayı olduğundan çok daha soğuk hissetmenize sebep olacaktır.

Termal içlikler sağladıkları ısı yalıtımının yanı sıra nefes alabilir bir yapıya da sahip olurlar ve terinizin dışarıya çıkmasına izin verirler. Bu durum uyku esnasında da işinize oldukça yarayacaktır.

3- Şişme Yatak ve/veya Mat


Şişme yataklar ve matlar temelde aynı işlevi görürler; Uyku tulumunuzun dolayısıyla sizin çadırın tabanı ile olan temasınızı kesmek ve nispeten yumuşak bir zemin sağlamak. Uyku tulumunun çadırın tabanı ile olan bağlantısının kesilmesi ısı yalıtımının arması anlamına gelir. Yumuşak zemin ise çok daha konforlu bir uyku. Dolayısıyla kamp maceralarınız esnasında sıcak ve rahat bir uyku için şişme yatak ve/veya mat çok önemlidir.

4- Kıyafet


Kış kampı yaparken gece soğuğunda üşümemek için yapmanız gerekenler arasında en çok önem arz eden konulardan biride giydiğiniz kıyafetlere dikkat etmektir. Sadece çadırın dışarısında aktivitelerinizi gerçekleştirirken değil çadırda uyurken de kıyafetler çok önemlidir. The North Face gibi Outdoor Giyim markalarının ısı yalıtımını maksimuma çıkarmak için üretmiş oldukları ürünleri tercih etmek kamp eğlencenizi arttıracaktır.

5- Isı Paketi


Isı Paketleri kullanımı çok kolay olan ve gerçekten ısınmanıza yardımcı olan ürünlerdir. Acil bir durumla karşılaşmanız halinde (Örneğin anlık hava değişimi) yanınızda olmasını isteyeceğiniz önemli bir malzemedir. Kış kampı yapan herkeste mutlaka bulunması gerekir.

Kış Kampı İçin Tavsiyeler

1- Üşüyene Kadar Beklemeyin

Üstünüze bir katman daha kıyafet giymek için üşüyene kadar beklemeyin. Havanın soğuyacağı belli olan akşam saatleri geldiğinde vücudunuzun üşümesine izin vermeden soğuğa karşı gerekli önlemleri alın. Katmanlı giyinmenin detaylarını öğrenmek isterseniz Outdoor Giyim Temelleri: Katmanlama başlıklı yazımıza bakmanızı tavsiye ederiz.

2- Termal İçlik Giyin

Termal içlikler kış kampları için neredeyse olmazsa olmazdır. Soğuğa karşı uyku tulumu ile birlikte en yakın dostunuz içliğiniz olacaktır. Nefes alabilir yapıda olan içlikleri tercih etmekte çok önemlidir.

3- Uyku Tulumunuzu İyi Seçin

Uyku tulumu bir kampçının soğuğa karşı en yakın dostudur. Doğru uyku tulumunu tercih etmek hayati derecede önem taşır. Unutmayın, gece sıcak ve rahat bir uyku uyuyamazsanız kamp maceranızdan alacağınız keyif azalacaktır.

4- Üşümüş Halde Yatmayın

Halihazırda üşümüş bir şekilde uyumaya kalkarsanız zaten soğuk olan vücudunuz uyku tulumunun içerisinde ısınmakta zorlanacaktır buda gece boyunca üşümenize sebep olacaktır. Bu durumun önüne geçmek için kamp ateşinin önünde ısındıktan sonra yatmaya gitmek mantıklı olacaktır.

5- Tek Kullanımlık Isı Paketi Kullanın

Tek kullanımlık Isı Paketleri gerçekten kullanışlı ve anında etki gösteren ürünlerdir. Kamp yapmaya giderken acil durumlar için yanınızda mutlaka bulundurun.

6- Gereğinden Büyük Çadır Kullanmayın
Gerektiğinden büyük bir çadır kullanmak özellikle kış kampı için hiç iyi bir fikir değildir aksine çadır ne kadar küçük olursa ısıtmakta o kadar kolay olur. Kendinize ve beraberinizdekilere yetecek kadar bir çadır kullanmanız en ideali olacaktır, ne küçük ne büyük.

7- Taşınabilir Isıtıcılar Dikkatli Kullanın

Yanınızda elektrikli, kartuşlu yada benzinli bir ısıtıcı götürdüyseniz kamp ortamında bu ürünlerin dikkatli kullanılması gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Bir anlık dikkatsizlik ile çadırınızı, eşyalarınızı ve belki de bir ormanın yanmasına sebep olabileceğinizi unutmayın.

Alıntıdır.

Benzer Konular (5)

108

Yanıtlar: 0
Gösterim: 1345

28 Kasım 2020, 19:10:23
sade tarafından
855

Yanıtlar: 1
Gösterim: 1893

Clicky