Gebelikte Kulak Enfeksiyonunu Tedavi Etmek

Hamilelikte birçok harika değişiklik bekliyordunuz, ancak bazıları sizi yine de şaşırtabilir. Örnek olay : Hamile olmak size her şeyden kulak enfeksiyonu kapma şansınızı artırabilir.Hamilelik sırasında kulak enfeksiyonları...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 22 Ekim 2022, 20:49:44 - Gösterim: 582

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Gebelikte Kulak Enfeksiyonunu Tedavi Etmek

Ear-Infections-During-Pregnancy



Hamilelikte birçok harika değişiklik bekliyordunuz, ancak bazıları sizi yine de şaşırtabilir. Örnek olay : Hamile olmak size her şeyden kulak enfeksiyonu kapma şansınızı artırabilir.


Hamilelik sırasında kulak enfeksiyonları çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Genellikle nispeten zararsızdırlar ve kolayca tedavi edilirler.

Ancak hamilelik sırasında herhangi bir enfeksiyon kaparsanız bir doktora görünün. Bırakılırsa iyileşmemiş , kulak enfeksiyonları sağlığınız için ve büyüyen bebek için zararlı olabilir - ve nadir durumlarda komplikasyonlara yol açabilir.


Hamilelikte kulak problemleri yaygın mıdır?

Çoğu durumda, hamilelik sırasında kulak sorunları hafif ve geçicidir. Ancak, oldukça yaygın olandan çok nadir olana kadar çeşitlilik gösterirler.

Hamilelik sırasında meydana gelebilecek bir tür yaygın kulak enfeksiyonu yüzücü kulağıdır . Bu kulak enfeksiyonu, genellikle kirli suda yüzdükten veya yanlışlıkla kulağınızın içini kaşıdıktan sonra dış kulak kanalınızda meydana gelir.

Hamilelik sırasında ortaya çıkabilecek çok nadir, geçici bir kulak sorunu, ani sensörinöral işitme kaybıdır (SSNHL) . Bu bir enfeksiyon değildir ve araştırmacılar, bazı insanların neden bu nadir hastalığı hamilelikte geçirdiğini tam olarak bilmiyorlar. Bununla birlikte, genellikle ikinci veya üçüncü trimesterde olur ve 10 günden kısa bir süre sonra düzelir.

Herhangi bir kulak ağrınız veya işitme duyunuzda değişiklik varsa hemen doktorunuza söyleyin.


Hamilelikte kulak enfeksiyonlarının nedenleri

Genel olarak enfeksiyonlar hamileyken daha yaygındır. Hamilelik sırasında kulak, burun ve boğaz değişiklikleri özellikle kulak enfeksiyonu riskinizi artırabilir. Kulak enfeksiyonu, bakteriyel veya viral bir enfeksiyondan kaynaklanabilir.


Bunu daha olası hale getirebilecek hamilelik değişiklikleri şunları içerir:

Daha yüksek bazal metabolizma hızı (BMR). Hamilelik sırasında vücudunuzun oksijen seviyelerinin ve kan hacminin artması gerekir. Bu, kalbinizin tüm bu sıvıyı hareket ettirmek için daha fazla çalıştığı anlamına gelir. Kulağın içinde sıvı birikmesi varsa - enfeksiyon olmasa da - kulak ağrısı çekebilirsin .


Hormonal değişiklikler. Hamilelik sırasında östrojen ve progesteron seviyeleri yükselir. Bu hormonlar bağışıklık sisteminizi etkileyerek sizi bakteri ve virüslerin neden olduğu hastalıklara karşı daha duyarlı hale getirebilir. Bununla birlikte, hormonlar ve enfeksiyonlar arasındaki kesin bağlantı tam olarak net değildir.


Daha akıcı. Artan kan akışı, vücudunuzda daha fazla sıvı kalması anlamına gelir. Bu başka yan etkilere yol açabilir. Örneğin, hamilelik sırasında sık sık burnunuzun tıkandığını fark etmiş olabilirsiniz. Hamilelik sırasında burnunuzda ve sinüslerde daha fazla sıvı olması kulak enfeksiyonu riskini artırabilir.


Hamilelik sırasındaki değişiklikler, baş dönmesi  gibi diğer geçici kulak sorunlarına da neden olabilir. Meniere hastalığı gibi mevcut bir rahatsızlığınız varsa, hamilelik sırasında işitme duyunuz ve dengeniz etkilenebilir .

Alerji, soğuk algınlığı veya grip mevsimi ise, herkesin kulak ve diğer enfeksiyonlara yakalanma şansı daha yüksektir.

İç kulaktaki bir enfeksiyon veya hasar bazen şunlara yol açabilir:

baş dönmesi
işitme kaybı
kulak çınlaması (kulaklarda çınlama)



Hamilelik sırasında kulak enfeksiyonlarının belirtileri

Kulak enfeksiyonunun belirtileri şunları içerir:

yanma, keskin veya donuk ağrı - özellikle dış kulağa bastırırsanız
kulak kanalının şişmesi, kızarıklığı veya iltihabı
kulak içinde ve çevresinde kaşıntı
işitme kaybı
kulak çınlaması veya kulakta çınlama
baş ağrısı
kulaktan sarı veya yeşil drenaj



Hamilelik sırasında kulak enfeksiyonları için ev ilaçları

Tedavi edilmezse her türlü enfeksiyon zararlı olabilir. Kulak enfeksiyonun olduğunu düşünüyorsan hemen bir doktora görün. Tedavi edilmezse enfeksiyon iç kulağınıza zarar verebilir ve işitme kaybına neden olabilir.

Ev ilaçları, reçeteli ilaçlarla birlikte kullanıldığında semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir - veya bir doktor tıbbi tedaviye ihtiyacınız olmadığına karar verirse. Kulak ağrısı için ev ilaçları şunları içerir:

bir kısmı alkol ve bir kısım sirke karışımından yapılmış kulak damlaları (kulak kanalında hasar gibi başka kulak sorunlarınız varsa bu ilacı kullanmayın)

Bir sıcak kompres hafifçe ısıtıldı su şişesi veya havlu gibi,

bitkisel kulak damlaları 



Bir doktorla ne zaman konuşmalı

Doğum öncesi bakım için düzenli olarak bir doktora görünün. Kulak enfeksiyonunuz olabileceğini düşünüyorsanız derhal doktorunuza bildirin.

Tüm kulak ağrıları enfeksiyon değildir - ancak, kontrol edilmek her zaman daha güvenlidir. Bir enfeksiyon yayılabilir ve işitme duyunuza zarar verebilir.

Kulak çınlaması (kulak çınlaması) gibi başka kulak semptomlarınız varsa doktorunuza söyleyin. Yüksek tansiyon veya demir eksikliği anemisi gibi diğer ciddi sağlık sorunları da kulak çınlaması gibi bazı kulak semptomlarına neden olabilir.

Bazı durumlarda, doktorunuz sizi bir kulak burun boğaz uzmanına veya kulak, burun veya boğaz ile ilgili rahatsızlıklarda uzmanlaşmış bir KBB uzmanına yönlendirebilir.



Hamilelik sırasında kulak enfeksiyonları için tıbbi tedaviler

Reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçları almadan önce doktorunuza danışın . Asetaminofen hamilelik sırasında güvenli kabul edilir, ancak aspirin ve nonsteroid antiinflamatuar ilaçlardan (NSAID'ler) ibuprofen (Advil) veya naproksen (Aleve) gibi ilaçlardan kaçınmalısınız.

Çoğu durumda, antibiyotikler ciddi bakteriyel kulak enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılır. Ancak hamilelik sırasında birçok antibiyotiğin alınması güvenli olmayabilir . Doktorunuz en iyi seçeneği seçebilir.

Doktorunuz iltihaplanma için kulak kanalınızın içine bakacaktır. Test edilecek sıvıyı çıkarabilirler.

Ciddi bir bakteriyel kulak enfeksiyonunuz varsa, doktorunuz 2 haftaya kadar kullanılması gerekecek antibiyotik kulak damlalarını reçete edebilir.

Hamilelik sırasında güvenli olabilecek diğer tedaviler arasında kulak yıkama ve merhemler bulunur.


Hamilelik sırasında kulak enfeksiyonu size veya bebeğinize zararlı mıdır?

Her türlü enfeksiyon size ve dolayısıyla bebeğinize zararlı olabilir.

Tedavi edilmezse ciddi bir kulak enfeksiyonu beyne veya vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Ciddi bir enfeksiyonunuz varsa, doktorunuz hamilelik sırasında daha güvenli olan bir antibiyotik almanızı tavsiye edebilir.



Hamilelikte kulak enfeksiyonlarının önlenmesi

Her zaman bir kulak enfeksiyonundan veya başka herhangi bir enfeksiyondan kaçınamazsınız. Bununla birlikte, hamilelik sırasında kulak enfeksiyonu riskinizi aşağıdaki ipuçlarıyla azaltabilirsiniz:

İç kulağınızı özellikle pamuklu çubuklarla kaşımayın .
Kulaklarınızın dışını ve iç kenarını temizlemek için yumuşak bir pazen bezi kullanın.
Yüzücü şapkası takın veya yüzüyorsanız başınızı suyun üzerinde tutun.
Kulağınıza su kaçarsa, yumuşak, temiz bir bezle çıkarmayı deneyin.

Benzer Konular (5)

Clicky