Türkiye'de özellikle Anadolu'da vatandaşların en çok kullandığı atasözlerinin başında "Ocağıma incir ağacı diktin" sözü geliyor. Ancak çoğu kimse bu sözün asıl hikayesini bilmiyor. Anlatılanlara göre incir ağacının kökleri suya ulaşmak için evlerin temelini tahrip ettiği gerekçesiyle evlerden uzağa dikilir. Bu nedenle de "Ocağıma incir ağacı diktin" sözü, "Evimi yıktın, evimi tahrip ettin" anlamında kullanılır.
Geçerli bir eklenti ID'si değil.
Türk halkı, başına gelenler olayları açıklama amacıyla birbirinden farklı atasözlerini gündelik hayatında kullanıyor. İşte o atasözlerinden biri de "Ocağıma incir ağacı diktin" şeklindeki atasözü. Bu söz halk arasında "Evimi yıktın, evime zarar verdin" anlamına geliyor. Fakat çoğu kimse bu hikayenin nereden geldiğini bilmiyor.
"SUYA ULAŞMAK İÇİN BETONU DELİYOR"Anlatılanlara göre incir ağaçları, derinlerdeki suya ulaşmak için her türlü kuvvete karşı koyabiliyor. Evlerin yakınlarına dikilen incir ağaçları da suya ulaşmak için evin temelindeki beton ve plastik maddeleri delerek, suya ulaşıyor. İncir ağacının temele zarar verdiği düşünülüyor. İşte bu yüzden incir ağaçlarının evlerden uzak dikilmesi tavsiye ediliyor.
"HAYATINI SÖNDÜRMEK İSTERSEN LAZIM OLUR"Bir başka rivayete göre ise dönemin zalim kralı, saraydaki incir ağaçlarını söktürürken biri ile karşılaşır ve karşısındaki kişi, "Söktürme o ağaçları, birinin ocağına dikmek, hayatını söndürmek istersen lazım olur sana..." öğüdünü verir. Mazlum insanlarına malına el koyan zalim kral, daha sonra bu ağacın zulmüne uğrar.
GENELDE HARABE EVLERDEN YÜKSELİRBu yüzdendir ki incir ağaçları genellikle harabeleri, terk edilmiş evleri, kuytuları pek sever ve oralarda boy sürer. Hep fakir fukaranın malına göz diken zalim bir adama incir ağacıyla zulmünün hatırlatılması bundandır. Bir diğer inanış da; incir ağacından düşenin mutlaka bir yeri kırılır, çünkü incir ağacı insan dışı varlıkların uğrak yeridir.