Et yiyen bakteri Alarmi

Uluslararası bir araştırma ekibi tarafından yapılan araştırma, ABD kıyılarında artış gösteren tehlikeye ilişkin uyarı niteliği taşıyor. Çalışmanın sonuçlarına göre 1988 ile 2018 yılları arasında ülkenin doğu...

Başlatan: Luna - Güncelleme: 13 Nisan 2023, 19:51:08 - Gösterim: 2,319

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Et yiyen bakteri Alarmi


Uluslararası bir araştırma ekibi tarafından yapılan araştırma, ABD kıyılarında artış gösteren tehlikeye ilişkin uyarı niteliği taşıyor. Çalışmanın sonuçlarına göre 1988 ile 2018 yılları arasında ülkenin doğu kıyılarında Vibrio vulnificus enfeksiyon vakaları sekiz kat artış gösterdi. Bilim insanlarına göre iklim değişikliği  okyanusların ısınması, insan hayatını tehdit edebilecek 'ölümcül et yiyen mikropların' sahil şeridine inmesine neden oluyor.
Dünya'nın atmosferi  okyanusları, insanlık tarihinde hiç görülmemiş şekilde ısınıyor, yaşamı tehdit ediyor.

Ancak iklim değişikliğinin sonuçları bununla sınırlı değil.

Uluslararası bir araştırma ekibi tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, küresel ısınmanın daha az bilinen, ancak oldukça tehlikeli bir etkisi daha var.
Et yiyen bakterilerin kıyı sularında yayılması  bu sularda, güzel havalarda bile insanları tehlikeli bir şekilde hasta edebilme özelliği.

Çalışma özellikle insanları enfekte etmesiyle ünlü bir tür olan Vibrio vulnificus'a işaret ediyor.

Vibrio vulnificus, çiğ veya az pişmiş deniz ürünleri, özellikle istiridye yediğinde insanları hasta edebiliyor.

Ancak açık bir yaraya maruz kaldığında da hayatı tehdit eden nekrotizan fasiit (doku enfeksiyonu) de yapabiliyor.

Çalışmanın yazarlarının bildirdiğine göre , Meksika Körfezi'ndeki kıyı sularından  Georgia ile Florida'nın Atlantik kıyılarından uzun süredir bilinen V. vulnificus , bu bölgelerde büyüyen bir tehdit oluşturuyor  aynı zamanda daha kuzeyde yeni yaşam alanlarında kolonileştiriyor gibi görünüyor.

Çalışmaya göre, otuz yılı aşkın bir süre boyunca ABD Doğu Kıyısı boyunca V. vulnificus enfeksiyonlarının sayısı yılda ondan seksene yükseldi; 2100 yılına kadar yılda 200'e ulaşma yolunda olabilir.

Yazarlar, vakaların her yıl daha kuzeyde göründüğünü de ekliyor. Bir zamanlar ABD'nin Atlantik kıyısındaki Georgia'nın kuzeyinde nadiren bulunan bakteri, şimdi Philadelphia kadar kuzeyde bulunabiliyor.

Bu bakteriden bir çalışma arkadaşımızın çocuğunun vefat ettiğini anlatmışlardı. O gün bu gündür kumanya et yememeye çalışırım. Yalnız deniz kıyılarında karşılaşırsak ne yapsrız bilmiyorum

Alıntı yapılan: Kerem - 13 Nisan 2023, 20:14:20Bu bakteriden bir çalışma arkadaşımızın çocuğunun vefat ettiğini anlatmışlardı. O gün bu gündür kumanya et yememeye çalışırım. Yalnız deniz kıyılarında karşılaşırsak ne yapsrız bilmiyorum
@Kerem henuz cok yaygin degil ülkemizde, yayilana kadar bir önlemi alinir herhalde.. Her zaman yeni tehlikeler cikacak dünyada..

Bu enfeksiyona sebep olan bir diğer bakterinin adı da Streptococcus pyogenes imiş.
Vibrio vulnificus ile nasıl bir farkı var bilmiyorum ama düşüncesi bile korkutucu. 😰


Japonya'da, "et yiyen" bakterinin yol açtığı, "potansiyel ölümcül" kabul edilen streptokokal toksik şok sendromu (STSS) vaka sayısının şimdiye kadarki en yüksek seviyeye çıktığı belirtildi. Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsünden (NIID) yapılan açıklamada, ülkede bu yıl Haziran ayının başı itibarıyla STSS vaka sayısının 977'ye ulaştığı ifade edildi. 2023 yılının aynı döneminde 941 vaka görüldüğü, böylece kayıtların tutulmaya başlandığı 1999'dan bu yana vaka sayısının rekor seviyeye çıktığı belirtildi. Hastalığın streptokok pyogenes bakterisinden kaynakladığı ve sıklıkla boğaz ağrısıyla ilişkilendirildiği, takip eden dönemde uzuv nekrozuna ve çoklu organ yetmezliğine yol açabildiği bildirildi. Bakterinin daha öldürücü ve bulaşıcı türleri kaynaklı enfeksiyon vakalarının özellikle başkent Tokyo merkezli Kanto bölgesinde giderek daha fazla rapor edildiği bilgisi verildi. COVID-19 tedbirlerinin hafifletildiği 2023 bahar döneminden bu yana vaka sayısında gözlenen artıştan endişe edildiği belirtildi. Sayıklamanın eşlik ettiği yüksek ateş ve yaraların hızla şişmesi tehlikeli işaretler Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanı Takemi Keizo, gazetecilere NIID'in açıklamasına ilişkin verdiği demeçte, temel enfeksiyon önlemlerinin uygulanmasının önemine işaret ederek, Enfeksiyon eğilimlerini izlemeye devam etmenin gerekli olduğuna inanıyoruz. dedi. Tokyo Kadınlar Tıp Üniversitesinden Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Kikuçi Ken de özellikle ayak yaralarının streptokokal bakteriyel enfeksiyona karşı hassas olduğunu ifade etti. Kabarcık ve ayak mantarı gibi küçük yaraları bakterinin olası giriş noktası olarak nitelendiren Kikuçi, yaşlı hastalarda enfeksiyon kapmadan ölüme kadar geçen sürenin 48 saat olabileceğine dikkati çekti. Sayıklamanın eşlik ettiği yüksek ateş ve yaraların hızla şişmesinin tehlikeli işaretler olduğunu belirten Kikuçi, böyle bir durumda ivedilikle tıbbi yardım alınması gerektiğini vurguladı. Kikuçi, Hasta sabah ayağında şişlik fark ettiği anda öğlene doğru dizine kadar genişleyebilir ve 48 saat içinde ölebilir. ifadesini kullandı. Mie Ulusal Hastanesi Başkanı Taniguçi Kiyosu, mayıs ayında yaptığı açıklamada, söz konusu bakterinin vücuda girmesinin dramatik sonuçlara yol açabileceğini belirterek, yaraların dezenfekte edilmesi ve el yıkama önlemlerinin artırılması çağrısı yapmıştı. Çoğunlukla 30 yaş civarındaki kişilerde görülen et yiyen bakterinin yol açtığı STSS, potansiyel ölümcül olarak nitelendiriliyor. 

Benzer Konular (5)

Clicky