Boya Yapma Teknikleri

Boya Yapma Teknikleri Evimizde Boya yapmak için illa usta yada sanatçı olmaya gerek yok... Sadece bir kaç bilmeniz gereken tiyolarla usta işi boya çıkarmanızda mümkün..Evde boya yapmaya niyetlendiniz. Öncelikle ne tür boya yapmanız...

Başlatan: Kerem - Güncelleme: 10 Şubat 2021, 19:22:12 - Gösterim: 1,082

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

10 Şubat 2021, 19:22:12 Son düzenlenme: 07 Mayıs 2021, 17:20:50 Shadow
Boya Yapma Teknikleri


Boya Yapma Teknikleri
Evimizde Boya yapmak için illa usta yada sanatçı olmaya gerek yok... Sadece bir kaç bilmeniz gereken tiyolarla usta işi boya çıkarmanızda mümkün..

Evde boya yapmaya niyetlendiniz. Öncelikle ne tür boya yapmanız gerektiğine karar vermeniz gerekiyor. Günümüzde Silikon katkılı boyalar revaçta. Pazarlaması silinebilen yada halk arasında su bazlı boya..

Renk seciceksiniz muhtemelen en yakın nalbura gitme yerine buyuk marketlere gideceksiniz. Hesapta oraları daha ucuzdur diye.. Belki bir kaç göz önü ürünün fiyatı düşük gibi olsada alıcanız yan ürünlerden acısı çıkartılacaktır bilginize.  Renk secerken size önemli tavsiyem :


1- Evli iseniz hanım renke karar versin (sonradan kafanıza kakmayı cok severler bu renk olmadı vb.)

2- 1 .nci madde size uymuyorsa sanslısınız . Bu sefer renk secerken kıstası eski duvar boyasının rengini+ mobilya gurubunuza yada tamamen size kalan tercihinizle yapabilirsiniz.

Unutmayınki boya sarfiyatı eski duvardaki koyu renk le yeni yapıcanız renk açık ise kapatmada zorlanıcaksınız. Bunu göz önünde bulundurun.

Her mamul üreticisi boya sektöründe kutunun üzerine bu tip durumlar için bir takım kendi gurubunun alt malzemelerini önersede biz bildiğimizi okuyacağız.

Temel mantık boyanın ömrüdür. TSE yada TSEK belgeli boyaları markadan önce tercih edebilirsiniz. Ucuz boya size pahalı boyayı arattırabilir. Bu yüzden Nalburdan gerekli yardımda isteyebilirsiniz. Normal sartlarda hersene boya yapan biri lüx tarz (markalı) ürün tercih etmesi cüzdanının kalınlığıyla ilintilidir. Her sene boya yapacaksanız pahalı gurupların malzemesini kullanma yerine gene kaliteden ödün vermeyen orta halli boyaları tercih etmelisiniz.

Ekonomi açıklamasını bitirip konumuza geri dönelim:

Silikonlu boyalar ; daha önceki normal plastik boyalar gibi fazla su kaldırmazlar. Yani 2.5 Lt bir boyaya Silikonlu boyada %15 su katılırken, normal plastik boyada bu rakkam %40 ı bulabilmekteydi. Bu tür boyalar sulu bir karısım elde edilmesine rağmen şimdiki silikonlu boyalar daha lapa kıyamda sürülmeye hazır olucaktır.

Renk secildi, boya cinsi secildi. ޞimdi boyanın uygulanacağı odada biraz sizi ugraştırıcam . İşin en can sıkıcı noktası burası.

Boya malzemesi satan nalburlardan mutlak boya ortusu alın. Muhetemelen 4 x 5 metre  ebatlarında peluş örtü hem ucuzdur hemde size çok rahat calısma alanı bırakacaktır.
Bir diğer malzede kagıt band (Bu band iyi yapışır ve iz bırakmadan sökülme gibi özelliği vardır.

Boya örtüsünü odanın her yerine yayın (eşya varsa odanın ortasında toplayıp ustunu kaplayın)ve duvar diplerinden kagıt bandla oldugu gibi bandlayın .. Banda acımayın çünkü boyayı sürerken sizin çok duanızı alıcaktır:)

tabanı olduğu gibi boya örtüsüyle kapladık yerle duvar diplerinin kesistiği noktaya kagıt bandı geçtik. (Artık her turlu sakarlığı yapmanızda bi sakınca yok :)

Bir odanın boyasının güzelliği duvarda gösteren kestirmesidir. Kestirme adıyla satılan ucuz yollu el fırçalarıyla yapılır. İşte 2.ci can sıkıcı ve ugrastırıcı nokta budur. Ama İşin özü ve özenin gösterilmesi gereken yegane yerde burasıdır.

Kestirme işi Genelde Tavan boyandıktan sonra yapılır. Tavan boyası eskiden kireç boyanın yerini almıştır. ޞimdiki Tavan boyaları %50 - 60  su kaldırsada siz %35-40 arası sulandıracaksınız ve unutmadan mutlaka yeni bir rulo almanız çıkarıcağınız işçiliğin kalitesine % 100 katkıda bulunacaktır.

ޞimdi boyanın grafiği

1- tavan
2- kestirme ve duvar boyanması sırasını izler..

Malzeme:


*4 numara kestirme fırça
*20 cm lik ipli rulo
*boya örtüsü
*kağıt band (4cm eninde)
*paçavra bir bez
*4 basamaklı bir merdiven
*tavan boyası (bir oda için 2.5 lt)
*silikonlu boya (normal bir oda 20-25 metre kare 2.5 lt)
*sırık (1.75 yada 2 metrelik)
*bir ufak boş kabı (Boyanın kestirmesini merdiven tepesinde yapmamızda yardımcı olucak)
*bir leğen
*boya eleği (plastik kevgir gibi)

Hadi boyayalım:

Yerleri kapladık boya örtüsüyle bu yuzden damlatmaları kafamıza takmıyacağız. Öncelikle Tavanı boyama başlıcaz. Boyayı hazırlayıp sulandırdıktan sonra bir leğen (rulonun içine rahat girebileceği)
içine döküyoruz. Rulomuza sapı monte edip kagıt bandla sopaya sabitliyoruz. (Sopayı ruloya çivi ile sabitlemeyin ellede kullanıcazkagıd bandı yırtıp çıkarmak daha kolaydır.) leğenin için boya eleğini yatırıp önce ruloyu boyaya batırıyoruz elekte cevirerek rulonun hem fazla boyasını süzüyor, hemde tum rulonun boyayı emmesini sağladıktan sonra:

Buraya DİKKAT

Ruloyu tavana ilkinde ağır bir biçimde yavaşçana  4 - 5 tur attırarak boyayı tavana yayıp daha sonra tavana yedirmelisiniz.
Bu yedirme ilkinde hızlı yaparsanız mutlak boya sıçrayıp dökülecektir. Olsun yere musamba yaydık da diye bilirsiniz ama boya yetmezse karışmam:D

Boyayı tavanın bir köşesinden yapıp atlamamaya dikkat ederek diğer köşesine geldiğinizde, ilk başladığınız yer 2.ci kata hazır olmuş olucaktır. Siz bir lavoba yapın genelde bu mola suresi iyidir.

Burda Tavanla duvarın birleştiği noktalara tavan boyası yayılmış olucaktır. Burdada ruloyu kullanma becerinizle olabildiğince tavan harıci noktalara deymemesi yada kısmen deymesine dikkat edin. Duvarları boyayacağımız için bunlar  kapanacaktır . Kestirme olayında. Tavanı boyamanız ne kadar çabuk oldu değilmi . Tahmini acemi için 25 dakka yeterli.

Boyanın kestirmesi:

Artık tavan hazır olduguna göre duvarlara geçicez. Tavan boyasını yaptığımız legen bize tekrar lazım olucak eger cimrilik yapmışssanız tavan boyası muhtemelen artmıştır legenden tekrar eski kabına geri dokun ve leğeni ve tavanı yaptığımız ruloyu yıkayın. Ruloyu elle suzup suyunu akıtın. bir kaçkez sallayarak fazla suyu atın (bunları mumkunse banyoda yapın ortalığı batırmayın)

Evet Silikonlu boyamız biraz lapa şekline gelicek şekilde su katın fazla su katmamaya dikkat edin Silikon katkısı oldugundan suyu yedirmede cok ugrasırsınız. Boyayı iyicene karıstırp legene dökün tıpkı tavan boyasında yapıcaklarımız gibi duvar boyasındada aynı seyleri yapıcaz tek farkla.. KESTİRME

Kestirme için merdivene ve boyadan ufak bir yogurt kabı dahı olabilir kaba koyup 4 numara kestirme fırçamızla kestirmeye başlıcaz. "Kestirme= tavan ile duvarın birleştiği noktadır" burayı düz bir şekilde tek seferde fırçayla 35 - 40 cm  fırçayı tavana değdirmeden boyayı sürücez bu işlem fırçayı tek harekette ve ağır olarak kaldırmadan yaparsanız hattı düzgün çıkarmanız kolaylasır. +4 numara fırçanın genişliği yeterli bir kestirme alanı bize sağlıyacak duvarı rulo ile boyarken; bu elle yaptığımız kestirme rulonun tavana değmesine de engel olucaktır. Çünkü 4 numara kestirme fırçayla tavanla duvar arasını boyamış olucağız. Ruloyla duvarı boyarken rulo kalınlığı tavanla duvarın kesistiği sıfır noktasına kadar sokmuyacağımızdan tavana değme ihtimalini ortadan kaldırmış oluyoruz.


Yukardaki kestirmeyi duvarın birinde yapıp bitirince kestirmeyi bırakıp ruloyla tıpkı tavandaki mantıkla boyayı ilk once duvara yedirip sonra yayıcaz. Bundan sonrası duvar boyamak sizi yormayacaktır. Rahatlıkla rulo ile hareket edebilir boyayı istediğiniz gibi duvara yayabilirsiniz sadece ilk legenden alırken fazla boya sıcramaması için 4 -5 tur agır şekilde rulodaki boyayı duvara yedirmeniz kafidir.

Yukardaki kestirme ve boyayı diğer duvarlarada sırasıyla uygulayın. ޞimdi kağıd bandla yaptığımız tabanla duvarın birleştiği band kaplamanın önemini anlamış oldunuz. Tavanda yaptığımız kestirme gibi itina etmeye gerek kalmadan rulo ile bile tabanla[yer zemin]duvarın birleştiği nokataları rahat şekilde boyamasını yapabilir boya taşması diye bir endişe duymadan  işleminizi bitirebilirsiniz.

Size tavsiyem artan boyalarınızı saklamanız. İlerde olusabilecek darbe vb koltuk çekerken sıyrılan duvarlarınıza rutuş yapmakta işinize yarıyacaktır. Ancak bu  su bazlı boyaları kutularında ağzı sıkı kapalı ve artmış boyanın üstünü kaplıcak kadar su dökmeyi unutmayın. Suyu karıstırmadan süzerek üstünü kaplamasını havayla temasını kesmek için kullanıcaz.

Hadi geçmiş olsun ..Su bazlı boyanızı yaptınız. Bandladığımız boya örtülerini söküp attığınızda yerin tertemiz oluşu size başlangıçta verdiği sıkıntıya değmesinin zevkini çıkartacaktır. Artık bu örtüleri çöpe atabilirsiniz:D


Ya Yağlı boya kapı pencere derseniz? hele boyalar bi kurusun;) onada sıra gelicek:)
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Benzer Konular (5)

4893

Yanıtlar: 0
Gösterim: 2480

2809

Yanıtlar: 0
Gösterim: 869

Clicky