Vombatlar sadece Avustralya'da bulunan keseli hayvanlardır. Bu korkak, kısa, güdük bacaklı hayvanlar koala ve kangurular ile aynı aileden geliyor.
Vombatların en ilginç özelliği çok korkak olmaları öyle ki, 5 km uzaktan vahşi hayvan kokusu alınca bayılırlar.
Dolayısıyla bu sevimli yaratıklar bilinmeyi hak ediyorlar.
Üç Vombat Türü VardırÜç vombat türü vardır: yaygın olarak korkak vombatlar, kuzey kıllı burunlu vombatlar ve güney kıllı burunlu vombatlar. Vahşi doğada binlerce yaygın ve güney kıllı burunlu vombat varken, en önemlisi kuzey kıllı burunlu vombat kritik bir tehlike altındadır. Bu üç türün en büyük ortak özellikleri korkak olmalarıdır.
Isırma Sinyalleri İle İlişkiye HazırlanıyorlarÇiftleşme söz konusu olduğunda, güney kıllı burunlu dişiler en doğurgan olduklarında bir erkeğin dibini ısırma eğilimindedir. Araştırmacılar, bu son keşfin türlerin hayatta kalmasını sağlamak için esir yetiştirme çabalarına yardımcı olacağını umuyor.
Çoğu Avustralyalı vahşi doğada hiç bir vombat görmedi çünkü hayvanlar gündüz saatlerinin çoğunu yuvalarında geçiriyorlar.
Göründükleri Kadar Yavaş DeğillerKorkak olmaları onların hızlı kaçmalarına sebep oluyor. Geniş gövdeleri ve güdük bacakları yavaş hareket ediyor gibi görünmelerine rağmen, vombatlar kısa mesafelerde 25 mil / saat hıza çıkabilir.
Korkak Vombatların DışkısıVombatlar küp şeklindeki kaka topakları üretir. Tuhaf şekil, hayvanın dışkısının kuruluğunun bir sonucudur. Vombatlar, 14 ila 18 gün sürebilen uzun sindirim süreçlerinin bir sonucu olarak, herhangi bir memelinin en kuru kakasına sahip oldukları bilinir.
Bu uzun süreç, vombatların yiyeceklerinden maksimum miktarda besin emmesini sağlar. Bağırsak duvarları da rol oynar. Kaka yavaşça ilerledikçe duvarlar düzensiz bir şekilde gerilir dolayısıyla bu da dışkıların küp şeklinde olmasına neden olur.
Korkak Vombatlar Asla Büyümeyi Durdurmayan Dişlere SahipKesici dişlerin büyümesi asla durmaz ve korkak vombatlar otları, kabuğu ve kökleri keserek dişlerini uygun bir uzunlukta tutarlar.
Geriye Doğru KeselerDiğer keseli keselerin üst kısmında annenin kafasına doğru açılan keseler varken, vombatlarda geriye dönük keselere sahiptir.
Korkak Hayvanlar İçin Tüney Kazmak ÖnemlidirVombatlar tünel açmada ustadır. Genellikle varrens adı verilen yuva ağları, yeraltına sığınmak isteyen diğer hayvanlar tarafından kullanılır. En son, Avustralya'da vahşi ateşlerden kaçan hayvanlarla, yanlışlıkla da olsa evlerini paylaşmaya dikkat ettiler.
Yuva girişleri genellikle bir hayvan için yeterince büyüktür. Dingo gibi bir hayvan bir vombat'a saldırdığında, keseli basitçe döner ve arka tarafını bir kalkan olarak kullanır. Hayvanların sırtları kalın, sert bir ciltle kaplıdır ve vombatların çok küçük kuyrukları vardır, dolayısıyla bu onları yakalamayı zorlaştırır.
-Alıntıdır-