Trex'lerin Gözlerinin Küçülmesi Giderek Daha Yırtıcı Olmasını Sağladı

Günümüzden 66 ila 68 yıl öncesinde yaşadığı düşünülen Tyrannosaurus Rex, ya da kısaca T.Rex, en ilginç dinozor türleri arasında yer alıyor. Birçok filme konu olan ve büyük olmalarıyla dikkat çeken bu türün toplamda 2,5...

Başlatan: Asrevya - Güncelleme: 22 Ocak 2023, 02:45:25 - Gösterim: 496

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Trex'lerin Gözlerinin Küçülmesi Giderek Daha Yırtıcı Olmasını Sağladı

Günümüzden 66 ila 68 yıl öncesinde yaşadığı düşünülen Tyrannosaurus Rex, ya da kısaca T.Rex, en ilginç dinozor türleri arasında yer alıyor. Birçok filme konu olan ve büyük olmalarıyla dikkat çeken bu türün toplamda 2,5 milyar adetinin 1-2 milyon yıl boyunca gezegenimizde yaşadığı tahmin ediliyor. Communications Biology üzerinden bugün yayımlanan yeni bir araştırmada T-Rex'ler hakkında yeni bilgileri ortaya koyuyor.

Araştırmacılara göre oldukça kuvvetli ısırma kuvvetine sahip olan bu yırtıcı hayvanların gözleri, çeneleri büyüdükçe küçüldü. Çalışma, Tyrannosaurus Rex'lerin atalarının daha küçük gözlere sahip olacak şekilde evrimleşmesinin, sonraki türlerin ısırma yeteneğinin daha güçlü olmasını sağladığını ve teropod olarak da bildiğimiz büyük vahşi dinozorların ortaya çıkmasına yol açtığını gösterdi.




Küçük göz yuvaları, T-Rex'lerin kafatasının sağlamlığını artırdı, daha güçlü ısırmalarını sağladı

Çalışmada 252 ila 66 milyon yıl önce yaşamış 410 fosilleşmiş sürüngen örneğinin göz yuvalarını analiz edildi. Araştırmanın yazarı Dr. Stephan Lautenschlager, türlerin çoğunun, özellikle otoburların, dairesel göz yuvalarına sahip olduğunu belirtirken, bazılarında ise anahtar deliğine benzer yuvalar gözlediğini aktardı. Lautenschlager, anahtar deliği şeklindekilerin büyük kafataslarına sahip etoburlarda olduğunu kaydederek T.Rex'in de bu grup içerisinde yer aldığını söyledi.




Bir paleontolog olan ve Birmingham Üniversitesi'nde görev yapan araştırmacı, T.Rex'ler ile ilgili, "Bu türlerin gerçekten daha güçlü ısırmalarına yardımcı olan göz yuvaları vardı" ifadelerini kullandı. Lautenschlager, bilgisayar modelleri kullanarak bu sonuçlara ulaştı.

Bu şekilde evrimleşen dar göz yuvalarının, çene kasları için daha fazla yer yarattığı, kafatasının sağlamlaşmasını sağladığı ve darbeleri emmeye yardımcı olduğu da açıklamalar arasında yer aldı.


Gökay Uyan


Benzer Konular (5)

Clicky