Köpekler daha masum ve tatlı görünmek için nasıl evrimleşti?

Köpekler, kurtlarda olmayan iç kaşlarını yoğun bir şekilde kaldırmalarına izin veren küçük bir kas grubuna sahiptir.Köpekler, insanlarla daha iyi iletişim kurmak için göz çevresinde yeni kaslar geliştirmiştir.Köpek ve kurtların...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 05 Ağustos 2022, 08:29:57 - Gösterim: 492

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Köpekler daha masum ve tatlı görünmek için nasıl evrimleşti?


Köpekler, kurtlarda olmayan iç kaşlarını yoğun bir şekilde kaldırmalarına izin veren küçük bir kas grubuna sahiptir.

Köpekler, insanlarla daha iyi iletişim kurmak için göz çevresinde yeni kaslar geliştirmiştir.

Köpek ve kurtların anatomisini ve davranışlarını karşılaştırmak için yapılan yeni araştırmalar, köpeklerin yüz anatomilerinin özellikle insanlarla daha iyi iletişim kurmalarını sağlamak için binlerce yıl boyunca değiştiğini göstermektedir.

Köpek ve kurtların anatomisi ve davranışlarını karşılaştıran ilk detaylı analizde bilim insanları; her iki türün de yüz kaslarının, gözlerin dışında benzer olduğunu bulmuşlardır. Köpekler, kurtlarda olmayan iç kaşlarını yoğun bir şekilde kaldırmalarına izin veren küçük bir kas grubuna sahiptir.



Bilim insanları, iç kaş kaldırma hareketinin insanlarda onları beslemek adına bir tepki yarattığını öne sürdüler. Çünkü bu hareketleri sayesinde köpeklerin gözlerinin daha büyük, daha bebek gibi görünmesini sağladığı ve aynı zamanda insanların, onların üzgün olduklarını düşündüğünü ve böylece onlara sevgi gösterdiğini öne sürüyor.

Portsmouth Üniversitesi'nde bu karşılaştırmalı deneyi yürüten psikolog Dr Juliane Kaminski liderliğindeki araştırma ekibi, İngiltere ve ABD'de davranışsal ve anatomik uzmanlardan oluşan bir ekipten oluşuyordu. Bu araştırma ayrıca PNAS'ta da yayınlandı.

Dr. Kaminski, "Elde edilen bulgular, köpeklerin kurtlardan evcilleştikten sonra, iç kaşını kaldırmak için yeni bir kas grubunu geliştirdiğine işaret ediyor."

"Ayrıca köpeklerin ve kurtların davranışlarını da inceledik. İki dakika boyunca bir insana maruz kalmaları sonucunda, köpekler iç kaşlarını kurtlardan daha fazla ve daha yüksek yoğunluklarda kaldırdı."

"Bulgular, köpeklerdeki bu anlamlı kaş hareketinin, evcilleştirme sırasında insanların bilinçdışı tercihlerinin bir sonucu olabileceğini göstermektedir. Köpekler hareketi yaptığında, insanlarda onlara bakmak için anaç bir istek ortaya çıkarmaktadır. Bu, kaşlarını daha fazla hareket ettiren köpeklere, diğerlerine göre bir evrimsel seçilim avantajı sağlayacak ve gelecek kuşaklar için 'yavru köpek gözleri' özelliğini güçlendirecektir."



Dr Kaminski'nin önceki araştırması, köpeklerin insanlar onlara bakmadıklarına kıyasla, onlara bakarken kaşlarını önemli ölçüde daha fazla hareket ettirdiğini gösterdi.

Dr Kaminski, "AU101 hareketi, insan-köpek bağında önemlidir, çünkü insanlardan özenli bir tepki ortaya çıkarabilir ama aynı zamanda insan benzeri iletişim yanılsamasını yaratabilir." dedi.

Makalenin ortak yazarlarından ABD'nin Pittsburgh Duquesne Üniversitesi'ndeki ana anatomist Profesör Anne Burrows şunları söyledi: "Bu kaş hareketinin, evrimin bir sonucu olup olmadığını belirlemek için, bu iki türün yüz anatomisini ve davranışını karşılaştırdık ve köpeklerde kaş artışına izin veren kas, kurtlarda yetersiz, düzensiz liflerden oluşan bir kümeydi.

"Köpeklerde yükselen iç kaş hareketi, en yakın yaşayan akrabası olan kurtta var olmayan bir kas tarafından kontrol edilir."

"Bu, sadece 33.000 yıl önce ayrılan türler için çarpıcı bir fark ve dikkat çekici derecede yüksek olan yüz kas değişikliklerinin, köpeklerin insanlarla olan gelişmiş sosyal etkileşimleriyle doğrudan bağlantılı olabileceğini düşünüyoruz."

Dr. Kaminski ve ortak yazar, evrimsel psikolog Profesör Bridget Waller, aynı zamanda Portsmouth Üniversitesi'nde, daha önce köpeklerin yüz kas yapısını haritaladılar ve yükseltilmiş bir iç kaştan sorumlu hareketi, Eylem Birimi (AU) 101 olarak adlandırdılar.

Profesör Waller, "Bu hareket, köpeklerin gözlerinin daha büyük görünmesini sağlar ve onlara çocuksu bir görünüm kazandırır. İnsanların üzgün olduklarında yaptıkları yüz hareketlerini de taklit edebilir.

"Bulgularımız, yüzlerimizin dikkatimizi çekmede ne kadar önemli olabileceğini ve yüz ifadesinin sosyal etkileşimde ne kadar güçlü olabileceğini gösteriyor."

Amerika Birleşik Devletlerindeki Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesinden ortak yazar ve anatomist Adam Hartstone-Rose, şunları söyledi: "Bu kaslar, kelimenin tam anlamıyla içlerinde görebileceğiniz en ince kas grubudur. Yine de bu kas grubunun sağladığı hareket, bir o kadar güçlü bir etkiye sahip görünüyor. Ayrıca önemli derecede evrimsel baskı altında gibi görünüyor. Yüz ifadesindeki bu basit farklılıkların, ilk köpekler ve insanlar arasındaki ilişkiyi tanımlamaya yardımcı olmuş olması gerçekten dikkat çekicidir. "

Washington DC Howard Üniversitesi'nden bir anatomi uzmanı olan Rui Diogo şunları söyledi: "Kasların brüt anatomisi, normal olarak evrimde değişimin yavaş olduğu için, sonuçları kendim gördüğümde şaşırdığımı itiraf etmeliyim. Gerçekten de bu değişim, sadece birkaç on binlerce yılda çok hızlı şekilde gelişti. "

Kas dahil olmak üzere yumuşak doku fosil kayıtları günümüze kadar ulaşmakta çok zorluk çekmiştir ve bu gruplarla evrim konusunda çalışmak gerçekten zor bir yoldur.

Araştırmada kas bulunmayan tek köpek türü, daha eski köpek ırkları arasında yer alan Sibirya Kurdu.

İnsan-köpek bağı için alternatif bir neden, insanların gözlerinde beyazlar olan diğer bireyler için bir tercihi olması ve yoğun AU 101 hareketlerinin köpeklerin gözlerinin beyaz kısmını ortaya çıkarması olabilir.

İnsanların ilk olarak soğuktan kurtları getirdiği ve kurttan köpeğe evrimi başladığı zaman neden olduğu kesin olarak bilinmemektedir, ancak bu araştırma köpeklerin evcilleştirilmesinin altında yatan  bazı mekanizmaları anlamamıza yardımcı olmaktadır.

Burak Babacan
Moleküler Biyoloji ve Genetik

Kaynak (https://biyolojigunlugu.us12.list-manage.com/track/click?u=48bd5663f81086a86c59fbd9b&id=aad1366a1b&e=81a0fbc197)
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Benzer Konular (5)

108

Yanıtlar: 0
Gösterim: 1289

28 Kasım 2020, 19:10:23
sade tarafından
4783

Yanıtlar: 0
Gösterim: 170

3631

Yanıtlar: 0
Gösterim: 735

6647

Yanıtlar: 0
Gösterim: 118

1981

Yanıtlar: 2
Gösterim: 972

Clicky