Tarih Öncesinde Yaşamış Titanoboa

Tarih öncesinde, günümüz Kolombiya'sında benzersiz derecede büyük bir yılan olan Titanoboa yaşadı. Bu yılanın 15 metre uzunluğa ve 1.1 ton ağırlığa ulaşabildiğinin tespit edilmesi bilim insanlarını oldukça...

Başlatan: Asrevya - Güncelleme: 15 Eylül 2022, 14:39:13 - Gösterim: 342

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Tarih Öncesinde Yaşamış Titanoboa


Tarih öncesinde, günümüz Kolombiya'sında benzersiz derecede büyük bir yılan olan Titanoboa yaşadı. Bu yılanın 15 metre uzunluğa ve 1.1 ton ağırlığa ulaşabildiğinin tespit edilmesi bilim insanlarını oldukça heyecanlandırdı.

Hikaye şöyle:

Güney Amerika bölgesindeki bir ormanın derinliklerinde, bir dönemler büyük bir yılan avını takip ediyordu. Bu sessiz avcı, şüpheye kapılmayan bir hayvana doğru ilerleyerek daha da yaklaştı ve sonra, bir anda saldırarak, tek bir hamlede kurbanının boynunu kırdı. Av olan hayvan, 60 milyon yıl öncesinin kalabalık ve karmaşık ormanında, kendisine saldıran Titanoboa yılanını fark etmemişti.

Zaten o dönemdeki tarihin en büyük yılanına karşı hiçbir hayvanın hayatta kalma olasılığı olamazdı.




Titanoboa ile insan arasındaki boyut karşılaştırması için arka plandaki ziyaretçilere bakın


Efsane anlatılarda geçen o muazzam yılan olan Titanoboa, dinozorların soyunun yok olmasından yaklaşık beş milyon yıl sonra Güney Amerika'nın tropikal ormanlarında gelişmeye başladı. Dev sürüngenlerin yok olması nedeniyle besin zincirinin tepesinde bir boşluk oluşmuştu. Titanoboa bu boşluğu doldurmak için öne çıktı.

Bu tarih öncesi tür, 15 m uzunluğa kadar büyüyerek 1.1 ton ağırlığa ulaşmıştı. Bunu gerçek hayatla karşılaştırmanız için otoyollarda gördüğünüz bir yarı treylerin uzunluğunu ve iki kutup ayısının toplam ağırlığını düşünebilirsiniz. Titanoboa yılanının gövdesindeki en kalın bölge, bir insan kolundan daha uzun olacak şekilde, neredeyse 90 cm idi.

Titanoboa sıcak ve nemli ortamla tam olarak uyumluydu. Derisi kahverengi olduğu için kirli sularda rahatlıkla kamufle olmayı başardı.

Bazı bilim insanları, bu yılanını avını sararak ve boğarak öldürdüğünü düşünüyor. Fakat bir başka kesim, boa yılanı gibi görünmesine karşın aslında bir anakonda gibi davrandığını, yani sığlık alanlarda gizlenerek avını pusuya düşürdüğünü ve şok edici saldırılar düzenlendiğini düşünüyor.

Saldırı sonrasında ne yaptığıyla ilgili herhangi bir fikir ağırlığı yok. Titanoboa avlarını bütün olarak yutuyordu. Muhtemelen bağırmaya fırsatınız bile olmadan ölmüş olurdunuz.



Tarih öncesi Güney Amerika'nın dev yılanı nasıl keşfedildi?

Titanoboa, ilginç ve şaşırtıcı düzeyde çok yeni bir keşif. Yılanın ortaya çıkarılma hikayesi 2002 yılına dayanıyor. Bir öğrenci Kolombiya'nın Cerrejón bölgesindeki devasa kömür madeninde dolaşırken, fosilleşmiş bir yaprak buluyor. Bu yaprak zeki bilim insanlarında bir aydınlanmaya neden oldu.

Öğrencinin elindeki yaprak fosili, milyonlarca yıl önce bölgede büyüyen bir ormanın olduğunu düşündürmeye başladı. Daha fazla araştırma yapıldı ve bu fosilin Paleosen dönemine ait olduğu ortaya konuldu. Bu bulgu sayesinde, madenin bir zamanlar dünyanın ilk yağmur ormanlarından biri olduğu ortaya çıkmıştı.

Daha fazla kazı yapılarak dikkat çekici örnekler ortaya çıkarıldı. Dev kaplumbağalar ve timsahlar ve belki de yeryüzünde kök salmaya başlayan ilk muz, avokado ve fasulye gibi bitkilerin fosilleri artık bilim insanlarının elindeydi.

Ve en önemli an yaşandı. Kazı çalışmalarında devasa bir omur kalıntısı bulunmuştu. Bu, o güne kadar kaydedilmiş herhangi bir orman yılanına ait olamayacak kadar büyük bir omurdu. Bu tarifi imkansız bir keşifti ve bilim insanları orman devine ait daha fazla parça için günlerce hassas taramalar yaptılar.

Kazıdan çıkan genel teori, omuru elimizde olan bu devasa yılanın, bir toprak kayması nedeniyle çamurun altında ezilip öldüğüne işaret ediyor. Geçen milyonlarca yıl ve üstüne binen onlarca büyük kayadan sonra, titanoboa'nın kemikleri zengin kömür yataklarının bir parçası haline gelmişti. Bunun bizim için bir başka önemi daha var: Yakınlarda başka yılanlar da olabilir.


Hande Taşkın

Değeri Değere Değen Kavrar...

Benzer Konular (5)

4686

Yanıtlar: 10
Gösterim: 3579

4833

Yanıtlar: 11
Gösterim: 4686

524

Yanıtlar: 0
Gösterim: 5418

6167

Yanıtlar: 0
Gösterim: 470

Clicky