Türkiye'yi Yasa Boğan Depremler 27 Yıl Önce Haber Verilmiş

Kahramanmaraş ve çevresini yerle bir eden depremlerin ardından 1996 yılında yayımlanan bir makale yeniden gündeme geldi. Dr. Ramazan Demirtaş ile Rüçhan Yılmaz tarafından kaleme alınan makale, bölgenin risk altında olduğunu on...

Başlatan: Asrevya - Güncelleme: 18 Şubat 2023, 01:19:11 - Gösterim: 688

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Türkiye'yi Yasa Boğan Depremler 27 Yıl Önce Haber Verilmiş

Kahramanmaraş ve çevresini yerle bir eden depremlerin ardından 1996 yılında yayımlanan bir makale yeniden gündeme geldi. Dr. Ramazan Demirtaş ile Rüçhan Yılmaz tarafından kaleme alınan makale, bölgenin risk altında olduğunu on yıllar önceden gözler önüne seriyordu...

Türkiye, 6 Şubat'ta tarihin en büyük felaketlerinden bir tanesine ev sahipliği yaptı. Kahramanmaraş'ın güney ve kuzeyinde bulunan iki fay, birbirinin peşi sıra 7.8 ve 7.6 büyüklüklerindeki depremler üretti ve bu da eşi benzeri görülmemiş bir yıkıma neden oldu. On binlerce kişinin hala enkaz altında olduğu bilinirken, bu makalenin yazıldığı an itibarıyla 14 binden fazla can kaybı var.

Şimdi sizlere, bu depremin aslında göz göre göre geldiğini ortaya koyan bir makaleden bahsedeceğiz. 1996 yılında yayımlanan, Dr. Ramazan Demirtaş ile Rüçhan Yılmaz tarafından kaleme alınan "Türkiye'nin Sismotektoniği" isimli makalede gösterilen haritalar, Kahramanmaraş ve çevresinin zaten risk altında olduğunu gösteriyordu. Dahası, makalede gösterilen potansiyel deprem bölgelerinin çoğunda, makalenin yayınlandığı günden bu yana depremler olmuş durumda.





Türkiye'nin Sismotektoniği isimli makalede yer alan haritada gösterilen çoğu yerde deprem oldu

Yukarıdaki harita, ilk kez 1996 yılında yayımlanan makalede riskli alanları gözler önüne seriyor. Bu haritaya baktığımızda, Doğu Anadolu Fay Hattı'nın boydan boyda risk altında olduğunu görüyoruz. Bununla birlikte, Marmara, Akdeniz ve Ege bölgelerinde de risk olduğunu, yeşil renkli elipsler sayesinde görebiliyoruz.





Yıllar içerisinde nerelerde deprem oldu?

Yukarıdaki haritada ise önceki haritanın revize edilmiş bir versiyonuna bakıyoruz. Size çok çarpıcı bir şey söylemek gerekiyor. Dr. Ramazan Demirtaş tarafından 1996 yılında hazırlanan haritada bulunan riskli yerler bir bir kırılmış durumda.

Bu bağlamda;

  • 1998 yılında Adana'dan geçen fay 6.3 ile kırıldı.
  • 1999 yılında Düzce'den geçen fay 7.2 ile kırıldı.
  • 2000 yılında Konya'dan geçen fay 6.0 ile sarstı. 2002 yılında 6.2 ile kırıldı.
  • 2011 yılında Van'dan geçen fay 7.2 ile kırıldı.
  • 2013 yılında Antalya'dan geçen fay 6.0 ile sarsıldı.
  • 2017 yılında Aydın-Muğla'dan geçen fay 6.5 ile kırıldı.
  • 2020 yılında Elazığ'dan geçen fay 6.5 ile sarsıldı.
  • 2023 yılında Kahramanmaraş'tan geçen fay 7.8 ile sarsıldı.




Peki bu makaleye göre nerelerde risk var?

Dr. Ramazan Demirtaş ile Rüçhan Yılmaz tarafından hazırlanan makaleye göre yıllar öncesinden tespit edilmiş ancak hala kırılmamış olan faylar var.

Bu fayların etkileyeceği bölgeler şu şekilde:

  • İstanbul
  • Denizli-Burdur-Isparta bölgesi
  • Akdeniz açıkları (Kuzey Kıbrıs'ı etkileyebilir)
  • Hakkari
  • Erzincan
  • Ardahan




Dr. Ramazan Demirtaş, Twitter'da makale ile ilgili bir paylaşım yaptı. Ancak detay vermedi.


Eray Kalelioğlu

Felaket göz göre göre gelmiş aslında. Evet baktığımızda çok büyük bir depremden ve çok fazla bir alandan bahsediyoruz. Fakat depremin boyutu ne kadar olursa olsun bu bir bahane olmamalı. Yıllar öncesinde bağıra bağıra birileri deprem geliyor diyorsa denetim sorumluluğu olan kişilerde deli gibi konutları denetleyerek hazırlanmalıydı. Çok büyük ihmaller var, kullanılan malzemesinden, mühendisin/müteahhitine ve bu yapıları denetleyecek olanlara kadar her kademede ihmaller var. Aslında bu cümleyi kurmak çok zoruma gidiyor ama millet olarak üçkağıtçıyız ve ahlaki değerlerimizi maalesef kaybetmişiz. Umarım artık aklımızı başımıza alırız. 

Maalesef.
 2026 yılına kadar, yani üç yıl içinde büyük İstanbul depremi bekleniyor.
Acaba ders alır mıyız, orası belirsiz ne yazık ki.
Umarım daha fazla gözyaşı ve acı olmaz.

Unarım olmaz hocam, İstanbul'da olacak büyük bir depremin altından kalmak çok daha zor olacaktır. 

Deprem bölgesi olduğumuz için ve özellikle yaşadığımız felaketten sonra bununla ilgili çözüm sunan kişileri dikkate almamız gerekiyo artık.. Özellikle İstanbulda beklenen deprem ile iligli önlemler şart.. önümüzdeki seçimde kurum'un bununla ilgili çok güzel vaadleri var bakalım bu konularda akp belediyeleri iyi iş çıkarıyor. İstanbulu en kısa sürede bu anlamda dönüştürmeleri şart.

Alıntı yapılan: merdanbardini - 19 Şubat 2024, 12:07:00Deprem bölgesi olduğumuz için ve özellikle yaşadığımız felaketten sonra bununla ilgili çözüm sunan kişileri dikkate almamız gerekiyo artık.. Özellikle İstanbulda beklenen deprem ile iligli önlemler şart.. önümüzdeki seçimde kurum'un bununla ilgili çok güzel vaadleri var bakalım bu konularda akp belediyeleri iyi iş çıkarıyor. İstanbulu en kısa sürede bu anlamda dönüştürmeleri şart.

Son 5 yıldır şuan ki belediye başkanı yönetiyor. Geçmiş yıllarda Sayın Kurum un partisi neden bu işe el atmamış ya da şunuda bir araştırmak gerekiyor bu imar affı adı altında izinler kimin zamanında ve kimin yetkisiyle verildi. Buradan siyaset konuşulması taraftarı değilim, kim nereye istiyorsa oy verebilir ama önce elini kalbine koyacak ve oturup bir düşünecek. Bugün bizim aldığımız kararlar yarın çocuklarimizin hayatını etkileyecek. 

Alıntı yapılan: Kerem - 19 Şubat 2024, 15:11:08Son 5 yıldır şuan ki belediye başkanı yönetiyor. Geçmiş yıllarda Sayın Kurum un partisi neden bu işe el atmamış ya da şunuda bir araştırmak gerekiyor bu imar affı adı altında izinler kimin zamanında ve kimin yetkisiyle verildi. Buradan siyaset konuşulması taraftarı değilim, kim nereye istiyorsa oy verebilir ama önce elini kalbine koyacak ve oturup bir düşünecek. Bugün bizim aldığımız kararlar yarın çocuklarimizin hayatını etkileyecek.
ben devletin değil belediyelerin yapması gerekenden bahsediyorum siyaset yapmak değil bu

Benzer Konular (5)

2805

Yanıtlar: 0
Gösterim: 2882

5656

Yanıtlar: 0
Gösterim: 483

3535

Yanıtlar: 0
Gösterim: 628

Clicky