Şubat Ayında Yaşanacak Gök Olayları

Binlerce yıldır gökyüzüne bakıp merak eden insanlar yani biz hala merak etmeye devam ediyoruz öyle değil mi? Her ne kadar astrolojinin bilimselliği olmasa da şöyle soruyor kimimiz: Gökyüzüne bakıp geleceği görebilir miyim? Kimimiz...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 04 Şubat 2022, 15:26:01 - Gösterim: 519

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Şubat Ayında Yaşanacak Gök Olayları


Binlerce yıldır gökyüzüne bakıp merak eden insanlar yani biz hala merak etmeye devam ediyoruz öyle değil mi? Her ne kadar astrolojinin bilimselliği olmasa da şöyle soruyor kimimiz: Gökyüzüne bakıp geleceği görebilir miyim? Kimimiz ise sadece gökyüzünü merak ederek gök olayları yıllığına göz atıyor. Göğe bakmak için illaki teleskopa ihtiyacınız yok efendim,  gözünüz ve açık bir gökyüzü yeter de artar bile!


Merkür (Ay başında Yay, ikinci haftadan itibaren ise Oğlak takımyıldızında)


Ortalama parlaklığı -0.3 kadir olacak olan hızlı gezegen Merkür'ü gün doğumundan önce doğu ufkunda kısa süreli olarak gözleyebilirsiniz.

Not: Kadir nedir derseniz hemen açıklayalım, çıplak gözün gökte görebilirliğini belirten bir astronomi terimi. Örneğin Ay, dolunayda -12,5 kadirdir ve gözün görme sınırı genelde +6 kadir olarak bilinir.


Venüs (Ay boyunca Yay takımyıldızında)


Parlaklığı -4,8 kadir olarak rahatlıkla gözlemleyebileceğimiz 'sinirli kadın' Venüs, bu ay Güneş'in batısında yer alacak ve Güneş doğmadan önce doğu ufkunda kısa sürelerle gözlenebilir olacaktır.


Mars (Ay boyunca Yay takımyıldızında


Bu ay ortalama 1,3 kadir parlaklığa sahip olan Mars'ı gökyüzünde rahatlıkla görebileceğiz. Savaş Tanrısı gezegenimiz, Güneş'in batısında ve gün doğumundan önce kısa süreli olarak da olsa kendini gösteriyor.


Jüpiter (Ay boyunca Kova takımyıldızında)


Dev gezegenimiz Jüpiter'in bu ayki parlaklığı ortalama -2,1 kadir kadar. Şubat ayı boyunca Güneş'e yakınlaşan dev gezegen, ay başlarında gün batımından sonra bir kaç saat süre ile gözlenebilecek, ay sonuna doğru ise gözlenemeyecektir.


Satürn (Ay boyunca Oğlak takımyıldızında)


Halkalı gezegen Satürn, Şubat ayı boyunca Güneş'e yakın konumda bulunuyor ve bu yüzden ancak ay sonuna doğru gün doğumundan önce kısa süreli olarak gözlenebilecek. Satürn'ün bu aylık ortalama parlaklığı ise 0.7 kadir civarında.


Uranüs (Ay boyunca Koç takımyıldızında)


Bize çok uzak olan ve ancak küçük bir teleskop ile görebileceğimiz Uranüs bu ay yaklaşık 5,9 kadir parlaklığında. Eğer bir teleskobunuz varsa gezegenimizi Güneş battıktan sonra batı ufkunda gözlemleyebilirsiniz. Ay sonuna doğru ise gözlem süresinin kısalacağını unutmayın.


Neptün (Ay boyunca Kova takımyıldızında)


Güneş'e en uzak gezegen olan Neptün, ay başında Güneş battıktan sonra çok kısa süre de olsa ufkun hemen üstünden kendini gösterecek ve ay sonuna doğru ise bu süre kısalacak. Parlaklığı ise yaklaşık 8 kadir ve aynı Uranüs gibi Neptün'ü gözlemlemek için de bir teleskopa ihtiyaç var.


Güzel uydumuz Ay


03 Şubat - Gün batımında Ay ve Jüpiter batıda birbirlerine yakın konumda

11 Şubat  - Ay Dünya'ya en uzak konumunda (404.900 km)

27 Şubat - Ay Dünya'ya en yakın konumunda (367.800 km)

27 Şubat - Gün doğumunda Ay, Mars ve Venüs doğuda birbirlerine yakın görünümde



Kaynak: Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi

Fotoğraflar: NASA

Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Benzer Konular (5)

2734

Yanıtlar: 0
Gösterim: 565

2960

Yanıtlar: 0
Gösterim: 353

937

Yanıtlar: 2
Gösterim: 983

2984

Yanıtlar: 0
Gösterim: 351

Clicky