Araştırmaya Göre Altıncı Parmaklar Aslında Kullanışlıymış

Bebeklerde nadiren görülen polidaktili durumu, doktorlar tarafından genelde işlevsiz görülen altıncı bir el veya ayak parmağıyla doğma durumudur. Yeni araştırmalara göre bu parmaklar sanıldığı kadar da kullanışsız...

Başlatan: Asrevya - Güncelleme: 07 Eylül 2022, 16:52:47 - Gösterim: 371

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Araştırmaya Göre Altıncı Parmaklar Aslında Kullanışlıymış


Bebeklerde nadiren görülen polidaktili durumu, doktorlar tarafından genelde işlevsiz görülen altıncı bir el veya ayak parmağıyla doğma durumudur. Yeni araştırmalara göre bu parmaklar sanıldığı kadar da kullanışsız değiller.

Dünya üzerinde doğan bebeklerin yaklaşık olarak binde 2'si, el veya ayaklarında fazladan bir parmakla doğarlar. Doktorlar bu parmağı gereksiz bulur ve doğumdan çok kısa bir süre sonra alırlar. Yeni bir araştırmaya göre bu fazladan parmak o kadar da işlevsiz değil.

Altıncı parmaklarını koruyan, her iki elinde de altı parmak bulunan kişilerin telefonlarında daha hızlı yazı yazabildikleri, oyunlarda karmaşık tuş kombinasyonlarını başarıyla yapabildikleri, hatta tek elle ayakkabı bağlayabildikleri ortaya çıktı.


Biyomühendis Etienne Burdet, fazladan parmakların geleneksel olarak kusurlu doğum gibi görüldüğüne dikkat çekerek, kimsenin bu durumun faydası üzerinde çalışmadığını açıkladı.

Bazı durumlarda fazladan parmak gerçekten de doğumdan sonra müdahale edilen bir kusur olabiliyor. Bu altıncı parmaklar gelişmemiş oluyor ve alınmaları gerekiyor. Yine de bu parmağın alınması hiç de kolay olmuyor. Gelişsin ya da gelişmesin parmağın kendi kasları, damarları, kemik yapısı bulunuyor.

Yeni araştırma ise bambaşka bir durumu ortaya çıkardı. 52 yaşındaki bir anne ve onun 17 yaşındaki oğlu, tamamen gelişmiş fazladan parmaklara sahipler. Her ikisinin de baş parmakları ile işaret parmakları arasında birer parmağı daha bulunuyor. Bu iki kişi, araştırmacılara önemli bir fırsat sunmuş oldu.

Uzmanlar, ana oğuldan bazı görevleri gerçekleştirmelerini istedi. Bu görevler arasında mendil katlamak, oyun oynamak, ayakkabı bağlamak gibi işler yer alıyordu. Bu çalışmada amaç, fazladan parmakların işlevini gözlemlemek, diğer parmaklarla ne kadar bağlantılı çalıştıklarını görmek ve ek parmakların beynin çalışmasına yük bindirip bindirmediğine bakmak oldu.

Yüksek çözünürlüklü fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme yöntemi ile yapılan incelemelerde, beynin gerçekten de daha çok işlem yapması gerektiği ancak genel olarak bir bilişsel sorun yaşamadıkları ortaya çıktı. Bu kişilerin beyinleri, zaman içerisinde fazladan parmağa alışıyor. Bu kişiler, çalışmalarda üstlendikleri görevlerde diğer 13 normal katılımcıdan daha başarılı oldular.

Kısıtlamalar nedeniyle polidaktili üzerine çok araştırma yapılamıyor. Örneğin bütün bebeklerin fazladan parmağı aynı yerde olmuyor. Haliyle parmağın yerinin de önemini incelemek şu anda mümkün değil. Araştırmacılar, polidaktili insanların fazladan parmakları kesilmeden önce parmağın fonksiyonel olup olmadığına bakılması gerektiğini söylüyorlar.

Araştırma, Nature Communications dergisinde yayımlandı.

Emre Ömer Zehir
Değeri Değere Değen Kavrar...


Benzer Konular (5)

Clicky