Miyop en basit tanımı ile uzağı net görememektir. Miyopu biraz daha ayrıntılı tanımlamak gerekirse göze paralel olarak gelen ışınların gözde bulunan retina önünde odaklanmasıdır. Uzağı net göremeyen miyoplar uzağa gözlerini kısarak bakarlar. Miyopların büyük bir kısmı aslında net göremediğinin farkında bile değildir. Bunun nedeni ise objelerin uzaklaştıkça netliklerini kaybedebileceklerini düşünmeleri ve bunu mantıklı bulmalarıdır. Gözün ön-arka çapasının normalin üzerinde olması durumlarında ortaya çıkar. Toplum içinde miyop rahatsızlığının genetik olduğunu söyleyen bir kesime rastlamak mümkündür ancak en önemli nedeni bazı meslek erbablarının iş gereği bazı nesnelere oldukça yakından bakmak zorunda kalmalarıdır. Çevrenizdeki doktor, kuyumcu, bilim adamı, çok fazla okuyup çok yazan kimseler, bilgisayar işleri ile uğraşan bilişimcilere, yazılımcılara dikkatli bakın. Birçoğunun miyop nedeni ile gözlük kullandığını göreceksiniz. Bir şeylere çok yakından bakmanın yanı sıra az ışıkta okuma ve yazma gibi durumlar da miyop rahatsızlığının artması için önemli sebepler arasında sayılabilir. Peki miyop nedir ve belirtileri nelerdir?
Miyop BelirtileriMiyop rahatsızlığı çoğu zaman okul öncesi çocukluk döneminde ortaya çıkar ancak çocuklar çoğu zaman uzağı net göremediklerinin farkına varmazlar. Okul yaşamı başladığı vakit ise miyop çocuklarda en çok görülen şikayet tahtayı görememektir. Tahtayı göremediğini fark eden çocuklar bunu ailelerine söylerler ve bir göz doktoruna danışılır.
Miyop TedavisiMiyop tedavisi esnasında hastanın lens ya da gözlük kullanması ile görme kaybının önüne geçilebilir. Miyoplar lens veya gözlüklerini çıkardıklarında uzağı görememeye devam edeceklerdir. Bunun yanı sıra lazer tedavisi de yapılmaktadır. Miyoptan lazer tedavisiyle kurtulabilmek mümkündür. Miyop için lazer tedavisi görmek isteyen hastaların 18 yaşından büyük olması, son bir yıldır göz numarasının değişmemiş olması, romatizma ya da diyabet gibi bir hastalığa sahip olmaması, göz numarasının 10'dan küçük olması ve gözde lazer tedavisine engel başka bir rahatsızlığın olmaması gerekmektedir. Bu şartlara uygun olan hastalara hem özel hem de devlet hastanelerinde alanında uzman doktorlar tarafından lazer tedavisi uygulanabilmektedir. Gözlük kullanımı ile yapılan tedavilerde ise konkav mercekli gözlükler kullanılır.