Göz Tansiyonu Kör Eder mi

Göz tansiyonunun ihmal edilmemesi gerektiği tedavi edilmezse körlüğe kadar gidebileceği belirtildi.Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selim Doğanay,...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 21 Eylül 2022, 22:06:28 - Gösterim: 3,247

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

21 Eylül 2022, 22:06:28 Son düzenlenme: 21 Eylül 2022, 22:10:29 Kerem
Göz Tansiyonu Kör Eder mi


Göz tansiyonunun ihmal edilmemesi gerektiği tedavi edilmezse körlüğe kadar gidebileceği belirtildi.



Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selim Doğanay, göz tansiyonu (glokom) konusunda yaptığı açıklamada vatandaşları uyardı.

Prof. Dr. Selim Doğanay, "Göz tansiyon yüksekliği, görme sinirinin tahribine yol açan sinsi bir hastalıktır. Dünya genelinde körlüğe yol açan en önemli ilk üç hastalık arasında gösterilmekte olup, körlük oluştuktan sonra tedavisi mümkün olamamaktadır. Bu nedenle glokom hastalığının erken teşhis edilmesi göz sağlığı açısından hayatidir. Her yıl özellikle ailesinde göz tansiyonu hikayesi olan kişiler, düzenli göz muayenesi olmalıdır.

Dünya genelinde üç milyon kişi göz tansiyonu nedeni ile görememektedir. Yaklaşık 100 milyon kişinin artmış göz içi basıncı vardır ve yıllık ortalama 2,4 milyon kişi glokom teşhisi almaktadır" dedi.

Prof. Dr. Doğanay, göz tansiyonu belirtilerini, "Zaman zaman bulanık görme, sabahları belirginleşen baş ağrıları, geceleri ışıkların etrafında ışıklı halkalar görülmesi, göz etrafında ağrı, bulantı-kusma" şeklinde sıraladı.

Doğanay, göz tansiyon riskini arttıran faktörleri de şöyle sıraladı:

"35 yaşın üzerinde olma, ailede göz tansiyon yüksekliği öyküsünün olması (genetik yatkınlık), şeker hastalığı, şiddetli kansızlık, yüksek veya düşük vücut tansiyonu, yüksek miyopi, yüksek hipermetropi, migren, uzun süreli kortizon tedavisi, geçirilmiş göz yaralanması. Bu özelliklere sahip kişilerde, göz tansiyonu hastalığının ortaya çıkma riski normalden daha yüksek olduğu için, bu kişilerin görme sinirindeki hasarın erken tespiti amacıyla düzenli olarak göz muayenelerini yaptırmaları gereklidir."

Timetürk
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Doktor göz tansiyonum olduğunu söylemişti. Fakat baş ağrısı dışında fazla bir riskini henüz yaşamadım.
Galiba ciddiye almam gerekiyor artık.
Değeri Değere Değen Kavrar...

Akut gelişen göz tansiyonuna derhal müdahale edilmezse görüş alanınızın bir kısmını ya da tamamını geri dönüşsüz olarak sadece birkaç gün içinde kaybedersiniz. Annem akut gelişen göz tansiyonu ile hastaneye gitti ancak yanlış tanı ve tedavi nedeniyle annemin gözünde kalıcı kısmi görme kaybı oluştu. Uygulanan tedaviden sonra semptomların şiddetlenerek artması neticesinde gittiğimiz başka bir göz doktoru, teşhis ve tedavinin doğru olmadığını söyledi.
Yavaş bir şekilde gelişen göz tansiyonunda da görme kaybı geri dönüşsüz olarak gerçekleşir ancak yavaş gelişen göz tansiyonuna zamanında (yıllarca beklemeden) müdahale edildiğinde hiçbir görme kaybı yaşamadan hayatınıza devam edebilirsiniz. Göz tansiyonumu ölçtürmek için doktora gittiğimde 40 yaşımdan itibaren 5 senede 1 sefer göz tansiyonu ölçtürmenin yeterli olduğunu söyledi. Tabi bu süre zarfında herhangi bir semptom yaşarsanız beklemeden doktora gitmelisiniz. Ayrıca göz tansiyonu için riskli gruptaysanız rutin ölçümler daha sık yapılmalıdır. Hiçbir hastalık için kulaktan dolma, başkalarından öğrenme bilgilerle hareket etmeyin. Yoksa sonuçları gerçekten üzücü olur. Doktorlar bu işe ömrünü verip öğreniyorlar.

Benzer Konular (5)

Clicky