Domain Authority (Domain Otoritesi) Nedir ve Nasıl Yükseltilir? Bugün, bir web sitesinin kalitesini belirlemenin birçok yolu olsa da genel değerlendirme için yaygın olarak kullanılan SEO metriklerinden birini, Domain Authority (Domain Otoritesi) Nedir ve Nasıl Yükseltilir? sorusunu yanıtlayarak açıklıyoruz.
Domain Authority (DA), kuralların ve standartların sıklıkla değiştiği bir metrik oyununa dönüşmüş durumda olan SEO'da ne kadar iyi olduğunuzu anlamanıza ve rakipler arasındaki yerinizi kavramanıza yardımcı olan bileşenlerden biridir. Google'ın resmi olarak kullandığı bir metrik olmamasına rağmen DA'ya, modası geçmeyen bir "itibar ölçeği" gözüyle bakılmaktadır.
DA Nasıl Hesaplanır? 250 civarındaki algoritması hakkında detaylı açıklamalar sunmadığından Google'ın bir sayfanın otoritesini nasıl belirlediğini yalnızca tahmin edebiliyoruz. Ancak Moz'un açıklamalarında içerik ve kullanıcı deneyimi gibi sayfa içi SEO'yla ilgili kalite verilerinin, backlink sayısının ve backlink veren web sitelerinin alaka düzeyi dahil hangi faktörlerin kullanıldığına dair biraz daha detay bulmak mümkün.
Önceden, bu popüler metriğin çalışma mantığı çok daha basitti. Yıllar içinde Moz, makine öğrenimi hesaplamalarına dayanarak Domain Authority değeri üzerinde titizlikle çalıştı ve 170'den fazla faktörü göz önünde bulundurmaya başladı.
Yüksek bir DA puanı, bir web sitesinin, arama motorlarında sıralanma olasılığını artırdığından 80 üstü mükemmel, 60-70 arası çok iyi, 50-60 arası iyi, 40-50 arası ortalama ve 30'un altı zayıf olarak tanımlanır. DA hesaplamasının makine öğrenmesine dayanması, algoritma ve puanlamada farklı veri noktalarının kullanılması gibi nedenlerle DA skorunun dalgalanmasına yol açabilmektedir.
Moz'un, web sitenizin DA puanını kontrol etmeniz için sunduğu ücretsiz analiz aracı, arama çubuğuna girdiğiniz URL'ye dair anahtar kelime sıralamaları, rakipler ve spam puanı gibi verileri de sağlamaktadır. Dilerseniz DA puanınızı kontrol etmenize olanak tanıyan alternatifleri de deneyebilirsiniz: Ahrefs Website "Authority" Checker, Semrush Website Quality Check, LinkGraph's Bulk DA Checker Tool, Website SEO Checker.
Ayrıca ziyaret ettiğiniz herhangi bir sitenin DA'sını görmek için, MozBar Google Chrome eklentisini ücretsiz olarak yükleyebilirsiniz.
Domain Authority Neden Düşer?
Moz'a göre domain otoritesini olumsuz etkileyen ve bu değerin düşmesine neden olan faktörlerden biri; nitelikli olmayan veya Google'ın genel kurallarına uymayan sayfalardan gelen backlink'lerdir. Son DA güncellemesinden itibaren azaltılmış içerik ve anahtar kelime doldurma gibi yanlış SEO uygulamaları da DA skorunu aşağı çekmektedir. Ayrıca Moz algoritmalarındaki değişiklikler ve geri bağlantıları sağlayan sayfalarda düşen kalite ve DA puanı gibi unsurlar da bu metriğin zarar görmesinden sorumludur.
Domain Authority Neden Önemlidir?
Bazı uzmanlar DA'nın, bir sitenin sıralama alma potansiyelinin güvenilir bir göstergesi olmadığını düşünse de Google algoritmasını taklit eden bu değer; çok sayıda işletme, site sahibi ve SEO uzmanı tarafından önemsenmektedir.
Arama sonuçlarında daha yüksek sıralamalar, daha fazla ziyaretçi ve dönüşüm anlamına geldiğinden, işletmeler için domain otoritesinin yüksekliği daha fazla gelirle eş değerdir. Çünkü DA puanı ne kadar düşükse, içeriğin Google arama sonuçlarında görünme olasılığı o kadar düşüktür.
Web sitenizin SERP'lerde sıralama alması için yüksek bir DA puanına sahip olmak elbette ki ana hedef olmamalıdır ancak büyüdükçe; hem kullanıcılar hem de arama motorları tarafından sitenize güvenilmesini sağlayan DA puanı artırmanın hiç bir dezavantajı yoktur.
DA, rekabeti değerlendirirken de güçlü bir parametredir. Çok sayıda yüksek kaliteli bağlantıya sahip siteler, en yüksek domain otoritesi puanlarına sahiptir. DA daha fazla optimizasyonla daha iyisini yapma şansınız olup olmadığını gösterdiğinden de dikkate alınmalıdır.
Domain Authority Nasıl Geliştirilir?
Bilindiği gibi SEO; kalitenin, nicelikten çok daha önemli olduğunu anlamamızı gerektirir. Dolayısıyla DA puanını iyileştirmek için de bu geçerlidir. Domain otoritesini geliştirmek için çok fazla ısrarlı çaba gerekir. Uzmanların, bir sitenin güvenilirliğini değerlendirmenin en etkili yollarından biri olarak kullanmakta ısrar ettiği DA'nın artırılmasında etkili olan faktörler şunlardır:
- Domain yaşı
- Mobil uyum
- Benzersiz kalitede backlink'ler
- İçerik kalitesi, miktarı ve içeriğin güncelliği
- Sosyal paylaşım sinyallerinin sayısı
- Sosyal medyada içerik tanıtımı
- Sayfa hızı optimizasyonu
- Trend sayfa dışı, sayfa içi ve teknik SEO uygulamaları
DA'yı geliştirmek için en sık karşılaşılan öneri backlink denetimidir, bu link oluşturma çabalarınızdaki boşlukları belirlemenize yardımcı olması, spam ve kırık linklerin belirlenmesi için önemlidir. Ayrıca hangi sayfaların backlink'e ihtiyaç duyduğu da bu denetimle netleştirilmelidir. Sonrasında, ilgili backlink'ler ve dahili bağlantılar için yapılan çalışma, düşük kaliteli bağlantıları reddetme ve bozuk bağlantıları düzeltme şeklinde düzenli bir döngüyle sürdürülmelidir. Unutulmamalıdır ki web sitenize verilen bağlantılar, Google'a web sitenizin yetkili, güvenilir ve SERP'lerde daha üst sıralarda yer almaya değer olduğunu söyleyen oylara benzetilir.
Google'ın organik bağlantıları önemsediğini hepimiz biliyoruz ancak insanların içeriğinize organik olarak bağlantı verebilmesi için standartların üstünde olan ve yeni bir şeyler sunan içerikler yayınlamamız gerektiği de su götürmez bir gerçek. Bu konudaki uzman tavsiyeleri içeriklerde infografiklerden, araştırma ve uzman görüşlerinden yararlanılması gerektiğini vurguluyor.
İçerik tanıtımı, blogger'lar ve diğer şirketlerle ilişkiler kurmak DA skorunu geliştirme stratejilerinde sonraki adımlardır. Bunların dışında elbette ki Google sıralamalarını iyileştirmeye yarayan sitenin hızlı yüklenmesi, kullanıcı deneyiminin iyileştirilmesi ve hedef kitlenizin sorunlarını çözen değerli içeriğin hazırlanması gibi temel kriterleri yerine getirmeye odaklanmanız önerilir.
Özet
DA, bir web sitesinin uzmanlık alanıyla ne kadar alakalı olduğunu ya da bir markanın kendi sektöründe ne kadar otorite sahibi olduğunu anlamak için kullanılan popüler bir metriktir. Google'a ait resmi bir sıralama faktörü olmamasına rağmen rakiplerinize karşı nerede durduğunuzu görmek için ve dönüşümleri iyileştirmek için etkili bir seo uygulaması olarak kullanılmaktadır.
Özetle SEO tüm web sitesinde ve bireysel sayfaların her birinde geliştirildiğinde, alan adı otoritesi yükselecektir. DA puanının yüksek olmasının, bir web sitesinin arama motorları tarafından algoritmalarına göre genel olarak nitelikli olduğu anlamına geldiği söylenebilir.
Domain Authority (Domain Otoritesi) Nedir ve Nasıl Yükseltilir? sorusu hem sayfa içi SEO'nun hem de sayfa dışı SEO'nun geliştirilmesi aşamalarında peşine düşülen can alıcı sorulardan biridir. Unutulmaması gereken domain otoritesini artırmanın SEO stratejinizin nihai hedefi olmaması gerektiğidir.
Kaynak: Domain Authority (Domain Otoritesi) Nedir ve Nasıl Yükseltilir?
|