Portre fotoğrafı çekerken nelere dikkat etmek gerekir?

Akıllı cihazların yaygınlaşmasıyla birlikte fotoğraf çekimlerine ilgi her geçen gün artıyor. Bu çekimlerin büyük bir bölümünü selfie çekimleri oluştururken, önemli bir kısmını da portre fotoğrafları oluşturuyor. Bazen...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 10 Mart 2022, 22:47:33 - Gösterim: 903

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Portre fotoğrafı çekerken nelere dikkat etmek gerekir?


Click here to see a large version

Akıllı cihazların yaygınlaşmasıyla birlikte fotoğraf çekimlerine ilgi her geçen gün artıyor. Bu çekimlerin büyük bir bölümünü selfie çekimleri oluştururken, önemli bir kısmını da portre fotoğrafları oluşturuyor. Bazen ailemizden bir kişi, bazen bir arkadaşımız veya evcil hayvanımız portre fotoğrafının kadrajına girebiliyor. 



Her işte olduğu gibi portre fotoğrafı çekmenin de bazı kuralları ve püf noktaları var. Bunları bilir ve etkin bir şekilde uygularsak, çok daha başarılı portre fotoğrafları çekip paylaşabiliriz. 


Portre fotoğrafı nedir?

Kısaca ifade etmek gerekirse portre fotoğrafı, bir insanın kişiliğini veya duygularını yansıtan bir fotoğraf çekme yöntemidir. Portre fotoğraflarında daha çok kişinin yüz ve omuz kısımları kadraja girer. Fakat tüm vücudun kadraja girdiği bazı fotoğraflar da portre fotoğrafı olarak değerlendirilebilir. Bununla birlikte, vesikalık fotoğraflardan farklı olarak portre fotoğraflarında daha farklı bir estetik vardır ve bu estetik, ancak kişiyi tanımakla açığa çıkartılabilir. Başka deyişle portre fotoğrafında esas amaç, kişinin çehresini kaydetmek değil, uygun bir arka planda yüz ve omuzlarından hareketle kişiliğini olduğu gibi yansıtmaktır.


Bu bakımdan portre fotoğrafı çekmek, gerçekten de büyük sabır ve emek isteyen bir iştir. Doğru kareyi yakalayabilmek için bazen saatlerce uğraşmak gerekebilir. Fakat alınan sonuç güzelse, verilen emeğe değdiği kolayca görülebilir. Dahası, iyi bir portre fotoğrafı çekmek için pahalı makine ve ekipmanlara gerek yok. Orta kalite bir fotoğraf makinesi veya çözünürlüğü yüksek bir cep telefonukamerasıyla da iyi bir portre fotoğrafı çekmek mümkün. Ancak portre fotoğrafı üzerinde pek fazla rötuş yapmamalısınız. Portre fotoğrafında esas amaç kişiliği yansıtmak olduğu için, olabilecek en az rötuşla kişiliği olduğu gibi yansıtmaya çalışmalısınız.


Kişiliği yakalamalısınız.

Porte fotoğrafı çekerken dikkat etmeniz gereken en önemli konu, modelin kişiliğini yakalamaktır. Bu tür bir çalışma, fotoğraf çekeceğiniz araç ve gereçlerin teknik özelliklerini iyi bilmenin ötesinde, modeli çok iyi tanımayı gerektirir. Portre fotoğrafı çekimi sırasında model poz vermemeli, kendisini en iyi şekilde yansıtan duruşuyla kadraja girmeli. Bunu yapabilmek için, modeli tanımaya ve kişiliğini görmeye çalışmalısınız. Modelle iletişim kurup en çok kullandığı mimiklerin neler olduğunu görürseniz, portre fotoğrafında en güzel kareleri yakalayabilirsiniz.


Uygun bir mekan seçmelisiniz.

Portre fotoğrafları tek bir kişi ve arka plandan oluşur. Böyle olduğu için, birden fazla objenin yer aldığı fotoğraf çekimlerine oranla portre fotoğraf çekimlerinin daha kolay olduğu söylenebilir. Fakat portre fotoğrafında modelin kişiliğini en iyi şekilde yansıtmak için çok daha büyük bir sabır ve emek sarf etmeniz gerekir. Bu sabır ve emeği, uygun mekanı bulup çekimleri tamamlayıncaya kadar devam ettirmelisiniz. Fotoğraf çekimleri sırasında birçok insan heyecanlanır ve olduğundan daha güzel görünmeye çalışır. Modelin kendisini en iyi şekilde yansıtabileceği bir mekan seçerseniz, olduğu gibi görünmesine katkı sağlar, yapmacık davranma zorunluluğu hissetmesini önleyebilirsiniz.


Örneğin futbola meraklı bir kişinin portre fotoğrafını çekecekseniz, mekan seçiminde stadyum veya halı saha gibi alanları ilk etapta değerlendirebilirsiniz. Fakat arka planda modelin ön plana çıkmasını engelleyen hiçbir detay olmamalı, bu tür şeyleri kadrajdan çıkarmalısınız. Portre fotoğraflarında karmaşık arka planlar uygun olmayacağı için arka planın olabildiğince sade olmasına dikkat etmeli, gerekiyorsa mekanda sadeleştirme yapmalısınız. Ya da düşük diyaframlı bir lens kullanarak arka planı odak dışında bırakabilirsiniz. 



Arka planı hazırladıktan sonra, makineniz eğer otomatik odaklıysa, vizörün ortasında bulunan modele odaklanmak için hedefi kilitlemelisiniz. Akıllı cihazınızla portre fotoğrafı çekecekseniz, cihazınızı portre moduna getirmelisiniz. Bu özellik sayesinde cihazınız, arka planın flu olmasını sağlayarak modeli ön plana çıkaracaktır.


Eğer stüdyo çekimi yapacaksanız, tek renkten oluşan ve düz bir arka plan kullanmalısınız. Stüdyo portre çekimlerinde bu tür bir arka plan, modelin daha fazla öne çıkmasını sağlar. Arka planda başka objeler olmadığı için model, tüm dikkati kendisi üzerinde toplar. 



Stüdyo portre çekimleri en çok bu yönüyle diğer portre çekimlerinden ayrılır. Bununla birlikte, stüdyo portre çekimleri modelin kişiliğini yansıtma konusunda dış mekan çekimleri kadar başarılı değildir. Çünkü dış mekan çekimleri modeli işi, hobileri veya ilgi alanlarıyla uygun arka planlarda kadraja aldığı için kişiliğini daha güçlü bir şekilde yansıtır.


Işığı doğru ayarlamalısınız.

Fotoğraf çekmek için kullanılan araçların hemen hepsinde otomatik ışık ayarı mevcut olsa da bu ayarları mutlaka kontrol etmelisiniz. Üstelik, portre fotoğraf çekimleri diğer çekimlere göre daha yakın mesafeden yapıldığı için flaş kullanımını büyük bir sorun haline getirir. Hatta dış mekan çekimlerinde ışık miktarı yeterliyse flaş kullanmamayı da tercih edebilirsiniz. Çünkü modelin yüzüne gereğinden fazla ışık düşmesi, yüzde gölgelenme oluşturur ve görüntü kalitesini düşürür. 



Özellikle de modelin tam karşısından yapılan çekimlerde flaş kullanmak çok daha büyük gölgelenmelere yol açar ve yüz hatlarını düzleştirir. Modelin arkasında oluşan gölgeler ise mekanın ve arka planın görüntü kalitesini düşürür.


Akıllı cihazınızla portre fotoğrafı çekecekseniz, cihazınızda gece ve gündüz moduna göre özel olarak düzenlenmiş otomatik flaş özelliklerini dikkatle incelemeli, bunlar içinde en uygununu seçmelisiniz. Harici flaş kullanacaksanız, gölgelenme oluşmaması için modele farklı açılardan ışık gelmesini sağlamalı, yansıtıcıları uygun şekilde yerleştirmelisiniz. 



Dış mekan çekimleri sırasında yoğun güneş altında çalışıyorsanız, keskin gölgeler oluşmaması için yansıtıcıları doğru şekilde yerleştirmeye dikkat etmelisiniz. Modelin ifadesine derinlik kazandırmak için yansıtıcıları kullanabilir, yüzün bir yanına diğerine oranla bir miktar daha fazla ışık yansıtabilirsiniz.


Doğru mesafede bulunmalısınız.

Portre fotoğrafı çekimlerinde mesafeyi doğru ayarlamak da diğer unsurlar kadar önemlidir. Nitekim, olması gerekenden daha yakın bir mesafeden çekim yaparsanız modelin yüz hatlarını ve uzuvlarını daha büyük gösterir, yüz hatlarını daha yuvarlak yansıtırsınız. Olması gerekenden daha uzak bir mesafeden çekim yaptığınızda ise model arka planda kaybolur. 



Portre fotoğrafı konusunda dikkatinizi modelin yüz ve omuz bölgesine odaklamamalısınız. Günümüzde artık birçok portre fotoğrafı bel bölgesine, hatta ayaklara kadar uzanabilmekte. Burada önemli olan, modelin kişiliğini en iyi şekilde yansıtmaktır.


Portre fotoğrafı çekerken bulunduğunuz mesafe, objektifinizin ve flaşınızın çalışma şeklini doğrudan etkileyecektir. Mesafe ayarı yaparken, farklı objektifler kullanabileceğiniz gibi, aynı objektifi kullanarak odak uzaklığınızı da değiştirebilirsiniz. Fotoğraf makinenizde dijital görüntüleme paneli varsa, bunun size büyük faydası olacaktır. Mekan ve arka planda daha güzel bir görüntü yakalamak için modeli daha geniş açıdan çekebilirsiniz. Bu tür çekimlerde modelin yüzünü en güzel şekilde yansıtmak için tele lens kullanmalısınız.


Perspektif seçiminize dikkat etmelisiniz.

Fotoğrafçılıkta perspektif, fotoğrafın kompozisyonunu doğrudan etkileyen unsurlardan biridir. Portre fotoğrafınızın perspektifine karar verirken modelin duruşunu, mekanı ve arka planı, ışığı ve mesafeyi dikkate almalısınız. Portre fotoğraflarında perspektif konusunda daha çok modelin baş ve omuz bölgesini öne çıkaran açılar tercih edilse de bu konuda kesin bir şey söylemek mümkün değil. 



Fotoğrafı hangi perspektiften daha iyi çekebileceğiniz konusunda modelin de mutlaka görüşünü almalısınız. Bununla birlikte, seçtiğiniz perspektif modele gelen ışık miktarı ile uyumlu olmalı ve fotoğrafta gölgelenme oluşmamalı. Kadraja fazla ışık düşmemesi için ya bulunduğunuz konumu, ya da modelin konumunu değiştirebilirsiniz.


Kişisel bakımı ihmal etmemelisiniz.


Diğer fotoğraflardan farklı olarak portre fotoğraflarında yüz ön planda olduğu için yüzdeki en küçük detaylar çok net bir şekilde görülebilmekte. Kişisel bakımla ilgili yapılan ihmaller portre fotoğraflarında hoş olmayan görüntülerin açığa çıkmasına neden olmakta. Çekimden önce bu konuda eksikler varsa giderilmeli, makyaj yapılacaksa temiz cilt üzerine uygulanmalı. 



Özellikle göz makyajı konusuna çok dikkat edilmeli, makyajda abartıya kaçılmamalı. Abartılı bir makyaj yerine modelin bakışlarını güçlendiren bir göz makyajı uygulanırsa, portre fotoğrafının estetik kalitesi yükselecektir.
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Benzer Konular (5)

Clicky