Işığın Davranışlarının Tek Modelle İzahı

Planck'ın siyah cismin ışımasını izahındaki enerji paketlerinin ışığın yapısını oluşturduğunu varsayarak ve bu varsayımdan hareketle enerji paketlerinin atomlarla etkileşmesiyle ilğili varsayımlar oluşturarak ışığın tüm...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 26 Şubat 2023, 03:07:20 - Gösterim: 1,085

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

26 Şubat 2023, 03:07:20 Son düzenlenme: 26 Şubat 2023, 03:10:15 Kerem
Işığın Davranışlarının Tek Modelle İzahı


Planck'ın siyah cismin ışımasını izahındaki enerji paketlerinin ışığın yapısını oluşturduğunu varsayarak ve bu varsayımdan hareketle enerji paketlerinin atomlarla etkileşmesiyle ilğili varsayımlar oluşturarak ışığın tüm davranışlarının tek modelle izahı yapılabilinir.

Bu varsayımlara göre;
Sıcaklığı değişmediği sürece ışık kaynağındandaki bir noktadan enerji paketleri doğrultuları, yönleri, periyotları, enerji değerleri değişmeksizin ve diğer noktalardan salınan enerji paketleriyle salınma anları, doğrultuları, yönleri, periyotları, enerji değerleri ile bir ilişki olmaksızın salınırlar. Enerji paketlerinin ilerlemeleri esnasında atomun bir elektronuna farklı doğrultu ve yönlerden aynı anda gelen bir renk ışığa ait 1 den fazla enerji paketinin toplam enerji değeri, elektronun bulunabileceği enerji seviyeleri arasındaki farklardan birine eşit olursa, elektron seviye değiştirerek diğer enerji seviyesine geçer, fakat burada kalamıyarak tekrar eski enerji seviyesine gelir ve bu nokta(her atomu nokta olarak kabul ederek) aydınlık olur. Eşit değilse elektron enerji seviyesini değiştiremez ve bu nokta karanlık olur. Atomların elektron sayısıyla ilişkili olarak aynı anda farklı enerji paketlerinin oluşturduğu 1 den fazla aydınlık nokta oluşabilir. Aydınlık noktaların oluşumunda elektronlar tekrar eski enerji seviyesine dönerken, aydınlık noktaları oluşturan enerji paketleride atomlardan salınırlar. Karanlık noktaları oluşturan enerji paketleri atomlardan salınmazlar. Bu noktalardan ısı enerjisini oluşturan parçacıkların salınmasıyla elektronların enerji değerleri tekrar eski değerine gelir.

Işığın temel renklerinin (kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, mor) enerji paketlerinin hiçbiri ile aydınlık nokta oluşturamayan atomlarda soğrulan enerji paketlerinin karanlık noktaları oluşturmasıyla siyah noktalar oluşur ve dolayısıyla siyah renk bu noktalardan oluşur. Siyah noktalarla aydınlık ve karanlık noktalar arasındaki fark, siyah noktalar o atomların yapısından kaynaklandığı için enerji paketleriyle etkileşmelerinde aynı davranışı gösterirler ve soğrulan enerji paketleri salınmazlar, aydınlık ve karanlık noktaların oluşları elektronlara o anda gelen enerji paketlerinin enerji değerleri ve sayısıyla ilişkili olduğundan oluştukları an için varlardır, bu anın dışında yoklardır ve davranışlarıda o an için geçerlidir. Siyah noktaların aksine olarak ışığın temel renklerinin hepsinin enerji paketleriyle aydınlık noktalar oluşturabilen atomlarda soğrulan enerji paketlerinin hepsinin salınması, enerji paketlerinin bu özellikteki atomlar vasıtasıyla ilerlerlemesini sağlar. Azot ve oksijen atomlarıda bu özellikte oldukları için enerji paketleri bu atomlarla ilerliyebiliyorlar. Bu özellikteki atomlardan soğrulan enerji paketlerinin hepsinin salınması aydınlık noktaların oluşumu ile izah edilemez ama, soğrulan enerji paketlerinin hepsi salınmıyor olsalardı, ışık kaynağından uzaklaştıkça ilerliyen enerji paketleri kısa mesafede gitgide azalacak ve nihayetinde ilerliyen bir enerji paketi kalmıyor olurdu.

-Enerji paketlerinin ilerlemeleri esnasında soğruldukları atomlar salındıkları atomlarla aynı cins ise, enerji paketleri doğrultu ve yön değiştirmeden geldikleri doğrultu ve yönde salınırlar. Enerji paketleri ışığın temel renklerinin hepsinin enerji paketleriyle aydınlık noktalar oluşturabilen farklı cinsteki atomlar tarafından soğrulmuş iseler, enerji paketlerinin soğruldukları atomlardan salınma doğrultu ve yönleri;
Enerji paketlerinin enerji değerleri, enerji paketlerinin atomlara geliş doğrultuları ve soğruldukları atomlarla ilişkili olduğundan enerji paketlerinin çoğunluğu geldikleri ortama doğru doğrultu ve yön değiştirmek suretiyle salınarak ışığın kırılmasını gerçekleştirirler, az bir kısmıda geldikleri ortama doğru doğrultu ve yön değiştirmek suretiyle salınırlar.

-Enerji paketleri ilerlerken soğruldukları atomlar enerji paketlerinin ilerliyemiyeceği özellikte iseler, enerji paketlerinin soğruldukları atomlara göre ışığın yansıması veya cisimlerin renklerinin oluşumundan biri gerçekleşir. Işığın yansımasını gerçekleştiren atomlarda soğrulan enerji paketleri geldikleri ortama doğru doğrultu ve yön değiştirmek suretiyle salınarak ışığın yansımasını gerçekleştirirler. Işığın kırılmasını gerçekleştiren atomlar uzaydaki diziliş şekillerine görede ışığın yansımasını gerçekleştirebilirler. Işığın kırılmasını ve yansımasını gerçekleştiren atomların ortak özellikleri, cisimlerin renklerini oluşturan atomların aksine soğurdukları enerji paketlerinin hepsini salmaları, aralarındaki farklardan biri ise ışığın kırılmasını gerçekleştiren atomlar renksiz yansımasını gerçekleştiren atomlar ise parlak bir görünüşe sahiplerdir.

-Işığın kırılmasını ve yansımasını gerçekleştiren atomlar dışında kalan atomlar soğurdukları enerji paketleriyle oluşturdukları aydınlık noktalara göre cisimlerin renklerini oluştururlar. Yalnız ışığın kırılmasını gerçekleştiren atomlar uzaydaki diziliş şekillerine göre ışığın yansımasını gerçekleştirebileceklerinden bu atomların uzaydaki diziliş şekillerine göre oluşturdukları cisimlerin rengi soğurdukları enerji paketleriyle oluşturdukları aydınlık noktalar ile oluşur. Allotrop atomlardada bu atomların enerji seviyeleri arasındaki farklar, bir diğerine göre uzaydaki diziliş şeklinden dolayı farklı olursa, bu atomların renklerindede farklılık olabilir. Cisimlerin renklerinin oluşması esnasında aydınlık noktaları oluşturan enerji paketleri tekrar geldikleri ortama doğru salınırken karanlık noktaları oluşturan enerji paketleri salınmazlar. Bu noktalardan ısı enerjisini oluşturan parçacıkların salınmasıyla elektronların enerji değerleri tekrar eski enerji değerine gelir.

-Işığın kırılmasında, yansımasında ve cisimlerin renklerinin oluşumunda aydınlık noktaları oluşturan enerji paketlerinin atomlara geliş ve atomlardan salınma doğrultuları arasında şu şekilde bir ilişki bulunmaktadır. Enerji paketlerinin atomlara geliş ve atomlardan salınma doğrultuları aynı düzlem içinde kalmakta ve bu doğrultular arasındaki açı değeri;

Enerji paketlerinin enerji değerleri, enerji paketlerinin atomlara geliş doğrultuları ve soğruldukları atomlarla ilişkili olup, bu faktörlerden birinin değişmesiyle açıda değişmektedir. Bu nedenle ışığın kırılmasında, yansımasında ve cisimlerin renklerinin oluşumunda enerji paketlerinin soğruldukları atomlardan salınma doğrultu ve yönleri, bu açının oluşumu ile ilişkilidir.
Bu varsayımlardan hareketle ışığın davranışları şu şekilde izah edilebilinir.

-Young deneyinde tek renkli ışık kaynağından salınan enerji paketleri azot ve oksijen atomlarıyla soğrulup salınmak suretiyle ilerliyerek, yarıklardan geçerek, ekran yüzeyindeki atomlarla aydınlık noktaları oluşturmaları ile aydınlık şeritler oluşur. Aydınlık noktaları oluşturan enerji paketleri dışındaki enerji paketleri, ekran yüzeyindeki farklı atomlarca soğurulduktan sonra tekrar salınmıyarak karanlık noktaları oluştururlar ve karanlık şeritler bunların oluşturduğu noktalardan oluşurlar. Yarıklardan birinin kapatılması, yarık genişliği veya yarıklar arası mesafe faktörlerinden birinin değiştirilmesiyle, ekran yüzeyindeki atomların elektronlarına gelen enerji paketleri sayısında değişiklik olacağından ve bu değişiklikle aydınlık ve karanlık noktaların oluştuğu noktalar değişeceğinden ve bu noktalar birbirleri içerisinde homojen dağılmış olarak oluşacağından girişim deseni bozulur. Gözümüz aydınlık ve karanlık noktaların birbirleri içerisinde homojen dağılması durumunda sadece aydınlık noktaları alğıladığından desen alanı aydınlık gözükür.

-Fotoelektrik olayda ise, atomun bir elektronuna aynı anda gelen bir renk ışığa ait enerji paketlerinin toplam enerji değeri elektronun atoma bağlanma enerjisinden büyükse elektron atomdan ayrılarak serbest hale geçer.

-Polarizasyon olayında polarizörü oluşturan atomların bir kısmı ışığın kırılmasını, diğer kısmıda siyah noktaları oluşturan atomlardan oluşmaktadır. Enerji paketleri polarizörde ilerlerken siyah noktaları oluşturan atomlara rastlamadıkları sürece ışığın kırılmasını gerçekleştirebilecek özelliklere sahip atomlarla soğrulup salınmak suretiyle ilerlemeye devam ederler. Siyah noktaları oluşturan atomlara rastlayan enerji paketleri bu atomlardan salınmayacakları için sadece diğer atomlara rastlayan enerji paketleri polarizörden geçebilecektir. Bu durumda ışığın bir kısmı polarizörden geçerken bir kısmıda geçemiyecektir.

-Işığın diğer bir davranışıda ışık demetinin genişliyerek doğrusal yayılmasıdır. Işık kaynağından enerji paketlerinin farklı doğrultu ve yönlerde salınışı ve ilerlerken salındıkları atomlardan farklı atomlara rastlamadıkları sürece doğrultu ve yön değiştirmeden ilerlemeleri nedeniyle, ışık demeti genişliyerek doğrusal yayılır. Eğer ışık demeti hep aynı atomlardan oluşan bir ortamda yayılıyorsa, demet içinde ilerliyen enerji paketleri atomlara geliş doğrultuları ve yönlerinde salınacakları demet dışına doğru salınmayacakları için ışık demetini demet dışından görmek mümkün değildir. Demetin görülebilmesi için ışığın kırılmasını gerçekleştirebilecek özelliklere sahip 1 den fazla farklı atomların ışığın yayıldığı ortamda bulunması gereklidir. Bu durumda salındıkları atomlardan farklı atomlara rastlayan enerji paketlerinin doğrultu ve yön değiştirerek demet dışına doğru salınmaları, demetin görülebilmesini sağlar. Havada azot ve oksijen gibi bu özelliğe sahip 2 farklı atom bulunması nedeniyle ışık demetini demet dışından görmek mümkün oluyor.

Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Fiziksel olaylar varsayımlarla izah edilirler. Yeni deney ve olaylar mevcut varsayımla izah edilemezse, bunları izah edebilecek varsayımlar oluşturulur. Örneğin Young deneyi tanecik modeliyle izah edilemediğinden dalga modeliyle izah edilmiştir. Fotoelektrik olay dalga modeliyle izah edilemediğinden tanecik modeliyle izah edilmiştir. Işığın tüm davranışları enerji paketlerinin atomlarla etkileşmesiyle izah edilebilinir. Enerji paketleri sadece enerjidir, foton gibi dalga ve tanecik özelliği göstermezler.

Alıntı yapılan: studentin - 18 Ocak 2024, 20:13:53Fiziksel olaylar varsayımlarla izah edilirler. Yeni deney ve olaylar mevcut varsayımla izah edilemezse, bunları izah edebilecek varsayımlar oluşturulur. Örneğin Young deneyi tanecik modeliyle izah edilemediğinden dalga modeliyle izah edilmiştir. Fotoelektrik olay dalga modeliyle izah edilemediğinden tanecik modeliyle izah edilmiştir. Işığın tüm davranışları enerji paketlerinin atomlarla etkileşmesiyle izah edilebilinir. Enerji paketleri sadece enerjidir, foton gibi dalga ve tanecik özelliği göstermezler.
Teşekkür ederim yapmış olduğun girdi için, özlemişim şöyle bilgi kokan yorumları. 👍
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

20 Ocak 2024, 21:04:48 #3 Son düzenlenme: 22 Ocak 2024, 21:01:54 Kerem
Enerji paketleri rastladıkları atomlar tarafından soğrulurlar. Soğrulan enerji paketlerinin atomlardan salınıp salınmaması veya salınıyorsa salınma doğrultu ve yönleri atomların özellikleriyle ilişkilidir. Bu nedenle ışığın yapısını oluşturan enerji paketlerinin dogru bir çizgi boyunca veya dalga şeklinde ilerlemesi mümkün değildir. Yalnız ışık demetleri genişliyerek doğrusal olarak ilerler. Işığın tüm davranışları enerji paketlerinin soğruldukları atomlarda aydınlık, karanlık ve siyah noktaları oluşturmalarıyla ilişkilidir.

  Aydınlık noktaların oluşumu varsayımına göre;
Atomlarda aydınlık nokta oluşumu dış yörüngelerindeki elektronların bir renk ışığın 1 veya 1 den fazla enerji paketleriyle uyarılıp bir üst enerji seviyesine çıkmasıyla olmaktadır. Atomların dış yörüngelerindeki elektronlarının bulunabilecegi enerji seviyeleri, enerji paketlerinin ilerlemesini ve ışığın kırılmasını gerçekleştiren renksiz atomlarda ve ışığın yansımasını gerçekleştiren parlak atomlarda aynı, cisimlerin rengini oluşturan atomlarda farklıdır. Renksiz atomlarda ve parlak atomlarda dış yörüngelerindeki elektronların bulunabilecegi enerji seviyeleri arasındaki enerji farkları, ışığın temel renklerinin(kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, mor) enerji paketlerinin herbirine ve bunların katlarının enerjilerine eşit oluşu nedeniyle bu atomlar ışığın temel renklerinin enerji paketlerinin hepsiyle aydınlık noktalar oluşturabiliyorlar. Cisimlerin rengini oluşturan atomlarda ise bu fark renksiz atomlardan ve parlak atomlardan farklı olarak ışığın temel renklerinden sadece bir renk ışığın enerji paketinin katlarına eşit oluşu nedeniyle bu atomlar ışığın temel renklerinden sadece bir renk ışığın enerji paketleriyle aydınlık noktalar oluştururlar. Bu nedenle renksiz atomlarda ve parlak atomlarda aydınlık nokta oluşumu elektrona gelen tek enerji paketi veya elektrona aynı anda gelen bir renk ışığın 1 den fazla enerji paketleriyle(enerji paketlerinin katlarıyla) olabildiğinden enerji paketleri her durumda aydınlık noktalar oluşturabilmektedirler. Bu atomlarda aydınlık nokta oluşumunda elektrona aynı anda gelen farklı enerji paketlerinden enerji değeri en yüksek olan enerji paketi veya aynı enerji paketlerinden 1 den fazla gelen olmuşsa bu enerji paketlerinden toplam enerji değeri en yüksek olan enerji paketleri elektronu bir üst enerji seviyesine çıkartarak aydınlık nokta oluştururlar. Cisimlerin rengini oluşturan atomlarda aydınlık nokta oluşumu elektrona aynı anda gelen bir renk ışığın 1 den fazla enerji paketinin toplam enerji değeri elektronun bulunabileceği enerji seviyesine eşit olursa olabilmektedir. Aydınlık nokta oluşumunda elektronu bir üst enerji seviyesine çıkaran enerji paketleri atomdan salınırken, elektrona aynı anda gelmiş olan diğer enerji paketleri atomdan salınmıyarak ısı enerjisine dönüşürler. Renksiz atomlarda ve parlak atomlarda aydınlık nokta oluşumu aynı olmasına rağmen aydınlık noktaları oluşturan enerji paketlerinin atomlardan salınma ve doğrultu ve yönlerinde farklılık vardır. Havayı oluşturan azot, oksijen, asal gaz ve hidrojen atomlarının havanın %99 un üzerindeki kısmını oluşturmaları ve enerji paketlerinin renksiz atomlarla her durumda aydınlık noktalar oluşturmaları nedeniyle, enerji paketlerinin renksiz bu atomlarla ilerlerken bir kısmı ısı enerjisine dönüşerek azalarak ilerleselersede geri kalanları aydınlık noktalar oluşturarak uzak mesafelere kadar ilerliyebilmektedirler.

22 Ocak 2024, 20:37:22 #4 Son düzenlenme: 22 Ocak 2024, 21:01:37 Kerem
Atomları nokta kabul ederek aydınlık nokta oluşturup oluşturamadıklarına göre aydınlık, karanlık, siyah nokta olarak ayrılabilirler. Özelliklerine görede renksiz atomlar, parlak atomlar, renksiz ve parlak atomlar dışındaki atomlar olarak ayrılabilirler. Karanlık noktaları oluşturan atomlar aydınlık oluşturma şartlarına sahip, fakat aydınlık nokta oluşumu için yeterli sayıda enerji paketi gelmemesi nedeniyle aydınlık nokta oluşturamamış atomlardır. Cisimlerin rengini oluşturan atomlar aydınlık noktalar oluşturamadığı durumlarda karanlık noktalardır. Siyah noktalar ise hiçbir durumda aydınlık nokta oluşumunu gerçekleştirebilecek şartlara sahip olmıyan atomlardır ve siyah rengi oluştururlar. Renksiz atomlar enerji paketlerinin ilerlemesini ve ışığın kırılmasını, parlak atomlar ışığın yansımasını, renksiz ve parlak atomlar dışındaki atomlarda cisimlerin rengini oluştururlar. Enerji paketlerinin ilerlemeleri esnasında aydınlık noktaları oluşturan enerji paketlerinin atomlardan salınma doğrultu ve yönleri salındıkları ve soğruldukları atomlarla ilişkilidir. Renksiz atomlarda enerji paketlerinin salındıkları ve soğruldukları atomlar aynı cins ise doğrultu ve yön değiştirmeden geldikleri doğrultu ve yönde salınırlar, farklı ise geldikleri ortama geri dönmiyecek şekilde doğrultu ve yön değiştirerek ışığın kırılmasını gerçekleştirirler. Parlak atomlarda enerji paketleri geldikleri ortama doğru doğrultu ve yön değiştirerek salınarak ışığın yansımasını gerçekleştirirler. Cisimlerin rengini oluşturan atomlarda siyah rengi oluşturan atomlar hariç(bu atomlarda aydınlık nokta oluşumu olmadığından) enerji paketleri geldikleri ortama doğru doğrultu ve yön değiştirerek salınarak cisimlerin rengini oluştururlar. Karanlık noktaları ve siyah noktaları oluşturan enerji paketleri atomlardan salınmıyarak ısı enerjisine dönüşürler.

  Atomların dış yörüngelerindeki elektronların bulunabileceği enerji seviyeleri ve dolayısıyla enerji seviyeleri arasındaki farklar, atomların uzaydaki diziliş şekillerine göre(kristal veya amorf yapı)  değiştiğinden aydınlık noktaların oluşumunda değişiklik olmaktadır. Bu değişiklikle renksiz atomların, parlak atomların ve cisimlerin rengini oluşturan atomların özellikleri değişebilmekte ve birbirlerine dönüşebilmektedirler. Buna örnek olarak karbon atomlarından oluşan farklı kristal yapılarındaki grafit ve elmas gösterilebilinir. Grafitte karbon atomları cisimlerin rengini oluşturan atom özelliği göstererek grafitin siyah renkte oluşumunu, elmasta ise karbon atomları renksiz atom özelliği göstererek elmasın renksiz olmasını gerçekleştirmektedirler.

     YOUNG DENEYİ
Işığın yapısının enerji paketlerinden oluştuğu varsayıma göre oluşturulan varsayımlarla Young deneyi şu şekilde izah edilebilinir. Young deneyinde tek renkli ışık kaynağından salınan enerji paketleri havadaki renksiz atom özelliği gösteren atomlarla ilerler. İlerliyen enerji paketlerinden aydınlık nokta oluşturamıyanlar ısı enerjisine dönüşürler. Aydınlık noktalar oluşturarak ilerliyen enerji paketlerinden ekrana ulaşanların bir kısmı ekranda aydınlık noktalar oluştururlar. Diğerleri aydınlık nokta oluşturamadıklarından ısı enerjisine dönüşürler.  Ekran ışığın temel renklerinin enerji paketlerinden biriyle aydınlık noktalar oluşturan farklı cinsteki homojen dağılmış atomlardan oluşur ve bu atomlar ekranın beyaz rengini oluştururlar. Bu atomlar cisimlerin rengini oluşturan atomlar oldukları için, aydınlık noktalar oluşturamadıkları durumlarda karanlık noktalardır. Girişim deseni, aydınlık noktaların karanlık noktalarla birlikte aydınlık ve karanlık şeritleri oluşturmasıyla oluşur. Işık kaynağındaki bir noktadan enerji paketleri doğrultu, yön, periyot, enerji değerleri değişmeksizin ve diğer noktalardan salınan enerji paketleriyle salınma anları, doğrultuları, yönleri, periyotları, enerji değerleriyle bir ilişki olmaksızın salındıklarından girişim desenindeki atomlara gelen enerji paketlerinin geliş periyotları değişmiyeceğinden aydınlık noktaların oluştuğu ve karanlık noktaların olduğu noktalarda değişmezler. Aydınlık şeritlerin ortasındaki birim alanlarda aydınlık nokta sayısı en fazla, karanlık nokta sayısı en azdır. Bu birim alanların her iki yanındaki birim alanlarda aydınlık nokta sayıları azalarak karanlık nokta sayıları artarak devam eder. Aydınlık noktaların en az karanlık noktaların en fazla olduğu birim alanlardan sonraki birim alanlarda aydınlık nokta sayısı artarken karanlık nokta sayısı azalır. Yarıklardan birinin kapatılması, yarık genişliği veya yarıklar arası mesafe faktörlerinin birinin değiştirilmesiyle elektronlara gelen enerji paketleri sayısında değişiklik olur. Bu değişiklikle aydınlık ve karanlık noktaların olduğu bazı noktalarda değişiklik olur. Daha önce aydınlık noktalar oluşturmuş atomların bir kısmına yeterli sayıda enerji paketi gelmemesi nedeniyle bu noktalar karanlık olur. Yeterli sayıda enerji paketlerinin gelmediği karanlık noktaların bir kısmınada yeterli sayıda enerji paketinin gelmesiyle bu noktalar aydınlık olur. Aydınlık ve karanlık noktaların oluşlarındaki bu değişiklikle birim alanlardaki aydınlık nokta sayıları yaklaşık olarak birbirine eşit ve homojen dağılmış olarak bulunacağından desen alanı aydınlık olur.
      FOTOELEKTRİK OLAY
Atomlarda aydınlık nokta oluşumu dış yörüngelerindeki elektronların bir renk ışığın 1 veya 1 den fazla enerji paketiyle uyarılıp elektronların bulunabileceği bir üst enerji seviyesine çıkmasıyla olmaktadır. Aydınlık noktaların oluşlarında elektrona aynı anda gelen bir renk ışığın enerji paketlerinin toplam enerji değeri, elektronun bulunduğu ve bulunabileceği en son enerji seviyeleri arasındaki enerji farkından büyük olursa, elektronun en son enerji seviyesinde kalamaması nedeniyle aydınlık nokta oluşumu gerçekleşemez, fakat elektron atomdan ayrılarak serbest hale geçerek fotoelektrik olay gerçekleşir.

IŞIK DEMETİNİN GENİŞLİYEREK DOĞRUSAL İLERLEMESİ
   Işık bir yarıktan geçirilirse ışık demetinin genişliyerek doğrusal ilerlediği ve ekranda yarık alanının şeklini aldığı görülür. Işık demetinin genişliyerek ilerlemesi, ışık kaynağındaki noktalardan salınan enerji paketlerinin salınma doğrultu ve yönlerinin birbirleriyle ilişki olmaksızın farklı doğrultu ve yönlerde salınmaları nedeniyledir. Işık demetinin doğrusal ilerlemeside, enerji paketlerinin salındıkları ve soğruldukları atomlar aynı cins ise doğrultu ve yön değiştirmeden geldikleri doğrultu ve yönlerde salınmaları nedeniyledir. Eğer ışık demeti sadece bir cins renksiz atomların olduğu bir ortamda ilerliyorsa, enerji paketlerinin salındıkları ve soğruldukları atomlar aynı cins olduklarından enerji paketleri doğrultu ve yön değiştirmeden demet içinde ilerliyecekler ve demet dışına doğru salınmıyacaklardır. Demet dışındaki bir kimsede kendisine enerji paketleri gelemiyeceği için ışık demetini göremiyecektir. Eğer ışık demeti hava gibi 1 den fazla renksiz atom özelliği gösteren atomların olduğu bir ortamda ilerliyorsa, demet içinde ilerliyen enerji paketleri salındıkları atomlardan farklı atomlara rastladıklarında aydınlık noktaları oluşturan enerji paketleri doğrultu ve yön değiştirerek demet dışına doğru salınacaklardır. Bu suretle enerji paketlerinin bir kısmı demet dışına doğru salınacağından demet dışındaki bir kimsede ışık demetini görebilecektir.

   PRİZMADA IŞIĞIN RENKLERE AYRILMASI
 Prizmada ışığın renklere ayrılması ışığın yapısının enerji paketlerinden oluştuğu varsayımına göre  oluşturulan varsayımlarla izah edilebilinir.
Bu varsayımlar;
-Enerji paketleri renksiz atom özelliğindeki atomlarla ilerlerler. İlerliyen enerji paketlerinin salındıkları ve soğruldukları atomlar aynı cins ise, doğrultu ve yön değiştirmeden, farklı ise doğrultu ve yön değiştirerek ilerlerler.
-Enerji paketlerinin atomlara geliş ve atomlardan salınma doğrultuları aynı düzlemde kalmakta ve aralarındaki açı değeri(sapma açısı) enerji paketlerinin enerji değeri ve soğruldukları atomlarla ilişkili olup, bu faktörlerden birinin değişmesiyle açıda değişmektedir.
Bu varsayımlara göre;
Prizmaya gelen ışığın temel renklerinden oluşan dar bir ışık demetindeki enerji paketlerinden(kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, mor renkli ışıklara ait olanlar) renksiz atom özelliği gösteren atomlar tarafından soğrulanlar, enerji paketlerinin salındıkları ve soğruldukları atomlar farklı ise, enerji değerleri ve soğruldukları atomların cinslerine göre oluşturdukları sapma açılarına göre farklı doğrultu ve yönlerde ilerlemeye devam ederler. Enerji paketlerinden sapma açısı en küçük olanı kırmızı ışığa, sapma açısı en büyük olanı mor ışığa ait olduğundan, ışık demetinin genişliyerek ilerlemesinde bu enerji paketleri ışık demetinin en dışında ilerlerler. Diğer enerji paketleride sapma açılarına göre kırmızı ve mor ışığın enerji paketleri arasında ilerlerler. Enerji paketlerinin prizmadan çıkışlarında sapma açısı en küçükten itibaren sırasıyla kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, mor renkli ışık demetleri görülür.
  

  SAYDAM CİSİMLERİN IŞIĞI KISMEN YANSITMALARI
Molekül halindeyken ışığın yansımasını gerçekleştiren parlak özelliğe sahip atomların olmadığı saydam cisimlerinde ışığı yansıttığı görülür. Örneğin gölgedeki durgun suda civardaki cisimlerin görüntülerinin görülmesi, dışarısı karanlıkken aydınlık odanın pencerisinden dışarıya bakıldığında camda odadaki cisimlerin görüntülerinin görülmesi gibi.
  Bu örneklerde saydam cisimleri oluşturan atomlar molekül halindeyken ışığın yansımasını gerçekleştiren parlak atom özelliği göstermeseler bile, uzaydaki diziliş şekillerinden dolayı dış yörüngelerindeki elektronlarının bulunabileceği enerji seviyelerinin molekül durumundakinden farklı olması ve bununla ilişkili olarak atom özelliklerinin değişmesi nedeniyle, bu cisimlerde atomların bir kısmının parlak atom özelliği göstererek ışığı yansıtması mümkün olabilmekte ve böylece ışığın bir kısmı geldiği ortama doğru yansırken, renksiz atom özelliği gösteren atomlar vasıtasıyla ışığın çoğunluğu cismin diğer tarafına geçmektedir. Bu nedenle camda olduğu gibi camın bir tarafı karanlıkken diğer tarafı aydınlık ise, aydınlık taraftaki cisimlerin görüntüsünün camda görülmesi, atom özelliği değişen atomların parlak atom özelliğine geçerek ışığı yansıtmasıyla mümkün olabilmektedir.

DENİZİN MAVİ VE DALGALARIN BEYAZ RENGİNİN
OLUŞUMU
-Denizin mavi renginin oluşumu, yeryüzüne ışığın temel renklerinin enerji paketlerinden en fazla mavi ışığın enerji paketinin gelmesiyle ilişkilidir. Atmosferin üst katmanında bulunan gökyüzünün mavi rengini oluşturan soluk mavi ozon tabakasından mavi ışığın enerji paketleri soğruldukları ozon molekülleri tarafından salınırken, soğrulan ışığın temel renklerinin diğer enerji paketleri salınmazlar. Diğer enerji paketlerinden yeryüzüne ulaşanlar ozon moleküllerine rastlamayan enerji paketleridir. Ozon moleküllerine rastlamıyan mavi ışığın diğer enerji paketleride yeryüzüne ulaştıklarından, bu suretle ışığın temel renkleri içinde yeryüzüne en fazla ulaşan mavi ışığın enerji paketleri olduğu için ve dolayısıyla denizdende en fazla yansıyan ışığın mavi ışık olması, denizin renginin mavi olmasını gerçekleştirir.
-Durgun deniz mavi gözükmesine rağmen, herhangi bir etki ile dalgalar oluşurken üzerinde kısa süreliğine su kütlesinden ayrılan su zerrecikleri oluşursa, dalgalar beyaz renkte gözükürler. Dalgaların beyaz renginin oluşumu durgun denizin mavi renginin oluşumundaki gibi, ışığın temel renklerinin enerji paketlerinin durgun denizdeki atomlarla etkileşmesiyle izah edildiği gibi izah edilemiyeceği için, şu şekilde izah edilebilinir. Dalgalar oluşurken havadaki moleküller ve su zerrecikleri birbirleriyle çarpışırlar. Bu çarpışma esnasında su zerreciklerini oluşturan atomların dış yörüngelerindeki elektronlarının bulundukları enerji seviyeleri çok kısa süreliğine değişir ve enerji seviyeleri değişmiş elektronlar daha sonra normal enerji seviyelerine dönerler. Bu kısa süredeki enerji seviyelerindeki değişiklik aydınlık nokta oluşumunu değiştireceğinden, atomlardan salınan enerji paketleride öncekilerden farklı ışık renklerine ait olur. Beyaz renk homojen dağılmış olarak bulunan farklı cinsteki atomların her birinden ışığın temel renklerinin enerji paketlerinden birinin salınmasıyla ve birim alanlardan salınan farklı enerji paketlerinin sayılarınında yaklaşık olarak birbirine eşit olmasıyla oluşur. Çarpışan atomlarda aydınlık noktaların oluşumundaki değişikliğin, su zerreciklerindeki birim alanlardan ışığın temel renklerinin enerji paketlerinin yaklaşık olarak birbirlerine yakın sayılarda salındıkları sebep olduğu varsayılırsa, dalgaların beyaz renkte oluşumu izah edilebilinir.

Benzer Konular (5)

6410

Yanıtlar: 4
Gösterim: 1635

2787

Yanıtlar: 0
Gösterim: 778

2385

Yanıtlar: 3
Gösterim: 851

6067

Yanıtlar: 0
Gösterim: 1756

Clicky