Septisizm (Kuşkuculuk) Nedir?

Kökten kuşkucu olan Pyrrhon (İÖ. 365-270) bilgi kuramsal temellerden nasıl davranılması gerektiğine ilişkin sonuçlar çıkarır.Ona göre hiç kimse bir şey bilemez, hatta bu bile kesin değildir. Doğru olduğuna inanılan şeyler...

Başlatan: Asrevya - Güncelleme: 11 Mart 2022, 21:18:52 - Gösterim: 524

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Septisizm (Kuşkuculuk) Nedir?


Kökten kuşkucu olan Pyrrhon (İÖ. 365-270) bilgi kuramsal temellerden nasıl davranılması gerektiğine ilişkin sonuçlar çıkarır.

Ona göre hiç kimse bir şey bilemez, hatta bu bile kesin değildir. Doğru olduğuna inanılan şeyler güvenilmezdir çünkü her zaman her konuda yanılma olasılığı bulunabilir. Bu bakımdan her şey sorgulanabilir, her şeyden şüphe edilebilir. Dolayısıyla yapılabilinecek en iyi şey, açık fikirli olmaktır. Açık fikirli olmamak yanılıyor olabileceğini hesaba katmadan bir düşünceye körü körüne bağlı kalmaktır.

Başka türlüsünü olanaklı kılan seçenekleri göz önünde tutmadan bir düşünceye bağlı kalmak hayal kırıklığı olasığını arttırır.

Pyrrhon'a göre mutlu olmak isteyen biri kendine şu üç soruyu sormalıdır:

Nesnelerin gerçek yapısı nedir?
Nesneler karşısında tavrımız ne olmalıdır?
Nesneler karşısında doğru bir tavır ne kazandırır?


Bu sorular hakkında verilecek yanıtlara baktığımızda ilk yanıtın dünyanın neye benzediğinin kesinlikle bilinemez olduğudur. Pyrrhon'a göre bu anlayışımızın ötesindedir. Bu bakımdan hiç kimse gerçekliğin nihai doğasını bilemez. O halde nesnelerin gerçek yapısı bilenemez.

İkinci sorunun yanıtına gelince Pyrrhon hiçbir şeyin kesin olarak bilinemeyeceğini varsaydığından tüm yargıları askıya almayı ve hayatlarımızı yargılardan kaçınarak sürdürmeyi önerir. Her arzu, bir şeyin diğerinden daha iyi olduğuna duyulan inançtır. Arzulananın elde edilememesi kişiyi mutsuz yapar. Oysa, bu mutsuzluğun bir temeli bulunmamaktadır çünkü bir şeyin diğerinden daha iyi olup olmadığı bilinemez. Dolayısıyla mutlu olmak için, kendimizi arzularımızdan kurtarmamız ve işlerin nasıl sonuçlanacağıyla ilgilenmememiz gerekir. Doğru yaşamanın yolu budur. Hiçbir şeyin önemli olmadığı varsayıldığında iç huzuru bozacak bir şey bulunmaz.

Üçüncü yanıtı ise kendi öğretisi izlendiğinde herhangi bir şey hakkında ne söyleneceği bilinmediğinden sessiz kalınır. Böylelikle kişi bütün endişelerden arınır. Bu da bir insanın hayattan bekleyebileceği en iyi şeydir.
Değeri Değere Değen Kavrar...

Benzer Konular (5)

3988

Yanıtlar: 5
Gösterim: 810

497

Yanıtlar: 0
Gösterim: 4836

524

Yanıtlar: 0
Gösterim: 5405

Clicky