Felsefenin Hayatınıza Katacağı 5 Değerli Şey

1) Yeteri Kadar Önem Verilmeyen Yetenek: DüşünmekGeçmişten günümüze insanlığın geldiği noktaya bakacak olursak, bunların hepsi iyi ya da kötü düşünen insanlar tarafından geliştirildi. Ortada hiçbir şey yokken fikirlerin...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 01 Ekim 2022, 00:10:41 - Gösterim: 811

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Felsefenin Hayatınıza Katacağı 5 Değerli Şey


1) Yeteri Kadar Önem Verilmeyen Yetenek: Düşünmek

Geçmişten günümüze insanlığın geldiği noktaya bakacak olursak, bunların hepsi iyi ya da kötü düşünen insanlar tarafından geliştirildi. Ortada hiçbir şey yokken fikirlerin tetiklenmesini sağlayan en önemli unsur düşünmektir. Her şey önce düşünerek var olur. Dünyaya iz bırakmış insanlara baktığımızda ise; hepsi düşünmenin önemini kavramış ve hayatları bazı noktalarda felsefe ile karşılaşmıştır.

"Bilimin asıl amacı yeni kanıtlar bulmak değil, bunlarla ilgili yeni düşünce biçimleri keşfetmektir." —William Henry Bragg (Nobel Ödüllü Fizikçi)

2) Eleştirel Düşünmek

Filozoflar, çağlar boyunca yaşadıkları dönemin şartlarını eleştirel bir düşünceyle anlatmıştır. Onlara verileni olduğu gibi almaz, mantık süzgeçlerinden geçirir; ondan sonra kararlarını verirler. Düşünürlerin  birbiriyle tartıştıkları, tarihte sıkça görülmüştür. Bunun sebebi; alışılmış düşünceye ve dogmatik bakış açısına karşı olmalarındandır. Eleştirel düşünce, bulunulan ortamdan sıyrılıp daha geniş bir bakış açısıyla bakmanızı sağlar.

"Beyninizin gücünü kullanmayı öğrenin. Eleştirel düşünce iş hayatında yaratıcı bir şekilde sorunları çözebilmek için anahtardır." —Richard Branson (Yatırımcı, CEO)

3) Gözlemlemek

Felsefe sadece düşünmek üzerine değil, aynı zamanda içinde bulunulan sistem, insanlar, geçmiş; hatta gelecek hakkında gözlem yapmayı bile esas alır. Roma İmparatoru Marcus Aurelius, felsefeye büyük tutku beslemenin dışında, stoacı bir filozoftu. Zamanında, neredeyse dünyayı yöneten imparator, felsefenin verdiği gözlem ve düşünme becerisi sayesinde Roma'ya en parlak dönemini yaşattı. Albert Einstein ise mevcut sistemi gözlemlemenin önemine şu sözüyle değinmişti:

"İlk önce oyunun kurallarını öğrenmelisiniz, sonra da herkesten iyi oynamayı."  —Albert Einstein

4)  Sağlam Bir Zihin

Felsefe her ne kadar toplumsal düşünce üzerine kuruluymuş gibi görünse de Doğu felsefesi ya da Helenistik felsefe, kişinin kendi kendine yetebilmesi ve içe dönerek nasıl mutlu olunacağı üzerine sağlam düşüncelere sahiptir. Felsefe sayesinde, acıya daha dayanıklı, disiplinli ve kendiyle mutlu olan bir insan olabilirsiniz.

"Başkalarının ustası olmak avantajdır. Kendinin ustası olmak ise gerçek güçtür." —Lao Tzu

"Önemli olan başınıza nelerin geldiği değil, bunlara nasıl tepki verdiğinizdir." —Epiktetos


5) Seçim Yapabilmek ve Amaç Belirlemek

Binlerce fikir ve bakış açısı elbette hedeflerinize hangi yolla ulaşacağınıza yardımcı olur. İnsanlar hayatlarını çoğu zaman belli amaçlar için yaşar. Bu: aşk, para veya mutluluk olabilir. Felsefeyle tanışanlar ise bunlara biraz daha derinden bakıp, yüzeysellikten sıyrılır. Uğruna senelerinizi vereceğiniz şeyin seçimini yapmak belki de hayatınızın en önemli şeyidir.

"Başarılı bir iş gördüğünüzde, bilin ki birileri cesur bir karar vermiş."  —Peter F. Drucker
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Çok güzel bir sentez sunulmuş. Teşekkürler.
Buna ek olarak Sokrates'i anıyorum: Bilgi Sevgisi Ruhu.
Biliyorum deme alışkanlığından ziyade bilgiyi aramak değerlidir.
Değeri Değere Değen Kavrar...

Benzer Konular (5)

Clicky