Cicero Kimdir?

Kısaca Cicero adıyla bildiğimiz yazar ve filozofun tam adı Marcus Tullius Cicero'dur. Milattan Önce 106 yılının Ocak ayında Roma'daki Arpinum kasabasında doğmuştur. O dönemde doğduğu bölgedeki anadil Latinceydi. O nedenle eserlerini...

Başlatan: Gezginturk - Güncelleme: 14 Ocak 2024, 09:25:55 - Gösterim: 287

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Anahtar Kelimeler [SEO] felsefecicerocicero-hayatıcicero-eserlerimarcus-tullius-cicerofelsefe-tarihiroma-filozoflarıarpinumroma-dönemi-filozoflarıQuintus-marcus-scaevola-augurroma-hukuku
Cicero Kimdir?

Kısaca Cicero adıyla bildiğimiz yazar ve filozofun tam adı Marcus Tullius Cicero'dur. Milattan Önce 106 yılının Ocak ayında Roma'daki Arpinum kasabasında doğmuştur. O dönemde doğduğu bölgedeki anadil Latinceydi. O nedenle eserlerini Latince hazırladı. Cicero aynı zamanda Yunancaya da ilgi duydu ve çok iyi seviyede Yunanca öğrendi. Bu sayede Yunan filozoflarının eserlerini inceleme ve bu eserler üzerinde düşünme fırsatı elde etti. 

Bunun yanısıra Cicero Roma hukuku alanında eğitim de aldı. Cicero'ya Roma hukuku eğitimi veren kişi Quintus Marcus Scaevola Augur'dur. 

Cicero devlet hizmetinde bulunmak istiyordu ve bu nedenle 16 yaşında asker olmayı tercih etti. Ama askerliğin kendisine uygun olmadığını anladığı için bu mesleği 2 sene yapabildi. Çünkü Cicero'nun isteği devlete beden gücü yerine beyin gücüyle hizmet etmekti. Milattan Önce 83-81 yılları arasında avukatlığa başladı. 80 yılında Sulla adındaki bir diktatörün en yakınındaki bir kişinin yargılandığı davada Cicero karşı cephedeydi ve davayı kazanınca Cicero'nun hayatı tehlikeye girdi. Cicero hayatını kurtarmak için 79 yılında Atinaya, ardından Anadoluya ve oradan da Rodos Adasına gitti.

Cicero, devlete hukuk alanında hizmet etmeye devam etti ve MÖ 75 yılında devlet hazinesinden, ceza hukukundan ve devletin finansal durumunu denetlemekten sorumlu kişi anlamına gelen "quaestor" unvanı aldı.

Görev yaptığı bölgedeki yolsuzluklara bulaşmış bir babanın oğlu olan Gaius Verres'e karşı mahkemede avukatlık yaptı. Cicero Gaius Verres'in suçluluğunu ispatlayarak davayı kazandı. Tekrar Romaya dönüp orada avukatlığa devam etti ve oradaki başarısı da günden güne artınca Roma'nın en etkili hatiplerinden birisi haline geldi. Roma'da siyasette etkin olmanın yolu, iyi bir hatip olmaktan geçiyordu. İnsanlar hitabet gücüne bağlı olarak kariyerini belirliyordu. Cicero'nun aileden ya da çoğunluğu oluşturan halktan gelen bir gücü olmamasına rağmen kariyerindeki bu kadar ilerlemenin üstün hitabet gücünden geldiği kabul edilir.

Cicero üstün hitabet yeteneğinin avantajıyla questor unvanını aldıktan sonra MÖ 69 yılında kamu binalarının yapılıp kamu düzeninin yürütülmesi yetkisine sahip olan "aedilis" unvanını, MÖ 66 yılında ise yargıçlık görevine sahip olan "praetor" unvanını aldı.

Cicero 63 yılında cumhuriyet yönetiminin en üst seviyesi olan "consul" unvanını alarak siyasi kariyerinin zirvesine çıktı. Cicero'nun konsüllüğü döneminde Roma Devletine karşı bir darbe yapılması için hazırlık yapılıyordu. Cicero bunu önceden öğrenerek darbe girişimini bastırdı ve bunun neticesinde devleti yıkımdan kurtardığı için "pater patriae" unvanı aldı. Bu unvan, "vatanın babası" anlamına geliyordu.

Cicero, siyasi yaşamı boyunca desteğini eksik etmediği Roma İmparatoru Augustus Octavianus'un ihanetine uğradı ve Augustus tarafından görevlendirilen asker tarafından 7 Aralık 43 tarihinde öldürüldü.

Benzer Konular (5)

Clicky