Buzulların Erimesi Büyük Felaket Sebebi Olabilir

Yeni bir çalışma, "Kıyamet Buzulu" olarak da bilinen Thwaites Buzulu'nun daha hızlı eridiğini ortaya çıkardı. Araştırmacılar, Thwaites buzulunun domino etkisi meydana getirerek Antarktika'daki diğer buzulları da peşinden...

Başlatan: Luna - Güncelleme: 25 Mart 2023, 12:35:03 - Gösterim: 552

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

25 Mart 2023, 12:35:03 Son düzenlenme: 27 Mart 2023, 09:35:50 Kerem
Buzulların Erimesi Büyük Felaket Sebebi Olabilir




Yeni bir çalışma, "Kıyamet Buzulu" olarak da bilinen Thwaites Buzulu'nun daha hızlı eridiğini ortaya çıkardı. Araştırmacılar, Thwaites buzulunun domino etkisi meydana getirerek Antarktika'daki diğer buzulları da peşinden sürekleyeceğini ve büyük bir felakete neden olabileceğini belirtiyor.

Küresel ısınma ile birlikte Dünya'nın ortalama sıcaklıkları, her geçen yıl yükselmeye devam ediyor. Bu durum, özellikle kutuplardaki buzulların hızla erimesine neden oluyor.

Kıyamet Buzulu" olarak adlandırılan Batı Antarktika'daki Thwaites buzulunu inceleyen bilim insanları; ön kısmında, sadece beş yıl içinde kırılmasına yol açabilecek 'endişe verici bir çatlak' bulduklarını açıklamıştı.

13 ABD'li ve İngiliz bilim insanından oluşan ekip, 2019 sonları ve 2020 başlarında buzulda yaklaşık altı haftalık bir inceleme yaptı.

Araştırmada, sıcak suyun yarıklara ve teras olarak bilinen diğer açıklıklara doğru ilerlemesi sonucu yaklaşık olarak ABD'nin Florida eyaleti büyüklüğündeki buzulda yılda en az 30 metre yanal erime meydana geldiği belirlendi.

Araştırmacılar, buzuldaki yarık ve teraslar vasıtasıyla erimenin Thwaites Buzulu sahanlığının çöküşünü tetikleyebileceğine işaret ediyor.hwaites Buzulu'nun rutin erimeleri sonucu yıllık olarak deniz seviyesindeki yükselişin yaklaşık yüzde 4 arttığı biliniyor.
Deniz seviyeleri hızla yükselebilir.600 milyar ton buz eridi

Öte yandan, New York Times tarafından NASA JPL'den alınan veriler kullanılarak yapılan 2017 analizine göre, Thwaites Buzulu 1980'den bu yana en az 600 milyar ton buz kaybetti.



Bilim insanları, Thwaites'in Batı Antartika'da doğal bir baraj görevi gördüğünü ve bu buzulun çökmesi halinde küresel deniz suyu seviyelerinin yaklaşık 3,5 metre yükselebileceğini tahmin ediyor.



Araştırmacılar, Thwaites buzulunun domino etkisi yaratarak Antarktika'daki diğer buzulları da peşinden sürekleyeceğini ve büyük bir felakete neden olabileceğini söylüyor.



βεήίм оŁλи βαиα қαŁıЯ , ĢєЯίуε καŁαи үоŁ αŁιЯ..

Gelgitler buzulların erimesini hızlandırıyor
ABD'de yapılan bilimsel araştırmada ortaya çıkan sonuçlar, buzulların daha önceki tahminlerin çok ötesinde, hızlı eriyeceği öngörüsünü ortaya koydu.

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) ortak yürüttüğü çalışmada, Grönland'daki büyük bir buz kütlesinin, gelgit hareketleri nedeniyle, daha hızlı eriyerek deniz seviyesindeki yükselme oranını hızlandıran bir etkiye neden olduğuna dair sonuçlara ulaşıldığı belirtildi.

Ulusal Bilimler Akademisi Bildirisinde yer alan çalışmada bilim adamları, kuzeybatı Grönland'daki büyük bir buzulun okyanus gelgitleriyle etkileşime geçtiği ve bu hareketin daha önce açıklanmayan bir erime potansiyeline olanak sağladığı
Uydu radar verileri kullanılarak elde edilen sonuçlarda, Petermann isimli buzulun kara ile bağlantısının koparak okyanusta yüzmeye başladığı, toprak ile birleşme hattının gelgit döngüleri sırasında önemli ölçüde kaydığı ve dip kısmına sıcak deniz suyunun girip buzulu eritmesine yol açtığı tespit edildi.

Çalışmanın baş yazarı olan bilim adamı Enrico Ciraci, söz konusu buzul kütlesinin "gelgit hareketleri esnasında 2 ila 6 kilometre arasında hareket ettiğini" açıkladı.

Ciraci, "Bu önemli bir bulgu: Bilim adamları arasındaki geleneksel görüş, buzulun karaya oturma hattının gelgitlerle birlikte hareket etmediği yönündeydi ve bu, deniz seviyesinin yükselmesini hızlandırabilecek başka bir önemli erime etkisini ortaya koyuyor." dedi.

Çalışmanın ortak yazarı Eric Rignot ise bu buluşun, "deniz seviyesindeki yükselme projeksiyonlarını yüzde 200'e kadar artıracağını" belirtti.
βεήίм оŁλи βαиα қαŁıЯ , ĢєЯίуε καŁαи үоŁ αŁιЯ..

Benzer Konular (5)

Clicky