Probiyotik İçeceklerin Şahı: Sühha

Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz probiyotiklerin insan metabolizmasına olan faydaları anlaşıldıkça probiyotik ürünlere olan ilgi de arttı.Kendisini kadim beslenme kültürlerine adamış, küresel gıda kartellerinin insan...

Başlatan: Gezginturk - Güncelleme: 14 Eylül 2023, 18:33:51 - Gösterim: 299

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Anahtar Kelimeler [SEO] sühhabal-şarabıprobiyotik-içecekbal-sirkesiprobiyotikprobiyotiklerin-faydasısühha-yapımısühha-nasıl-yapılır
14 Eylül 2023, 18:33:51 Son düzenlenme: 14 Eylül 2023, 18:37:52 Gezginturk
Probiyotik İçeceklerin Şahı: Sühha


Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz probiyotiklerin insan metabolizmasına olan faydaları anlaşıldıkça probiyotik ürünlere olan ilgi de arttı.
Kendisini kadim beslenme kültürlerine adamış, küresel gıda kartellerinin insan sağlığı üzerindeki oyunları ve almamız gereken tedbirler hakkındaki her şeyi büyük bir fedakarlıkla durmaksızın topluma aktaran Sayın Berk Balbay'ın, doğru şartlar sağlandığında evde de kolaylıkla üretilen probiyotiklerin en önemlilerinden birisi olan sühha hakkında verdiği bilgileri ben de sizlerle paylaşmak istiyorum:
"Sühha"nın hammaddesi baldır. Bal, bildiğiniz gibi %86 oranında fruktoz, galaktoz, ve glikoz gibi şeker türlerini doğal yapısında barındırır. Yani aslında bal, bildiğiniz yoğun bir şekerdir. Ayrıca sodyum, potasyum, diyet lifi, karbonhidrat, kalsiyum, demir, magnezyum ve vitamin C içerir. Balın çeşidine göre de toplamda %2-4 arasında hangi çiçek ya da salgıdan yapıldıysa onun şifasını içerir. Ve balın %10-12'si ise sudur. Balın şekerinden kurtulup şifasını almanın yolu da fermente etmektir.
Sühha'nın tarifi ise şöyle: 500 gram bala 2 litre içme suyu ekleyip karıştırıyoruz. Elde ettiğimiz bu şerbeti temiz bir kaba alıp buzdolabında 17 dereceye kadar soğutuyoruz. Burada amaç balın şekerini bir miktar kristalize etmektir. Yaklaşık 2 saat dolapta kalan şerbet 17 dereceye ulaşmış olur. Varsa ekşi mayanızdan 1 tatlı kaşığı, eğer ekşi maya yoksa 3 gramlık kuru mayadan bir paket maya vücut ısınız ayarında, yarım çay bardağı suda 15 dakika eritilip bekletildikten sonra şerbete ilave edilir. Oksijen giriş çıkışı olmayacak şekilde kabın ağzına bir balon takıp 16-20 derece arasında, mümkünse karanlık bir yerde bekletilir. 7-11 günlük beklemenin sonunda etanol elde edilmiş olur. Süre sonunda balon şişmiş olacaktır. İşlemin tamamlandığını anlamak için balon söndürülüp tekrar takılır. 4-6 saat sonunda balon tekrar şişmiyorsa işlem tamamdır. Şimdi kabınızın ağzına bir tülbenti 8 kat yapıp bağlar ve 23-28 derece sıcaklıkta karanlıkta bırakırsanız 6 gün sonra şıranız olur. Fermentasyona devam ederseniz 56 gün sonra muhteşem sirkeniz olur. Günümüzden 10.000 yıl öncesine dayanan tarihe sahip bir üründür.

Benzer Konular (5)

Clicky