Nogay Çayı Nedir? Nasıl Yapılır?

Yüzyıllardır sağlıklarını soğuk havalardan korumak aynı zamanda karın doyurmak için Kafkas ülkelerinde sıklıkla tercih edilen Nogay çayı çayın sütte pişirilmiş haline deniyor. Çorba gibi yapımı olan ilk bakışta daha önce...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 10 Ocak 2023, 13:47:50 - Gösterim: 487

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Nogay Çayı Nedir? Nasıl Yapılır?


Yüzyıllardır sağlıklarını soğuk havalardan korumak aynı zamanda karın doyurmak için Kafkas ülkelerinde sıklıkla tercih edilen Nogay çayı çayın sütte pişirilmiş haline deniyor. Çorba gibi yapımı olan ilk bakışta daha önce duymayanlar için farklı gelse de sonrasında vazgeçilmez lezzet haline gelecek olan nogay çayının yapımını ve faydalarını sizlerle paylaşıyoruz.

nogay_cayi_nedir_nasil_yapilir_1547724058_4051.png

Kafkas çayı, Tatar çayı, Tibet çayı ya da Ayakşay olarak da bilinen Nogay çayı uzun yıllardan bu güne kadar Kafkas ülkelerinde yaşayanların soğuktan korunmak için uyguladığı bir yöntem. Klasik siyah çayın içerisine tereyağı, karabiber ve süt yaparak yapılan bu tarif, soğuk algınlığı ve gribi önleyerek bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Çorba niyetine de içilen Nogay çayına kimi zaman ekmek doğranıp afiyetle yeniyor. Sütle demlenen bir çay olan nogay çayı, Hint ve İngiliz mutfağında olan sütlü çaya da rakip olacak türeden. Tek farkı tereyağı ve karabiber içermesi.


MALZEMELER

Her zaman evde demlediğimiz dökme siyah çay
1 bardak süt
1 çay kaşığı tereyağı ya da kaymak
Bir tutam tuz ve karabiber
1 ufak boylarda tencere

Tatar sütlü çay tarifi

YAPILIŞI

Öncelikle tencerenin içerisine her zamanki çay yağar gibi su ile demleyin.

Ardından iki su bardağı sütü içerisine ekleyerek kaynamasını sağlayın.

Hafif fokurdamaya başladığında tencereye karabiber ve tuz ekleyin.

Çay iyice kaynadığında başka bir tencereye süzerek aktarın.

Servis bardağına alarak bir parça tereyağı ya da kaymakla sunabilirsiniz.

Afiyet olsun...
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

10 Ocak 2023, 20:34:49 #1 Son düzenlenme: 10 Ocak 2023, 20:39:33 Asrevya
Baba tarafım Nogay. Savaşçı, sert, çalışkan insanlardır.
Sanırım Kırım'ın soğuklarında eldeki imkanlarla sütlü, tereyağlı çay kültürü faydalı olmuş.
Tibet'in lamaları da tereyağlı çayı seviyordu. Asya kültürü zaman içinde etkileşimleri ile tatları da birbirine yansıtıyor.
Hiç denemedim, merak ediyorum.:)
Teşekkürler tanıtım için. :spk:

Çayın yanına bir Nogay müziği de gelsin mi? :D :çay:




Değeri Değere Değen Kavrar...

Çay dediğin kara olacak ağa.  :D

Bunu dener miyim bilmem ama hoşuma gitmeyeceği kesin. Denemeden nasıl bilirsin diye sormayın, ben beni bilirim. :)

Müzik güzeldi ve özellikle alt yazıları da okudum. Türkçe çevirisini yazmasa bile 2-3 kez dinleyince ne dedikleri anlaşılacak gibi.

@Asrevya teraylı çayıda gördüm ama onu okuyamadan telefonu bırakmam gerekti. Dombırada çok sevdiğim bir şarkı ama seçimlerden sonra biraz soğumuştum. 😂 özlediğimi farkettim. 

@Banemin abi denemeden bişey diyemem bende. Siyah çatıda çok arayan biri değilim , tadı çok garip değilse hemen alışırım. Ama bir şekilde ulaşıp  içmek lazım önce  :faint:
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Yapılışını merak ettim, videosunu izledim. İlk ben deneyeceğim sanırım. 🤔 yarın denersem yorumumu tekrar yaparım.

Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Eğer beğenirseniz ben de deneyeceğim.:)
Değeri Değere Değen Kavrar...

Benzer Konular (5)

108

Yanıtlar: 0
Gösterim: 1306

28 Kasım 2020, 19:10:23
sade tarafından
497

Yanıtlar: 0
Gösterim: 4892

107

Başlatan sade


Yanıtlar: 0
Gösterim: 1536

28 Kasım 2020, 19:07:05
sade tarafından
Clicky