Mercimek Kanser Riskini Azaltmaya Yardımcı Oluyor

Geçerli bir eklenti ID'si değil.Mercimek, son yıllarda gevrek cipslerden glütensiz makarnalara kadar her türlü gıdada ortaya çıkıyor. Acemi olanlar için mercimek, siyah, kahverengi, sarı ve yeşil de dahil olmak üzere çeşitli...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 17 Aralık 2021, 21:15:56 - Gösterim: 848

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mercimek Kanser Riskini Azaltmaya Yardımcı Oluyor


Geçerli bir eklenti ID'si değil.

Mercimek, son yıllarda gevrek cipslerden glütensiz makarnalara kadar her türlü gıdada ortaya çıkıyor. Acemi olanlar için mercimek, siyah, kahverengi, sarı ve yeşil de dahil olmak üzere çeşitli renklerde gelen küçük, yuvarlak baklagillerdir - baklalarda yetişen yenilebilir tohumlardır. Aynı zamanda dünyanın en eski sağlık gıdalarından biridir.

Mercimek çorbalarda, tahıl kaselerinde ve dal gibi Hint yemeklerinde temel bir bileşendir. Ancak mercimeklerin sunabileceği daha çok şey var. Aslında, birçok çalışma, bu lif açısından zengin süper besinin meme, ağız, yemek borusu, boğaz, kolon, gırtlak ve prostat kanserleri dahil olmak üzere çeşitli kanser riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Kanserden korunmak için mercimek

Mercimek, beslenme profilleri nedeniyle uzun zamandır sayısız sağlık yararı ile ilişkilendirilmiştir. Ancak bu süper besinin en etkileyici sağlık yararlarından biri, meme kanseri riskini azaltma potansiyelidir. International Journal of Cancer'da yayınlanan bir çalışmada araştırmacılar, menopoz öncesi kadınlarda flavonol alımı ile meme kanseri riski arasındaki ilişkiyi değerlendirdi. Flavonoller mercimeklerde bulunan güçlü bileşiklerdir.

Araştırmacılar kadınları sekiz yıl boyunca incelediler ve her hafta iki porsiyon mercimek yiyen kadınların, muhtemelen mercimeklerdeki flavonoller nedeniyle, daha az porsiyon yiyen veya hiç yemeyen kadınlara göre meme kanserine yakalanma riskinin çok daha düşük olduğunu buldular.

Mercimeklerdeki flavonoller gibi güçlü biyoaktif bileşiklerin, kanser hücrelerinin çoğalmasını ve vücudun diğer bölgelerine yayılmasını engelleyerek kanseri önlediği düşünülmektedir.

Yakın tarihli bir başka çalışmada, Norveçli bilim adamları mercimek tüketimi ile üst sindirim sistemi kanserlerinde azalma arasında bir bağlantı buldular. Özellikle 3.500'den fazla kanser hastasında baklagil alımını incelediler ve daha fazla mercimek yemenin ağız, boğaz, gırtlak ve yemek borusu kanseri geliştirme riskinin daha düşük olmasıyla ilişkili olduğunu buldular.

Daha yakın zamanlarda, bilim adamları mercimeklerin kolon ve prostat kanseri riskini azaltma potansiyelini araştırmaya başladılar. Altı yıllık bir çalışmada araştırmacılar, haftada en az üç porsiyon mercimek yiyen erkeklerin prostat kanseri riskini yarı yarıya azalttığını buldular.

Esansiyel eser mineral selenyumun da mercimeklerin kanser önleyici potansiyeli ile ilgisi olduğuna inanılıyor. Önceki çalışmalar selenyumun kanser gelişimi ile ilişkili kronik inflamasyonu azaltabileceğini göstermiştir. Selenyum ayrıca tümör büyümesini azaltabilir ve öldürücü T hücrelerinin üretimini uyarabilir. Bunlar, kanser hücreleri ve virüs bulaşmış hücreler de dahil olmak üzere belirli hücreleri öldüren bağışıklık hücreleridir.

Mercimek dahil sadece bir avuç bitki bazlı gıda selenyum açısından zengindir. Vejetaryen bir diyet uygularsanız, kanserle savaşan bu mineralin güvenilir kaynaklarını bulmakta zorlanacaksınız.

Kanserle savaşan Akdeniz mercimek salatası

Bu doyurucu mercimek salatası, vejetaryen bir ana yemek olarak mükemmeldir, ancak yan olarak da servis edebilirsiniz. Zeytinyağı, domates ve diğer besleyici bileşenlerden elde edilen antioksidanlarla dolu bu Akdeniz tarzı salatanın kanser önleyici potansiyeli göz ardı edilemez.

İçindekiler:

1 su bardağı pişmemiş yeşil mercimek
1 su bardağı kiraz domates, dörde bölünmüş
1 su bardağı doğranmış salatalık
1/3 su bardağı ufalanmış beyaz peynir
1/4 su bardağı kalamata zeytini, doğranmış
1/4 su bardağı düz yaprak maydanoz, doğranmış
1/4 su bardağı doğranmış kırmızı soğan
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı kırmızı şarap sirkesi
1 yemek kaşığı limon suyu
2 çay kaşığı kahverengi hardal
1 çay kaşığı kurutulmuş kekik, ezilmiş
1 çay kaşığı organik bal
Öğütülmüş karabiber
koşer tuzu

Hazırlık:

Mercimekleri bir kevgir içine koyun ve suyla durulayın.
Mercimekleri bir tencereye koyun. 3 su bardağı su koyup kaynatın.
Kaynadıktan sonra altını kapatın ve ısıyı azaltın. 20 dakika veya yumuşayana kadar pişirin,
Mercimeklerin fazla suyunu süzüp servis tabağına alın. Soğusunlar.
Bu sırada zeytinyağı, kırmızı şarap sirkesi, limon suyu, hardal, kekik ve balı bir kapta karıştırın.
Vinaigrette mercimeklerin üzerine dökün ve kalan malzemeleri ekleyin.
Birleştirilene kadar her şeyi yavaşça karıştırın. Tuz ve karabiberle tatmak için baharatlayın ve servis yapın.

Özellikle normalde çok fazla lif almaya alışkın değilseniz, çok fazla mercimek yemenin aşırı gaza yol açabileceğini unutmayın. Bundan kaçınmanın anahtarı, mercimek alımını kademeli olarak artırmak ve her zaman su ile bir öğün takip etmektir. Beslenme uzmanları, haftada bir buçuk bardak mercimek ve diğer bakliyat yemeyi tavsiye ediyor.

Mercimek küçük olabilir, ancak kansere karşı güçlü bir yumruk atıyorlar. Kanserden korunmak için, bu besin açısından yoğun taşları günlük diyetinize eklemeyi düşünün. Yukarıdaki tarifi deneyerek başlayabilirsiniz.
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Benzer Konular (5)

Clicky