Kivinin Faydaları Ve Zararları Nelerdir? Kivi Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Kış aylarının gelmesi ile en çok tüketilen meyveler arasında yer alan kivi, sağlığa faydaları ile de dikkat çekiyor. Hem lezzetli hem de sağlıklı bir meyve olan kivi, Marmara ve Karadeniz Bölgesinde yetiştirilen bir meyvedir. Kivinin yetiştirildiği başlıca iller ise, Yalova, Adapazarı, Bursa, Trabzon, Ordu, Çanakkale, Zonguldak ve Giresun'dur. Kivi, tatlılarda da sıkça kullanılan bir meyvedir.
Kivinin Faydaları Nelerdir? l Kivi, vitamin deposu bir meyvedir. Kivi içinde bol miktarda C ve E vitamini bulundurur. Soğuk algınlığına ve hava değişiminin neden olduğu nezleye oldukça faydalıdır. Aynı zamanda çocuk gelişimini destekler. Günde 2 adet kivi tüketerek günlük C vitamini ihtiyacınızın büyük bir bölümünü karşılayabilirsiniz.
l Kivi, potasyum bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Özellikle de vücudunuza kramp giriyorsa ve spoır sonrasında rahatsızlıklar yaşıyorsanız kivi tüketerek bu sorunlardan kurtulabilirsiniz.
l Kivi, kemik gelişimini de önemli ölçüde destekler. Aynı zamanda magnezyum ve kalsiyum açısından oldukça zengindir. Bayanların kemik erimesi riskine karşı bol miktarda düzenli olarak kivi tüketmesi gerekir.
l Kivi yüksek oranda lif içerir. Bu lifler bağırsakların düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar ve sindirim sistemini hızlandırmaya yardımcı olur.
l Kanı temizleyici özelliği vardır.
l Solunum yolu enfeksiyonlarına karşı etkilidir.
l Ciltteki yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardımcı olur.
l Mide sağlığını korur. Reflü, ülser ve gastrit oluşumunu büyük ölçüde engeller.
l Astım belirtilerini azaltır.
l Kan basıncını düzenler.
Kivinin Zararları Nelerdir? Kivinin yararları olduğu kadar zararları da vardır. Gastrit, ülser ve reflü gibi mide rahatsızlığı olan kişilerin bu meyveyi çok fazla tüketmemesi ya da tüketirken doktora danışması gerekir. Aynı zamanda kivi, bazı kişilerde alerjik reaksiyon gösterebilir. Böbrek rahatsızlığı olan kişilerin de içinde bulunan potasyum değerinden dolayı doktora danışarak bu meyveyi tüketmesi gerekir.
Kivi Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Kivi, astım semptomlarını azalttığı için astım hastalarının bol miktarda tüketmesi gereken meyveler arasında yer alır. Kivi, yüksek antioksidan ve C vitamini içerdiği için astım semptomlarını hafifletir. Akciğer fonksiyonlarını iyileştirir ve çocuklarda görülen hırıltıyı azaltmaya yardımcı olur. Kivi, sindirime yardımcı olan besinler içerir.
Bağışıklık sistemini güçlendirerek pek çok hastalığın oluşumunu önler. Kivi tüketmek, mevsimsel enfeksiyonlara ve mikrobiyal hastalıklara yakalanma riskini önemli ölçüde azaltır. Kivi, diyabet hastalarının tüketmesi gereken besinler arasında yer alır. Aynı zamanda kivi, düşük glisemik indekse sahiptir. Yapılan araştırmalar sonucunda kivinin diyabetin önlenmesinde önemli bir yere sahip olduğu tespit edilmiştir. Kivi, kan pıhtılaşmasını azaltır.
Bu özelliği sayesinde de hipertansiyona iyi gelir. Aynı zamanda kan basıncını düzenleyerek inme, kalp krizi ve kalp krizi de dahil olmak üzere yüksek tansiyonun neden olduğu pek çok hastalığı önlemeye yardımcı olur. Kivi, kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. Görme yeteneğini geliştirir. Kilo vermeye yardımcı olur ve uyku düzeninizi korumada etkilidir. Kivi, kanseri önlemeye yardımcı olur.
Kivinin İçinde Bulunan Vitaminler Kivinin içinde çok sayıda vitamin bulunur. Yeşil rengi ve egzotik tadı ile dikkat çeken kivinin içinde çok sayıda vitamin ve mineral bulunuyor. Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan kivinin içinde A, E ve K vitaminleri bulunur. Bunun yanı sıra, çinko, magnezyum, potasyum ve kalsiyum gibi mineraller de bulunuyor.
Kivinin Cilde Etkisi Kivi, kollejen sentezine katkıda bulunur. Bu nedenle sağlıklı ve pürüzsüz bir cilde sahip olmanıza yardımcı olur. Ciltte oluşan kesik ve yaraların hızlı bir şekilde tedavi edilmesine yardımcı olur. Bunun yanında içinde bulunan E vitamini sayesinde ince kırışıklıkların ve çizgilerin giderilmesinde etkilidir.
cnnturk
|