Hafızayı Güçlendiren Beyin Dostu Besinler Nelerdir?

Hafızanızı güçlendirmek  beyin sağlığınızı korumak için her gün yeterli  dengeli beslenmeyi alışkanlık haline getirmeniz gerekiyor. Hafızanızı her daim canlı tutmak  unutkanlığı tamamen ortadan kaldırmak için beslenme...

Başlatan: Luna - Güncelleme: 23 Nisan 2023, 15:44:35 - Gösterim: 424

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Hafızayı Güçlendiren Beyin Dostu Besinler Nelerdir?


Hafızanızı güçlendirmek  beyin sağlığınızı korumak için her gün yeterli  dengeli beslenmeyi alışkanlık haline getirmeniz gerekiyor. Hafızanızı her daim canlı tutmak  unutkanlığı tamamen ortadan kaldırmak için beslenme listenizde mutlaka olması gereken bazı yiyecekler var. Unutkanlığı önlemek için beyin dostu gıdaları yeterince tüketmek önemli. Unutkanlığı bitirmenin formülü işte bu besinlerde gizli..

Yetersiz ve düzensiz beslenme, çevre kirliliği, hızlı yaşam tarzı, aşırı stres, yeteri kadar su içmemek ya da genetik faktörler unutkanlığı tetikliyor.

Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı, beyin damar hastalıkları gibi hastalıklar artık çok artmaya başladı.

Yaşam süresinin artmasının yanı sıra modern yaşamın getirdiği birtakım olumsuzluklar da bu hastalıkları tetikliyor.

Ancak her zaman beyninizi genç tutmak  hafızanızı güçlendirmek için bazı besinlerin tüketimine özen göstermeniz gerekiyor. Vitamin  mineral deposu olan bu besinler hafızayı adeta çelik gibi güçlü hale getiriyor.

İŞTE UNUTKANLIĞI TAMAMEN BİTİREN BESİNLER

YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER

Yeşil yapraklı sebzeler genellikle bol lif kaynağıdır. Bunun yanı sıra A ve K vitaminleri bakımından çok zengindir.

Ispanak, karalahana, pazı, brokoli, roka, dereotu, maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler posa ve yüksek antioksidan içerikleriyle sadece beyni değil 'ikinci beyin' olarak nitelenen bağırsakları da destekleyen harika besinler.

Aynı zamanda C vitamini deposu  lif kaynağı olan yeşil yapraklı sebzeler anti-inflamatuar özellikleriyle beyni hasarlara karşı korumaya da yardımcı olurlar.

ZERDEÇAL

Zerdeçal çok güçlü doğal bir antioksidan. Zerdeçalın içerisinde "Kurkumin" adı verilen madde bulunur.

Zerdeçalda bulunan kurkuminden tam olarak faydalanmak içinse zerdeçalı yağ içinde hafif ısıya maruz bırakmak gerekir. Kurkumin içeren bir gıda takviyesi kullanımında ise emilimi yüksek ve standartlara uygun olanları seçmeye özen göstermelisiniz.

YER FISTIĞI

Yer fıstığı zengin bir niasin kaynağı olarak biliniyor. Sinir sisteminin sağlıklı çalışmasına katkıda bulunmasının yanı sıra Alzheimer riskini de azaltıyor. Beyin sağlığını koruyor ve beyin hücrelerinin gelişiminde çok önemli bir rol oynuyor. Ancak yer fıstığının alerjik özelliğini ve yüksek kalorili olduğunu da unutmayın.

CEVİZ

Cevizin içeriğinde bol miktarda omega 3 ve 6 yağ asitleri, fosfor, kalsiyum, potasyum ve demir bulunuyor. Ara öğünlerin vazgeçilmezi olan ceviz hafızayı adeta zehir gibi çalıştırıyor. Beyin gelişimini doğrudan etkiliyor.

Günde 3-4 tam ceviz tüketmenin beyin sağlığı için önemli. Çocuklar da beyin gelişimi için günde en az 2 tam ceviz ya da yine omega 3 içeriği zengin fındık -bademden günde 10/15 adet tüketmeliler.

YUMURTA

Yumurta çok güçlü protein kaynaklarından biri. Yumurta özellikle beyin hücrelerinin gelişiminde çok önemli bir rol oynuyor. Bu sayede öğrenme ve hafıza gibi bilişsel fonksiyonları güçlendiriyor.

Yumurta, bir çeşit B vitamini olan kolin içeriyor. Kolin, yeni beyin hücresi üretimine de etki ediyor. Yumurta içinde bulunan amino asitler, hücre fonksiyonu ile etkileşime geçerek, zihinsel  nörolojik bozuklukları önlemek amacıyla nörotransmitter dengesini korumaya yardımcı oluyor.

KEMİK SUYU

Kemik suyu doğal kolajendir. Kolojen ve hiyalüronik asit içeriğiyle kemik suyu, oksidatif stresin azalmasına yardımcı olur. Prolin  grisin amino asitleriyle de beynin  bağ dokunun iyileştirilmesine katkı sağlar.

BALIK

Balık Omega 3 bakımından çok zengindir  beyin sağlığını korumaya yardımcı olur. Balık yağının beynin hafıza ve bilişsel yeteneklerinin kaybolmasından ve bunamadan koruduğunu gösteren çok fazla sayıda bilimsel çalışma mevcut.

Beyin sağlığı için haftada en az iki kez, civa miktarı düşük olan  yüksek miktarda Omega 3 içeren sardalya, hamsi, istavrit  lüfer gibi yağlı balık tüketmeye özen gösterin.
βεήίм оŁλи βαиα қαŁıЯ , ĢєЯίуε καŁαи үоŁ αŁιЯ..

Benzer Konular (5)

497

Yanıtlar: 0
Gösterim: 4831

1233

Yanıtlar: 8
Gösterim: 2126

2593

Yanıtlar: 0
Gösterim: 483

5759

Yanıtlar: 0
Gösterim: 504

4748

Yanıtlar: 0
Gösterim: 315

Clicky