Gece yemek yeme isteğinin altında yatan sebep ne?Hepimiz hayatımızın bir döneminde bunu yaşamışızdır. Yani gecenin bir yarısı acıkıp kendimizi buz dolabının önünde bulmuşuzdur. Peki gece acıkmamızın sebebi nedir?
Gün içerisinde kontrollü beslenip gece boyunca buzdolabının önünden ayrılamıyorsanız, siz de "gece yemek yeme bozukluğu" problemiyle karşı karşıya olabilirsiniz. Yeme bozukluklarından biri olarak tanımlanan bu durum akşam yemeğinden sonra başlayan aşırı yeme isteğine, hatta kişinin gece uykusundan uyanıp yemek yemesine dahi neden olabilir. Genellikle günlük kalori alımının yüzde 56'sından fazlasının akşam gerçekleştiğini söyleyen Psikolog Dr. Feyza Bayraktar, gece yemek yeme bozukluğu konusunda merak edilenleri anlattı.Gece yemek yeme bozukluğunu, özellikle akşam yemeğinden sonra ya da gece uykudan uyanıp aşırı yiyecek tüketimi olarak tanımlayan Psikolog Dr. Feyza Bayraktar, bu yeme bozukluğunun uyku problemleri, depresyon, anksiyete ile birlikte seyredebileceği gibi kilo alımı ve beraberinde birçok sağlık problemine de neden olabileceğinin altını çizdi. Yüzde 56'sından fazlası akşam gerçekleşiyor "Gece yemek yeme bozukluğu olan kişilerin bir kısmı, gece birkaç kez uykudan uyanıp yemek yeme eğilimi gösterebilir. Sabah tok uyandıkları için ise öğlene, hatta akşama kadar besin tüketme ihtiyacı duymazlar" açıklamasında bulunan Bayraktar, günlük kalori alımının yüzde 56'sından fazlasının çoğunlukla akşam gerçekleştiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti:
"Akşam yemeğinden sonra ya da gece uykudan uyanınca tüketilen yiyeceklerin büyük bir çoğunluğu yoğun karbonhidrat, yağ ya da şeker ağırlıklı olduğundan, aşırı kilo alımına sebep olabilir." Psikolojik problemler tetikliyor Gece yemek yeme bozukluğunun her yaş grubunda görülebileceğinin ve özellikle de hayat değişimleri gibi, stresin yoğun olduğu dönemlerde yeme isteğinin arttığının altını çizen Bayraktar, "İş stresi ya da stresi yönetmekte zorlanma, kişinin taşıyabileceğinden daha fazla sorumluluk yüklenmesi, aile içi iletişim, sınır koyma ve kendine zaman ayırmama gibi problemler, gece yemek yeme bozukluğunu tetikleyen etkenler arasındadır" açıklamasında bulundu. Bayraktar, gece yemek yeme bozukluğunun ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğinin altını çizerek, sözlerine şöyle devam etti: "Yeme bozuklukları, sağlığı tehdit eden birçok probleme yol açabileceği için tedavi sürecinde mutlaka bir hekimin bulunması ve kişinin sağlık kontrollerinin yapılması gerekli. Psikolojik destek, yeme bozuklukları tedavi sürecinin olmazsa olmaz parçalarından bir tanesidir. Bu sebeple de uzman bir psikoterapistten destek alınmalı. Tedavi sürecinde, bireyin ihtiyaçları doğrultusunda zaman zaman beslenme uzmanı desteğine de başvurulabilir."