Böğürtlen Çayının Faydaları Nelerdir?
1. Kanser Hastalığına Karşı Korur
Yapılan tıbbi araştırmalar neticesinde böğürtlenin, kanser hastalığına karşı vücudun korunmasını sağlayan meyveler arasında bulunduğu tespit edilmiştir. Böğürtlen çayının gelişmesine engel olduğu ve koruyucu bir görev yaptığı kanser türleri arasında akciğer kanseri, özofagus (yemek borusu kanseri) ve kolon kanseri gibi kanser türleri yer almaktadır.
Böğürtlen çayı mikro besinler yönünden oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Mikro besinler, vitaminler, mineraller ve antioksidanlardan oluşur ve genel anlamda beden sağlığının korunmasını sağlarken hastalıklardan korunma konusunda da adeta kilit bir rol üstlenmektedir.
Böğürtlenin sahip olduğu mikro besinler aynı zamanda kemopreventif aktiviteye yardımcı olmaktadır. Kanser hastalıklarında kemoprevensiyon, gelişme aşamasında bulunan bir kanser hastalığının kontrol altına alınması veya durdurulması için bir takım doğal veya laboratuvarda üretilen maddelerin kullanılması anlamına gelmektedir. Bu maddeler bazı durumlarda da canlı bir kaynaktan alınarak kullanılabilmektedir.
Bitkinin içeriğindeki mikro besinlerin bir diğer özelliği ise malign hücre aktivitesindeki proliferasyonu azaltabilmesidir. Malign hücre, kötü huylu veya habis olarak adlandırılan tümörlere verilen isimdir. Bu ifade vücuttaki tümörün vücudun diğer bölgelerine de yayılmış olduğu anlamına gelmektedir. İyi huylu (benign) tümör ise vücudun diğer bölgelerine yayılmayan tümörler için kullanılmaktadır. Proliferasyon ise hücrelerin çoğalması anlamın gelmekte olan tıbbi bir terimdir. Hücrenin çoğalması sürecinde, hücre çekirdeğinde bulunan kromozomlar birbirleri ile eşlenir ve bölünmenin sonraki aşamalarında birbirlerinden ayrılarak meydana gelen iki yeni hücreye geçer. İşte böğürtlende bulunan mikro besinler burada devreye girerek kötü huylu tümörlerin çoğalmasının ve vücudun diğer bölgelerine yayılmasının önüne geçerek vücudun kansere karşı korunmasını sağlar.
Böğürtlenin içeriğinde yer alan diğer kanser karşıtı maddeler ise C, E ve A vitaminleri, çinko, demir, magnezyum, kalsiyum ve selenyum mineralleri ile folik asittir. Bu maddeler özellikle kolon kanserine karşı koruyucu görev yapmaktadır.
Böğürtlen çayının içeriğinde bulunan antosiyanin ve flavononoidler de kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.
Antosiyanin Nedir ve Ne İşe Yarar? Antosiyanin, kırmızı ve mor renkli meyve ve sebzelerde bulunur. Böğürtlende de bol miktarda bulunan bir madde olup çok güçlü antioksidan özelliklere sahiptir. Antosiyaninler, bitkilerde bulunan ve suda çözünen pigmentlerin en büyük grubunu oluşturmaktadır.
Yapılan araştırmalar sonucunda bu maddenin bazı kanser türlerinde hücre büyümesine engel olduğu da saptanmıştır. Aynı zamanda tümörlerin büyümesine de engel olan ve yavaşlatan bir özelliğe sahiptir.
Flavonoidler Nedir ve Ne İşe Yarar? Flavonoidler, insan bedeninde antioksidan işlevi görmekte olup hücrelerin zarar görmesini ve korunmasını sağlamaktadır. Bir meyve veya sebzedeki flavonoid miktarı bitkinin ne kadar renkli olduğu ile doğrudan bağlantılı olup koyu renkli meyve ve sebzelerde daha fazla bulunmaktadır.
Flavonoidler, hücre duvarlarını zararlı etkenlerden korumasının yanında içeriğindeki C vitamini ile de vücudun günlük C vitamini ihtiyacını karşılamaya yarar ve kronik ağrı şikayetlerini giderilmesinde de oldukça etkilidir.
Flavonoidler, vücutta meydana gelen kanserli hücrelerin ve diğer hastalıklı hücrelerin çoğalmasına engel olur ve serbest radikallerin hücrelere zarar vermesini engelleyerek yeni kanserli hüre oluşmasına karşı koruyucu bir görev yapar.
Bu maddenin diğer özellikleri ise sık sık hastalanmanın önüne geçmesi, bazı alerjik reaksiyonların giderilmesini sağlaması ve çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelen yaraların hızlanmasını sağlamasıdır.
2. Kalp Sağlığının Korunması İçin Faydalıdır Böğürtlen çayının içerisinde bulunan antioksidan özelliklere sahip antosiyaninler ve flavonoller aynı zamanda kalp sağlığının korunması üzerinde de büyük bir etkiye sahiptir. Ayrıca böğürtlenin içeriğinde bulunan magnezyum ve lifler, kanın damar içerisinde sağlıklı bir şekilde hareket etmesini sağlamaktadır.
Böğürtlen çayı bu özellikleri ile kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olmakta, kalpte meydana gelebilecek ritim bozukluklarına karşı koruyucu bir görev üstlenmektedir. Ayrıca inme yaşanması riskini düşürmekte ve ateroskleroz gibi kalp ve damar hastalıklarına karşı da koruma sağlamaktadır. (Ateroskleroz, damarların iç kısımlarında çeşitli maddelerin birikmesine bağlı olarak meydana gelen bir hastalık olup kanın damar içindeki akışının sınırlanmasına neden olan ve halk arasında damar sertliği olarak bilinin hastalıktır.)
3. Sindirim Sistemindeki Sorunları Giderir Böğürtlen çayının içinde yer alan çözünebilen ve çözünmeyen lifler, sindirim sistemin daha iyi çalışmasını sağlarken diğer yandan da bir takım sindirim sistemi sorunlarının giderilmesine yaramaktadır.
Liflerin vücut için en önemli faydası hem koruyucu bir özelliğe sahip olması hem de devam etmekte olan tedaviye destek olmasıdır. Yüksek oranda yağ içeren ve lif oranı düşük olan gıdalar ile bol şeker içeren bir beslenme tarzı yüksek oranda lif barındıran diyetlere oranla çok daha fazla kanser riski ihtiva etmektedir. Yüksek lif içeren bir beslenme tarzının kilo vermek isteyenler için de çok büyük bir faydası bulunmaktadır. Lif, çözünebilen ve çözünmeyen lif olarak iki gruba ayrılmaktadır: Çözünebilen lifler, suda çözünerek adeta jölemsi bir forma dönüşmektedir. Suda çözünebilen liflerin kan şekerini ve kolesterol seviyesini düşürme gibi özellikleri bulunmaktadır.
Çözünmeyen lifler ise sindirim sisteminin hareketlenmesini sağlar ve aynı zamanda sistemi destekleyici bir özelliğe sahiptir. Çözünmeyen lifler özellikle kabızlık gibi sağlık problemlerinin giderilmesi için etkili olarak kullanılmaktadır.
Böğürtlen çayı her iki lif türünü de içermekte olduğundan sindirim sistemi için faydalı olan özellikleri şunlardır: Bağırdak hareketlerinin düzenlenmesini sağlar. Dışkının yumuşaklığının ve ağırlığının artmasını sağlayarak bağırsak içerisindeki hareketinin ve vücuttan atılmasının kolaylaşmasını sağlar. Sağlıklı bir bağırsak yapısının korunmasına destek olur. Hemoroit ve küçük cepçikler olarak da adlandırılan divertikül gibi sindirim sistemi ve bağırsak hastalıklarının meydana gelmesine engel olur. Kalp ve damar sağlığının korunması için faydalıdır. Yapılan araştırmalar özellikle çözünebilen liflerin kandaki kötü kolesterolün düşürülmesini sağladığını, kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olduğunu ve inflamasyonu önlediğini ortaya koymuştur. Lifli gıdalar kandaki şeker seviyesinin kontrol edilmesinde son derece faydalı bir işlev görmektedir. Özellikle suda çözünebilen lif içeren gıdalar tip 2 diyabet riskini azaltması ile bilinmektedir. Lifli gıdalar yönünden zengin bir beslenme düzeni fazla kiloların verilmesine de yardımcı olmaktadır. Bunun iki nedeni bulunmaktadır. Lifli gıdaların tüketilmesinin daha fazla çiğneme gerektirdiği ve bu nedenle fazla yemeye engel olduğu görülmüştür. Diğer bir nedeni ise lifli gıdaların daha fazla yer kaplaması ve bu nedenle de tokluk hissi vermesidir. Yapılan araştırmalarda lif yönünden zengin olan bir beslenme şeklinin kolon kanserine karşı da koruyucu bir etkisi olduğuna dair bulgular elde edilmiştir.
4. Kemik Sağlığının Korunmasına Yardımcı Olur Böğürtlen çayı, hem kalsiyum hem de potasyum mineralleri açısından oldukça zengindir. İçerdiği kalsiyum ve potasyumun kemiklerin gelişmesi ve kemik sağlığının korunması için son derece önemli olduğu bilinmektedir.
5. Göz Sağlığının Korunması ve Tedavisi İçin Faydalıdır Düzenli bir şekilde günlük olarak böğürtlen çayı tüketilmesi göz sağlığının korunması için önemli bir etkiye sahiptir. Böğürtlen çayında bulunan lutein maddesi doğal bir antioksidan olarak gözün zararlı ultraviyole ışınlarının ve ışık radyasyonun neden olduğu hasarlardan korumaya yaramaktadır. Lutein maddesinin antioksidan niteliği aynı zamanda cilt sağlığının korunmasına yardımcı olur ve kalp damar sistemi sağlığının korunmasına da katkıda bulunur.
Makula dejenerasyonu adı verilen rahatsızlık, gözlerde bulunan retina tabakasının tam ortasında bulunan makula bölgesinin çeşitli etkenlere bağlı olarak hasar görmesi nedeni ile ortaya çıkan bir rahatsızlık türüdür. Makula bölgesinde meydana gelen bu hasar nedeni ile gözlerin net görmesinde sorunlar ortaya çıkar ve özellikle okuma zorlukları yaşanır. Bu rahatsızlık genel olarak 65 yaşın üstüne çıkan kişilerde ortaya çıkar. Böğürtlen çayında bulunan lutein maddesi gözün bu bölgesine müdahale ederek makula boyalarının sağlıklı bir gözde olması gereken seviyeye yükseltilmesini sağlar ve gözlerin ışıktan korunması için yardımcı olur. Ayrıca bu hastalığa karşı da koruyucu bir etki göstermektedir.
6. Cilt Sağlığını Korur ve Sorunları Giderir Böğürtlen çayında bol miktarda E ve C vitamini bulunmaktadır. Bu vitaminler sayesinde cilt sağlığının korunmasını sağlar ve kırışıklıkların giderilmesine de yardımcı olur, deri döküntüleri yaşanmasını önler, bağ dokuların oluşmasına ve güçlenmesine katkıda bulunur.
7. Beyin Fonksiyonlarının Gelişmesi İçin Faydalıdır Böğürtlen çayının içerisinde buluna vitaminler, mineraller ve antioksidan özellikteki diğer maddeler beyin fonksiyonlarının korunmasını sağlar ve yaşlanmaya karşı koruyucu bir etki gösterir. Hafızanın güçlenmesini sağlar ve hafıza kaybı sorununa karşı da koruyucu bir etki gösterir.
8. Antioksidan Özelliğe Sahiptir Böğürtlen çayı antioksidan özelliği ile vücut sağlığının korunması için önemli bir etkiye sahiptir. Vücutta herhangi bir kimyasal veya fiziksel reaksiyon meydana geldiğinde serbest radikaller olarak adlandırılan atık maddeler ortaya çıkar. Serbest radikaller ise hücrelerde deformasyona neden olan yani hücrelerin bozulmasına neden olan bir etkiye sahiptir. Serbest radikallerin ortaya çıkması herhangi bir hastalık belirtisi olmayıp gayet doğal bir durumdur. Sağlıklı bir bedende bulunan antioksidanlar bu serbest radikallere karşı harekete geçmekte ve vücuda zarar vermelerini önlemektedir. Ancak vücut tarafından yeteri kadar antioksidan üretilememesi halinde serbest radikaller vücuda zarar vermeye başlar. Bunun neticesinde ise erken yaşlanma belirtileri, bir takım kanser hastalıkları ve başkaca hastalıkların meydana gelme riskinde artış ortaya çıkar.
Serbest radikallerin bu zararlı etkilerinden korunmak için antioksidan takviyesi yapılması oldukça önemli olup böğürtlen çayı da bu işlevin yerine getirilmesi için düzenli olarak tüketilebilecek doğal bir antioksidan kaynağıdır.
9. Kanın Sağlıklı Bir Şekilde Pıhtılaşması İçin Faydalıdır Böğürtlen çayında bulunan K vitamini kanın pıhtılaşması ile ilgili bir sağlık sorunu yaşayanların bu sorunlarının giderilmesine yardımcı olur. Yaralanmalar neticesinde meydana gelen aşırı kanama sorununun engellenmesini sağlar.
10. Bağışıklık Sisteminin Güçlenmesine Yardımcı Olur Böğürtlen çayında bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan bol miktarda vitamin ve mineraller ile fitoöstrojenler yer alır. Bu özelliği ile vücudun birçok hastalıktan korunmasına yardımcı olmaktadır. Fitoöstrojen Nedir ve Faydaları Nelerdir? Fito, bitki anlamında olup kadınlık hormonu olan östrojen ile birleştirilerek bitkisel östrojen anlamında kullanılmakta olan bir terimdir. Fitoöstrojenlerin vücut için olan faydaları şunlardır: Kadınlarda hormon üretimi olarak bağlantılı olarak meydana gelen meme ve yumurtalık kanserlerine karşı olumlu bir etkiye sahiptir. Ayrıca erkeklerde görülen prostat kanseri ile kolon kanserine karşı da kullanılmaktadır. Kadınlarda menopoz dönemi sonrasında görülen kalp sağlığı sorunlarına karşı etkilidir. Kalp ve damar sağlığının korunmasını sağlamaktadır. Menopoz dönemi sonrasında meydana gelme ihtimali bulunan kemik erimesi hastalığına karşı koruyucu bir etkiye sahiptir. Kilo verilmesine yönelik diyetlere yardımcı olama özelliği bulunmaktadır.
11. İshal ve Dizanteri Rahatsızlıklarına Karşı Faydalıdır Dizanteri: bakteri, parazit ve virüs kaynaklı olabilen ve bulaşıcı nitelikte olan bir bağırsak enfeksiyonu hastalığıdır. Hastalığın hafif olanı 4-8 gün sürerken ağır seyreden dizanteri vakaları 3-6 hafta arası sürebilmektedir. Dizanteri amip ve basili kaynaklı olarak iki türe ayrılmakta olup gerekli önlemler alınmaz ve tedavi edilmez ise bebeklerde ve yaşlılarda ölümde dahi neden olabilmektedir.
Böğürtlen çayının düzenli olarak tüketilmesi halinde içinde bulunan maddeler bağırsak enfeksiyonu hastalıklarına karşı koruyucu bir etkiyi yerine getirmektedir.
12. Hamilelik Döneminde Bebeğin Gelişmesi İçin Faydalıdır Böğürtlen çayı, doğal folat yönünden zengin bir yapıya sahip hücrelerin büyümesini teşvik eder ve bebeklerin anne karnındaki gelişimlerine katkıda bulunur. Bu nedenle hamilelik sürecinde daha önemli bir etkiye sahip olduğunun söylenmesi mümkündür.
Folat, folik asit ya da B9 vitamini olarak da adlandırılmaktadır. DNA'nın üretilmesine, korunmasına ve onarılması ile kırmızı kan hücrelerinin üretilmesine yardımcı olur. Bu nedenle de folat içeren gıdaların düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilir.
|