Aşırı Kahve Tüketimi, Daha Küçük Beyin Hacmi, Artan Bunama Oranı ile İlişkilidir

Alıntı YapPham et al. Alışılmış kahve tüketiminin beyin hacimlerindeki farklılıklar veya bunama veya felç olasılığı ile ilişkili olup olmadığını inceledi. Kahve, merkezi sinir sistemi uyarıcısı olan kafein içeren dünya...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 24 Kasım 2022, 15:45:17 - Gösterim: 424

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Aşırı Kahve Tüketimi, Daha Küçük Beyin Hacmi, Artan Bunama Oranı ile İlişkilidir

Aşırı kahve tüketimi ve bunama ilişkisi - dipsizforum.net.jpg

Alıntı YapPham et al. Alışılmış kahve tüketiminin beyin hacimlerindeki farklılıklar veya bunama veya felç olasılığı ile ilişkili olup olmadığını inceledi.

Kahve, merkezi sinir sistemi uyarıcısı olan kafein içeren dünya çapında oldukça popüler bir içecektir. 398.646 UK Biobank katılımcısı üzerinde yapılan bir çalışmada, yüksek kahve tüketimi (günde altı fincandan fazla kahve), daha küçük toplam beyin hacmi ve %53 daha yüksek bunama olasılığı ile ilişkilendirildi.

"Kahve dünyanın en popüler içecekleri arasındadır. Yine de küresel tüketimin yılda dokuz milyar kilogramdan fazla olması nedeniyle, olası sağlık etkilerini anlamamız kritik önem taşıyor," diyor Ph.D. Kitty Pham. Güney Avustralya Üniversitesi'ndeki Avustralya Hassas Sağlık Merkezi'nde aday.

"Bu, kahve, beyin hacmi ölçümleri, bunama riskleri ve felç riskleri arasındaki bağlantılara ilişkin en kapsamlı araştırmadır - aynı zamanda hacimsel beyin görüntüleme verilerini ve çok çeşitli kafa karıştırıcı faktörleri dikkate alan en büyük çalışmadır."

"Muhtemel tüm permütasyonları hesaba katarak, sürekli olarak daha yüksek kahve tüketiminin azalmış beyin hacmi ile önemli ölçüde ilişkili olduğunu bulduk - esasen, günde altı fincandan fazla kahve içmek sizi bunama ve felç gibi beyin hastalıkları riskine sokabilir."

Pham ve meslektaşları, MRI bilgilerine sahip 17.702 katılımcı da dahil olmak üzere, 398.646 UK Biobank katılımcısı (37-73 yaş arası) üzerinde alışılmış kahve tüketiminin ileriye dönük analizlerini gerçekleştirdi.

Beyin hacmi, demans olasılıkları (4.333 vaka vakası) ve inme (6.181 vaka vakası) ile ilişkileri incelediler.

Alışılmış kahve tüketimi ile toplam beyin, gri madde, beyaz cevher ve hipokampal hacimler arasında ters doğrusal ilişkiler vardı, ancak beyaz cevher hiperintensite hacmi ile bir ilişkiyi destekleyen kanıt yok.

Kahve tüketimi ve demans arasındaki ilişki doğrusal değildi ve kahve içmeyen ve kafeinsiz kahve içenler ile günde altı fincandan fazla içenler için hafif kahve içenlere kıyasla daha yüksek oranlara dair kanıtlar vardı.

Tam ortak değişken ayarlamasından sonra, günde altı fincandan fazla tüketen, günde bir veya iki fincan tüketilene kıyasla %53 daha yüksek demans olasılığı ile ilişkilendirildi ve inme ile bir ilişki için daha az kanıt vardı.

Güney Üniversitesi'nde Avustralya Hassas Sağlık Merkezi'nde araştırmacı olan Profesör Elina Hyppönen, "Haberler kahve severler için acı bir demleme olsa da, mesele içtiğiniz ve sağlığınız için neyin iyi olduğu arasında bir denge bulmakla ilgili" dedi. Avustralya ve Güney Avustralya Sağlık ve Tıbbi Araştırma Enstitüsü.

"Bu araştırma, yoğun kahve tüketimi ve beyin sağlığı hakkında hayati bilgiler sağlıyor, ancak hayattaki birçok şeyde olduğu gibi, ılımlılık anahtardır."

"Diğer genetik kanıtlar ve randomize kontrollü bir çalışma ile birlikte bu veriler, yüksek kahve tüketiminin beyin sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğini kuvvetle önermektedir."

"Tam mekanizmalar bilinmemekle birlikte, yapabileceğimiz basit bir şey, susuz kalmamak ve o fincan kahvenin yanında biraz su içmeyi hatırlamaktır."

"Tipik günlük kahve tüketimi, bir ile iki standart fincan kahve arasındadır. Elbette birim ölçüler değişebilse de günde birkaç fincan kahve genellikle iyidir."

"Ancak, kahve tüketiminizin günde altı fincandan fazla olduğunu görüyorsanız, bir sonraki içkinizi yeniden düşünmenin zamanı gelmiş demektir."

Bulgular Nutritional Neuroscience dergisinde yayınlandı.  
  (95.49 KB , 580x434 - Gösterim: %1$d 12 .)

Benzer Konular (5)

Clicky