Üzüm sirkesinin faydaları nelerdir? Üzüm sirkesi içmek zararlı mı?

Üzüm sirkesi, yemek ve salatalarda kullanımı dışında ayrıca topikal olarak pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. C ve A vitamini bakımından zengin olan üzüm sirkesi ayrıca demir, magnezyum, fosfor, kalsiyum, flor ve...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 16 Kasım 2022, 10:12:16 - Gösterim: 352

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Üzüm sirkesinin faydaları nelerdir? Üzüm sirkesi içmek zararlı mı?



Üzüm sirkesi, yemek ve salatalarda kullanımı dışında ayrıca topikal olarak pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. C ve A vitamini bakımından zengin olan üzüm sirkesi ayrıca demir, magnezyum, fosfor, kalsiyum, flor ve potasyum içerir. İçerdiği asetik asitle kan şekeri seviyesini düşürebilir. Antioksidan zengini yapısıyla bakteriyel enfeksiyonlara ve cilt hasarına karşı koruyabilir. Ayrıca kalp sağlığını destekler ve bazı kanser türlerine karşı korur. Fazla olmamak koşulu ile sulandırılmış sirke içmek sağlıklı beslenme ve sporla desteklendiğinde kilo vermeye yardımcı olabilir. Ayrıca saça uygulanan sulandırılmış sirke kepekleri önler, saçın parlamasını sağlar. Ancak çok fazla sirke tüketmek diş minelerinde aşınmaya ve mide sorunlarına neden olabilir. Bu yan etkilerden korunmak için günde en fazla 3 çorba kaşığı sirkeyi sulandırarak tüketmek gerekir.

Üzüm sirkesinin faydaları

Kan şekeri seviyelerini düşürebilir.
Üzüm sirkesi ve diğer sirkelerdeki asetik asit, karbonhidrat sindirimini yavaşlatarak bir tür şeker olan glikoz emilimini arttırır ve böylece kanda daha az glikoz oluşmasını sağlar. Bu da kan şekeri seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir.

Üzüm sirkesi cildi korur
Üzüm sirkesinin içerdiği antioksidanlar (özellikle siyah üzüme rengini veren antosiyaninler) bakteriyel enfeksiyonlara ve cilt hasarına karşı koruyucu olabilir. Ayrıca araştırmalar üzüm sirkesinin içerdiği bir diğer antioksidan olan resveratrolün cilt kanseri hücrelerini öldürdüğünü ve yeni kanser hücrelerinin büyümesini önemli ölçüde yavaşlattığını göstermektedir.

Uzun yıllardır üzüm sirkesindeki asetik asit yara ve yanık tedavisinde, göğüs, kulak ve idrar yolu enfeksiyonlarında kullanılmaktadır. Ancak sirkenin direkt cilde uygulanması tahrişe ve hatta yanıklara neden olabileceği için öncesinde mutlaka suyla seyreltilmeli ve bir uzman kontrolünde kullanılmalıdır.

Kalp sağlığını destekler
Kolesterol, kan basıncı ve trigliserit seviyelerinin yükselmesi kalp hastalığı için risk oluşturur. Üzüm sirkesindeki asetik asit ve polifenoller kan pıhtılarını önlemeye ve kolesterolü, iltihaplanmayı ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir

Üzüm sirkesi zayıflatır mı?

Araştırmalar üzüm sirkesindeki asetik asidin yağ depolamasını azalttığını, yağ yakımını hızlandırdığını ve tokluk hissi yarattığını göstermektedir. Ayrıca yiyeceklerin midede daha uzun süre kalmasını sağlayarak açlık hormonu olan ghrelin salınımını geciktirir ve aşırı yemeyi önleyebilir.

Ancak unutulmamalıdır ki üzüm sirkesi tek başına yeterli değildir. Kilo verebilmek için öncelikli olarak kalori alımını azaltmak ve hareketli bir yaşam gerekir. Ayrıca çok fazla sirke, asidik yapısı nedeniyle yemek borusunu ve midenizi tahriş edebilir, kalsiyum eksikliğine neden olabilir ve diş minesine zarar verebilir. Günde en fazla 3 yemek kaşığı sirke önerilmektedir.

Üzüm sirkesinin saça faydaları

  • Üzüm sirkesi saça uygulandığında içerdiği antioksidanlarla kan dolaşımını uyarır, zayıf saç köklerini güçlendirir ve saçların sağlıklı uzamasına yardımcı olur.
  • Folik asit, demir ve magnezyumun yanı sıra E vitamini bakımından da zengin olduğu için saçların dökülmesini ya da kırılmasını engeller.
  • Saçlara parlaklık ve yoğunluk kazandırır.
  • Kepeği engeller.
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Benzer Konular (5)

497

Yanıtlar: 0
Gösterim: 4843

1233

Yanıtlar: 8
Gösterim: 2129

3739

Yanıtlar: 3
Gösterim: 1426

Clicky